Грижи и след резитба

01 февруари 2019 В лозята 0 53487
Няма снимка
Този плач да не ви радва
 

Кои дефекти изискват намесата ви

След зарязване на лозите и асмите през февруари неминуемо се образуват рани, за които трябва да се внимава да бъдат възможно най-малки.

Добре е, ако нараняванията ви се струват по-сериозни, да бъдат третирани своевременно.

Ако видите, че след подрязване на пръчка лозата започва да "плаче" това да не ви радва. Този проблем трябва да бъде отстранен незабавно, тъй като лозата започва да губи полезни вещества.

Щом възникне такава ситуация, мястото, където е бил срезът, може да се намаже с боя или да се полее с восък

Според агрономи в приготвеното за целта мазило е добре да сложи малко магнезиев хлорат.

Ако лозата не спре да плаче, възможно е да се е натрупала прекомерна влага.

Съвет: Това се случва по-често при сортове, които са по-податливи на стрес.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Въздържайте се все още от напояване!

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

Няма снимка

Каква влажност на почвата да се поддържа

Дългите корени лесно загниват Лозата е от онези растения, които трябва да се поливат изключително внимателно. Прекомерната влажност не се отразява добре

Няма снимка

При градушки до 15 юни лозите се възстановяват отчасти

Това, разбира се, зависи и от силата на валежа Христо Христов от Лом ни попита как да постъпи и с какво да пръска, след като в района му е паднала лека градушка

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина

Няма снимка

Обработете огрубяло вино с желатин и бентонит

На Стойчо Колев от Враца отговаря консултантът ни д-р инж. техн. Николай Бакалов Причината за огрубяване на виното най-често е свързана с продължителния му престой с джибрите след ферментацията

Няма снимка

Лозите изресяват

Читателката ни Живка Георгиева ни пише, че при лозите й често се получавало частично окапване на цветните бутони, на цветчета и млади завръзи в периода около цъфтежа

Още от Фермер
Няма снимка

Най-добритe зелени фуражи за свинете

Съветите на специалистите по хранене на свинете: Първо, заместете зелените фуражи на свинете със сочноплоди и кореноплоди И второ, използването на силажи при храненето на свинете има предимства

Няма снимка

Курсове за оператори на комбайн New Holland със сертификат Harvest Master организира Интерагри

На 11 – 12 юни - в търговско-сервизния комплекс на компанията в  Русе, на 15 – 16 юни - в Стара Загора. През юни Интерагри България организира майсторски курсове за оператори на комбайн New Holland

Няма снимка

40 местни фермери ще реализират стоката си пред магазини Лидл в София и Бургас през юни

Lidl стартира фермерски пазари като още една мярка за реализацията на продукция на регионални производители Лидл България стартира с организирането на фермерски пазари пред магазините си в София и

Няма снимка

Големи гребени = повече яйца

По плътните кости на кокошката също влияят Учените изясниха доколко външността на кокошките ги прави по-популярни сред петлите. Според специалистите кокошките с голям гребен получават повече

Няма снимка

Червен овощен акар

Най-опасен е за ябълката Червеният овощен акар се среща в овощните градини в цялата страна. Той причинява най-голяма вреда по ябълката, но може да нападне и лозите

Няма снимка

Колтучене на домати

Колтуците са израстъци, които се появяват в пазвите на всеки лист между листа и стъблото. Ако не ги отстранявате редовно и позволите да растат и се развиват, те отнемат хранителни вещества