Крем супа със скариди и зеленчуци

06 февруари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

За любителите на супите и морските дарове, предлагаме да си подготвите тази необичайна крем-супа.

Продукти (за 10 порции): 500 г скариди, 3 суп. лъж. масло или маргарин, 800 мл пилешки бульон, 1 чаша бяло сухо вино, 2 големи моркова (нарязани на ситно), 1 пръчка ситно нарязана целина, 1 голяма глава ситно нарязан лук, 2 суп. лъж. дългозърнест ориз, сол на вкус, 1/4 ч. лъж. червен пипер, 1 дафинов лист, 400 г белени домати от консерва (на кубчета), 1 чаша сметана за готвене, 2 суп. лъж. бренди, зелен лук за сервиране

Приготвяне: Обелете скаридите, но не хвърляйте черупките. В голяма чугунена тенджера, на средно силен котлон, разтопете 1 супена лъжица масло (маргарин). Сложете в разтопено масло черупките, за да се запържат. Разбъркват се за около 5 минути, докато омекнат.

В същата тенджера налейте бульона, виното и 1/2 чаша вода и оставете да заври. Намалете температурата до минимум. Покрийте с капак и варете около 15 минути. Излейте бульона в друг съд и извадете черупките.

В същата тенджера, в която сте варили бульона, разтопете 2 суп. лъжици масло. Сложете скаридите в тенджерата и запържете на средно силен огън, като разбърквате за около 3 минути. Прехвърлете скаридите в чиста купа, а в останалата мазнина запържете морковите, целината и лука. Разбърквайте около 10-12 минути.

Върнете бульона в тенджерата и добавете ориз, 1 1/4 чаена лъжичка сол, червен пипер и дафинов лист. Изчакайте да кипне. Намалете температурата и покрийте с капак. Оставете за около 15-20 минути, докато оризът се свари. След това сложете доматите, заедно със сока, отстранете дафиновия лист. Върнете скаридите в тенджерата.

С блендер пасирайте супата. Добавете сметаната и брендито. Загрейте на средна температура, но без да позволявате да заври.

Сервирайте супата в купички, които се украсяват със зелен лук. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Руло от бутер тесто с четири пълнежа

Оригинална и много вкусна рецепта Продукти: 2 листа бутер тесто, 1 яйце, 150 г кайма, 75 г моцарела, 150 г тиква (обелена), лук, 75 г пармезан, 100 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Торта с тиква и ябълки

Продукти (за тортена форма 20 см): 1 пакетче маслени бисквити, прясно мляко за напояване на бисквитите, 2 големи парчета тиква (белена, настъргана), 2 големи ябълки (белени и настъргани), 50 г масло,

Няма снимка

Патладжанени лодки с кайма

Продукти: 6 сини домата, 500 г кайма, 4 супени лъж. ориз, 1 глава лук, 1 морков, 2 домата, 100 г кашкавал, олио, сол и черен пипер на вкус. Приготвяне: Най-важното при приготвянето на патладжани е

Няма снимка

Как се приготвя родопски пататник

В различните райони на Родопите ще ви предложат различни разновидности на това типично местно ястие и навсякъде ще твърдят, че това е автентичният пататник.

Няма снимка

Вързопчета с пилешко

Продукти: 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 50 г кашкавал, 100 мл вода, 150 г брашно, 2 суп. лъж. растително масло, сол на вкус, За пълнежа: 200 г пилешко филе, 1 глава лук, 1 морков, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Палачинкова торта с кондензирано мляко

Продукти: 500 мл прясно мляко, 150-170 г брашно, 200 г заквасена сметана (20% масленост), 200 г кондензирано мляко със захар, 4 яйца, 3-4 суп. лъж. олио, 3-4 суп. лъж. 2-3 суп. лъж.

Още от Фермер
Няма снимка

Три растения в помощ на пчелите

Време е да станем отговорни и полезни Независимо дали отглеждате пчели, дали обичате мед, дали прилагате някои от пчелните продукти за подобряване на здравето.

Няма снимка

Как да внесете пролетта вкъщи?

С клонки с набъбнали пъпки във ваза С всеки изминал ден все повече се усеща идващата с бавна стъпка и безброй събуждащи се растения пролет. Малко остава!

Няма снимка

Топлото време активизира семействата

Как да разширим напролет пчелните семейства agronovinite.com ОТ АГРОНОВИНИТЕ НА 28.04.2017АГРОСЪВЕТИ, БЕЗ КАТЕГОРИЯ, ЗА ПЧЕЛАРЯ Когато на пчелните семейства са осигурени оптимални условия за развитие

Няма снимка

Дойде време за разсадите вкъщи

Основна грижа за любителите градинари е да си отгледат здрав и качествен разсад от основните култури, които ще засаждат в градината през настоящия сезон.

Няма снимка

След обяд валежите спират, минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса

През първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над Рило-Родопската област.

Няма снимка

Зимно ашладисване на калем

Съветите на нашия опитен читател Атанас Геотенов са помогнали на мнозина Как трябва да се пристъпи към присаждането, за да имат хоби резултатите успешен край - това обяснява нашият редовен читател,