Какви са грешките на новака лозар

06 февруари 2019 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3 4
 

При резитба и формировка

Всички, и професионалисти, и любители лозари трябва да не забравят, че по своята природа лозата е практически лиана.

Това означава, че има много бърз растеж и буквално в един сезон може да оплете всичко, което й е наблизо.

Вегетативната й маса по своеобразен начин се "отпечатва" върху броя и размера на плодовете.

Какви грешки допускат лозарите - новаци, когато предприемат резитба и формировка на своята лоза?

И кои правила не бива да забравят. Да знаят,че дългата лоза трудно се снабдява с хранителни вещества а плодовете й стават по-малки по размер и с по-малка захарност.

Аритметиката е проста - колкото по-голям е храстът, толкова по-малки ще бъдат гроздовете!

Ето защо е обичайно да се намалява вегетативната маса и стопаните не трябва да се страхуват да го правят, ако искат да получат висококачествено грозде. Да се знае още, че понякога е оправдано до 90% от пръчките да се отстраняват като това зависи от сорта, както и от формировката. Така през настоящата година добивите ще пораснат.

Начинаещите да не се притесняват, че раните, нанесени с резитбата ще отнемат много от силите му и ще повишат податливостта към болести и неприятели.

При по-чувствителна резитба има още един плюс: лозата ще бъде по-дебела и укрепнала в основата си и ще е по-издръжлива на студовете, отколкото от тази с тънка главина.

Това подобрява и фотосинтезата, и храненето, тъй като почти всички листа ще получат много повече светлина и няма да засенчват съседните.

Количеството хлорофил в този случай става няколко пъти по-голямо което се отразява на растежа, развитието и добива, както и на кореновата система.

Такава резитба улеснява последващите зелени операции, пръскане и други операции.

За сведение на новаците след зимата не само нови, но и стари части на лозата често умират или гният. Да не ви е жал - те рябва да бъдат отстранени.

Следваща грешка

За новака е трудно да възприеме, че всяка година от 60 до 95% от общото "наддаване" на лозата се премахва. За него тези мерки са брутални, изглеждат неподходящи, затова той се ограничава само до премахването на върховете на леторастите и сухите части.

Той трябва да знае, че и природата си върши работата, като дава възможност на храстите да растат, прави ги гъсти и небрежни, те засенчват по-младите и така пречат на плододаването.

Тогава, след известно време, плодовете стават много по-малки, след което техният брой значително намалява. А издържливостта за студовете през зимата пада драстично.

Трябва още да се знае, че гроздето се ражда на едногодишните леторасти така че, ако оставите твърде много от старите многогодишни, дори и при перфектна грижа за тях няма да получите желания резултат.

Още пропуски се виждат при много любители

Като говорим за резитба, която може да има по-агресивен характер, трябва да добавим мнението на специалистите, че оголването на кордоните не е препоръчително

Но и то се получава, когато любителите решат да оставят за всеки случай дълги продължители при създаването на самите кордони.

Да знаете какво се получава:

Когато се остави дълга пръчка, тогава се развиват предимно пъпките към върха й, а тези в средната част много често не могат да покарат.

Как да се постъпва

За да се избегне подобно оголване, пръчката, която е предназначена за продължител на кордона трябва да бъде по-къса и да има около 6-8 очи.

Много кордони не бива да се допускат на една асма - понякога техният брой е прекалено голям, което вреди на лозницата.

Много от любителите трудно възприемат резитбата с къси плодни пръчки и смятат, че като е къса няма да им даде достатъчно плодни звена и съответно гроздове.

Не са прави и така правят мрежа от кордони, която засенчва и пречи и на резитба, и на пръскане.

Какво да се има предвид

Както при резитбата Гюйо, старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях.

Да се следи рамената да не се разрастват много, а навреме да се подмладяват.

Формировката Гюйо, която е от често срещаните, има много варианти. На всички лози в първите 3 - 4 г. да се придаде подходящата форма, която желаем и която подхожда на сорта.

През следващите години /след формирането/ тази форма трябва да се поддържа с подходяща резитба.

Не всяка “фризура” подхожда на лозата

Двоен Гюйо се препоръчва за плодородни почви и силни лози

Известно е, че не всички популярни формировки са еднакво подходящи за всички сортове, които отглеждаме или искаме да отглеждаме.

Едни от най-използваните формировки у нас са едностранен и двустранен Гюйо.

Но и при тях има избор - могат да бъдат и на високо, и на ниско стъбло.

Как се реже

При двустранния Гюйо на един храст се формират две къси рамена.

Двоен Гюйо се препоръчва за подходящи сортове при плодородни почви и при силни лози.

Внимание!

Когато започвате да режете, да знаете, че при тази формировка се оставят две плодни пръчки и два чепа с по две очи.

Трябва да се поддържат оптимални рамена в лозовия кордон.

Образуването и поддържането на рамената в кордона не е много сложна, но все пак е специализирана операция, която трябва да се научи.

След това тя изисква последователност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Лозата плаче дълго

Да знаете, че това явление е съвсем нормално. То означава, че и корените на гроздето са здрави. В момента, когато кореновата система започва своят растеж, а пъпките още не са се събудили съвсем,

Няма снимка

Последен ремонт

Лозовите конструкции да станат открити и просторни, леторастите да не висят За да се развива успешно лозата, да расте и да роди обилна реколта, трябва да й се осигурят подходящи условия.

Няма снимка

Работете внимателно, пъпките набъбват

През април времето по традиция е много нестабилно. Топли дни ще се редуват със студени, нощните температури може да стигат до под нулата.

Няма снимка

Задимяването не е бошлаф работа

Ако се очаква слана, направете го Наш читател, който е начинаещ лозар, ни написа за своето притеснение от осланяване на младите му лозички. Миналата година на 23 април след падането на температурите

Няма снимка

През този месец вече трябва да сте приключили с резитбата

През този месец вече трябва да сте приключили с резитбата на лозята. Ако сте се забавили с пролетната обработка и внасянето на торове, редно е тези дни да приключите и с това агротехническо

Няма снимка

Кои са най-опасните инфекции по лозата

Лозата е податлива на различни инфекции. По-устойчивите сортове също не са безкрайно издръжливи. Болестите могат да се разделят на инфекциозни и неинфекциозни.

Още от Фермер
Няма снимка

До 23% под нивата отпреди година са площите за реколтиране с есенни култури

От 1,2% до 23% под нивата отпреди една година са площите за реколтиране с основните есенни култури, според оперативните данни  на Министерствотона земеделието към 11 април.

Няма снимка

До 19 градуса в петък, през уикенда - по-хладно

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца, в следобедните часове слабо ще се понижи. През следващото денонощие облачността ще е променлива, често значителна.

Няма снимка

Във вторник - семинар на НССЗ за зеленчукопроизводители в гр. Любимец

На 23 април 2019 г. в гр. Любимец (Хасковско) ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Хасково) и Аграрен университет - Пловдив на

Няма снимка

Откраднаха 5000 лева от чувал с вълна в шуменско село

Укрити в чувал с вълна пари изчезнаха в шуменското село Тушовица, съобщиха от полицията. 69-годишна жена е подала сигнал, че от дома ѝ е извършена кражба на сумата от 5000 лева.

Няма снимка

Да спасиш овца с риск за живота си

По време на разходка в националния парк Пембрук-Кост в Уелс британката Андреa Уилямс става свидетелка на невероятен акт на доброта. В стръмна скалиста местност с риск за живота си мъж спасява от

Няма снимка

Хванаха един тон риба без документи в Джебел

Превоз на 1 тон риба без необходимите документи са установили джебелски полицаи в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места.