Какви са грешките на новака лозар

06 февруари 2019 В лозята 1     
Няма снимка
1 2 3 4
 

При резитба и формировка

Всички, и професионалисти, и любители лозари трябва да не забравят, че по своята природа лозата е практически лиана.

Това означава, че има много бърз растеж и буквално в един сезон може да оплете всичко, което й е наблизо.

Вегетативната й маса по своеобразен начин се "отпечатва" върху броя и размера на плодовете.

Какви грешки допускат лозарите - новаци, когато предприемат резитба и формировка на своята лоза?

И кои правила не бива да забравят. Да знаят,че дългата лоза трудно се снабдява с хранителни вещества а плодовете й стават по-малки по размер и с по-малка захарност.

Аритметиката е проста - колкото по-голям е храстът, толкова по-малки ще бъдат гроздовете!

Ето защо е обичайно да се намалява вегетативната маса и стопаните не трябва да се страхуват да го правят, ако искат да получат висококачествено грозде. Да се знае още, че понякога е оправдано до 90% от пръчките да се отстраняват като това зависи от сорта, както и от формировката. Така през настоящата година добивите ще пораснат.

Начинаещите да не се притесняват, че раните, нанесени с резитбата ще отнемат много от силите му и ще повишат податливостта към болести и неприятели.

При по-чувствителна резитба има още един плюс: лозата ще бъде по-дебела и укрепнала в основата си и ще е по-издръжлива на студовете, отколкото от тази с тънка главина.

Това подобрява и фотосинтезата, и храненето, тъй като почти всички листа ще получат много повече светлина и няма да засенчват съседните.

Количеството хлорофил в този случай става няколко пъти по-голямо което се отразява на растежа, развитието и добива, както и на кореновата система.

Такава резитба улеснява последващите зелени операции, пръскане и други операции.

За сведение на новаците след зимата не само нови, но и стари части на лозата често умират или гният. Да не ви е жал - те рябва да бъдат отстранени.

Следваща грешка

За новака е трудно да възприеме, че всяка година от 60 до 95% от общото "наддаване" на лозата се премахва. За него тези мерки са брутални, изглеждат неподходящи, затова той се ограничава само до премахването на върховете на леторастите и сухите части.

Той трябва да знае, че и природата си върши работата, като дава възможност на храстите да растат, прави ги гъсти и небрежни, те засенчват по-младите и така пречат на плододаването.

Тогава, след известно време, плодовете стават много по-малки, след което техният брой значително намалява. А издържливостта за студовете през зимата пада драстично.

Трябва още да се знае, че гроздето се ражда на едногодишните леторасти така че, ако оставите твърде много от старите многогодишни, дори и при перфектна грижа за тях няма да получите желания резултат.

Още пропуски се виждат при много любители

Като говорим за резитба, която може да има по-агресивен характер, трябва да добавим мнението на специалистите, че оголването на кордоните не е препоръчително

Но и то се получава, когато любителите решат да оставят за всеки случай дълги продължители при създаването на самите кордони.

Да знаете какво се получава:

Когато се остави дълга пръчка, тогава се развиват предимно пъпките към върха й, а тези в средната част много често не могат да покарат.

Как да се постъпва

За да се избегне подобно оголване, пръчката, която е предназначена за продължител на кордона трябва да бъде по-къса и да има около 6-8 очи.

Много кордони не бива да се допускат на една асма - понякога техният брой е прекалено голям, което вреди на лозницата.

Много от любителите трудно възприемат резитбата с къси плодни пръчки и смятат, че като е къса няма да им даде достатъчно плодни звена и съответно гроздове.

Не са прави и така правят мрежа от кордони, която засенчва и пречи и на резитба, и на пръскане.

Какво да се има предвид

Както при резитбата Гюйо, старите пръчки трябва да се премахват ежегодно, а не да се проявява стремеж да се създават нови плодни звена по тях.

Да се следи рамената да не се разрастват много, а навреме да се подмладяват.

Формировката Гюйо, която е от често срещаните, има много варианти. На всички лози в първите 3 - 4 г. да се придаде подходящата форма, която желаем и която подхожда на сорта.

През следващите години /след формирането/ тази форма трябва да се поддържа с подходяща резитба.

Не всяка “фризура” подхожда на лозата

Двоен Гюйо се препоръчва за плодородни почви и силни лози

Известно е, че не всички популярни формировки са еднакво подходящи за всички сортове, които отглеждаме или искаме да отглеждаме.

Едни от най-използваните формировки у нас са едностранен и двустранен Гюйо.

Но и при тях има избор - могат да бъдат и на високо, и на ниско стъбло.

Как се реже

При двустранния Гюйо на един храст се формират две къси рамена.

Двоен Гюйо се препоръчва за подходящи сортове при плодородни почви и при силни лози.

Внимание!

Когато започвате да режете, да знаете, че при тази формировка се оставят две плодни пръчки и два чепа с по две очи.

Трябва да се поддържат оптимални рамена в лозовия кордон.

Образуването и поддържането на рамената в кордона не е много сложна, но все пак е специализирана операция, която трябва да се научи.

След това тя изисква последователност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Основни грижи в лозето през юли

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

Няма снимка

Директни сортове у нас

И техните белези и качества Най-напред директните сортове са били разпространени в Америка - такива са т.нар. стари директни сортове, като Отело, Ноа, Изабела и др.

Няма снимка

Как да се поливат лози и асми през лятото

Как да се напояват лози и асми през лятото, в зависимост от почви, терени и валежи Немалко читатели ни писаха, че се интересуват как е редно да се напояват лозите и асмите в условията на летните

Няма снимка

Бялото гниене е инцидентно

Бързо заразява и бързо може да се елиминира Гергана Николова от Копривщица ни е писала писмо, в което се интересува какво представлява причинителя на бялото гниене.

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),