Революция в агробизнеса с 20 авангардни технологии

11 февруари 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Голям потенциал за пробив имат биоинформатиката, дигиталното земеделие, синтетичната биология, дизайнът на храни

Алма Давидова

В интересно време живеем. Технологиите все по-бързо се развиват. И ако хората все още помнят добре времената, когато уменията и знанията, придобити в младостта, са били достатъчни за цял живот, сега никой не знае какви технологии ще се използват след 20 години и как те могат да променят индустрията и целия ни живот.

Това е темата която изследва холандският футуролог Патрик ван ден Дуин: “Пробивните технологии в хранително-вкусовата промишленост: как могат да променят управлението на агробизнеса, пазарите и поведението на потребителите?"

За пример той дава технологиите за натрупване на много данни и анализ в селското стопанство и задава въпроса до какво ще доведе това? Земеделските производители активно ще използват много данни (big data)...или може би ИТ компаниите ще започнат да практикуват земеделие?

Холандският футуролог прогнозира, че през следващите 10 години в хранително-вкусовата промишленост 20 авангардни технологии не само ще донесат нещо ново, но и ще променят цялата индустрия по света.

Това са: 3D принтер; 4D печат; нови високотехнологични “умни” материали; Robotics- автономни микророботи; сензорна технология (интернет на нещата); ИТ инфраструктура; биоинформатика; цифрова технология; регенеративна енергия; биопочистване и биогорива; генетика; синтетична биология; замяна на източника на протеини; дизайн на храни; аквакултури; вертикални ферми; технологии за опазване на околната среда; транспортни технологии; промяна на времето.

Например, с течение на времето, 3D принтери може да се появят във всеки дом. И с тяхна помощ ще бъде възможно да отпечатвате различни части от някакво оборудване или да създавате самостоятелно нови устройства.

Развива се и 3D-печатът на храна -(когато 3D-принтерите се пълнят с храна).

С помощта на такива принтери ще бъде възможно да се дава на нещата не само определена форма, но и определени характеристики, като например промяна на формата при контакт с вода или памет на формата - това вече е 4D печат.

Умни материали

Smart сега се наричат такива материали, които променят характеристиките си, в зависимост от външни фактори, например когато са мокри, нагрявани или охлаждани.

Пример за автономно микрообработване е разработването на робот с размер 800x400 микрона (0.8x0.4 mm), способен да се движи в човешкото тяло и да доставя лекарствата на правилното място. Възможно е след медицината такива иновации да бъдат въведени и във ветеринарната медицина.

Интернет на нещата

А разпространяването в хранително-вкусовата промишленост на Интернет на нещата - устройства, които могат да обменят информация помежду си, според Патрик ван ден Дуин, може да се предскаже със сигурност.

Биоинформатиката също най-вероятно бързо ще се развие, чрез придобиване на нова информация за геномите на култивирани растения и селскостопански животни.

Цифровите технологии в селското стопанство, по мнението на холандския учен, ще доведат до нарастваща индивидуализация в бизнеса. Това означава, че при работата на фермерите ще се вземат предвид индивидуалните характеристики на всяко поле и всяко животно.

А по-евтината енергия от възобновяеми източници ще позволи в бъдеще всеки земеделски производител да бъде не само производител на храни, но и производител на енергия. Вярно е, че този процес сега е малко по-различен в Холандия, отбелязва футурологът: все повече фермери отдават земя под наем на енергийни компании, които произвеждат вятърна енергия.

Биопречистването има добри перспективи - пречистване на отпадъчни води с помощта на живи организми (водорасли, бактерии и др.), с оглед на по-нататъшното им използване за напояване.

Синтетичната биология вече е широко въведена в създаването на ГМО. Но ГМ културите далеч не са единственият възможен практически резултат от развитието на синтетичната биология. Тя може да доведе до създаването на нови бактерии, които досега не са съществували в природата, с нови полезни свойства (възстановяване на почвата, разтваряне на вредни вещества в почвата и др.).

Замяна на източниците на протеини също е една интересна тенденция. Патрик ван ден Дуин вярва, че броят на месоядците ще бъде намален точно както броят на пушачите...

“В Холандия все повече млади хора не ядат месо и не поради състрадание към животните, а заради информацията за негативните последици от отглеждането на говеждо месо за околната среда”, казва той.

Следователно вегетарианските бургери ще се разпространяват все повече и дори ще се използват... насекоми, като източник на протеини.

Дизайнът на храните включва индивидуализирана подготовка и дори производство (включително отглеждане) на продукти, в съответствие с диетичните и вкусовите желания на конкретния потребител.

“Генетиката, синтетичната биология и дизайнът на храните ще направят хранителния сектор по-малко естествен , но те ще намалят тежестта върху екосистемата и атмосферата”, казва Патрик ван ден Дуин.

Аквакултурата означава култивиране на много видове риба и морски дарове, с други думи, преходът от “лов” в морето към “животновъдство”, точно както човечеството е преминало от лов на животни към култивирането им. “Морето е почти напълно опустошено”, подчертава холандският футуролог.

Консервационните технологии

Те, разбира се, не са свързани с консервирането, а с така нареченото консервационно земеделие, което осигурява запазването и възстановяването на почвеното плодородие. Според Патрик ван ден Дуин, това ще се случи, защото изхранването на човечеството го налага.

Развитието на транспорта може да е както в посока на съживяване, поради по-евтини транспортни разходи, така и в посока на забавяне, поради повишените изисквания за емисии в атмосферата.

А модификацията на метеорологичните условия може да започне със създаване на защитена земя в полетата.

Като цяло Патрик ван ден Дуин вижда голям потенциал за пробив на технологии като биоинформатика, дигитално земеделие, синтетична биология, дизайн на храни и променящи се източници на протеини. Но вертикалните ферми, аквакултурите и консервационното земеделие, според него, имат малък шанс да станат пробивни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 18 март се приемат заявления за застраховане на селскостопанска продукция

От 18 март до 31 юли земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“.

Няма снимка

Производителите на картофи ще получат 1,6 млн. лева за борба с вредителите

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 1,6 млн. лева за 2019 г. по Схема за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани,

Няма снимка

Фонд "Земеделие" компенсира унищожени от бедствия животни и кошери през 2018 г.

От 18 до 29 март 2019 г в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ ще се приемат заявления по схемата за държавна помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени

Няма снимка

Проекти с до 33 точки, включително по стария прием на 4.1, получават финансиране

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

Няма снимка

Проблем с работната ръка? NIK Academy има решение

Kвалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си. Липсата на обучени и квалифицирани кадри в селското стопанство е един от най-задълбочаващите се

Няма снимка

21 иновации бяха отличени на изложбата „Агра“

21 разработки спечелиха награди в Конкурса за иновации на „Агра 2019“. За призовете се състезаваха общо 48 продукта на 28 фирми и научни институти, участващи в селскостопанската изложба,

Още от Фермер
Няма снимка

Китайските власти одобриха план за преход към високотехнологично земеделие

Китайските власти публикуваха план за ускоряване на развитието на високотехнологичния селскостопански сектор за периода до 2022 г. Пътната карта беше разработена от Министерството на земеделието и

Няма снимка

Максималните температури утре до 1 градуса, усеща се по-студено заради вятър

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. През нощта и утре през първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

Няма снимка

Всички български фирми на Gulfood в Дубай договориха сделки

Две подписаха, 20 очакват повече от 1 договор Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood,

Няма снимка

Най-популярният хербицид в света увеличава риска от рак с 40%

Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това,

Няма снимка

Веган за милион долара

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

Няма снимка

Виетнамски специалисти се борят с първите огнища на АЧС край Ханой

Виетнамските власти съобщават за три огнища на африканска чума по свинете (АЧС), югоизточно от столицата Ханой. Според Световната организация по здравеопазване на животните в провинция Хунг Йен е