Запеканка “Прасенце с месо”

06 февруари 2019 Кулинария 0 35703
Няма снимка
 

Запеканката, направена от картофено пюре и мляно месо, изглежда забавно, апетитно и доста реалистично. Ще трябва малко повече да си поиграете, но резултатът си струва!

Продукти (за 6 порции): 1 кг картофи, 500 г мляно свинско месо, 1 лук, 40 мл олио, 1 яйце, 1,5 суп. лъж. брашно, сол и млян черен пипер на вкус, 2 зърна черен пипер.

Приготвяне: Обелете картофите. Измийте, нарежете и поставете в тенджера с вода. Сложете на котлона и когато водата заври, добавете сол и намалете котлона. Оставете картофите да се сварят.

Докато картофеното пюре се готви, заемете се с месната плънка. За да я приготвите, почистете лука, нарежете на малки кубчета и запържете в олио, докато стане прозрачен.

Добавете мляното месо към лука. (Можете да използвате както свинска, така и телешка кайма или смес от няколко вида мляно месо).

Запържете, докато месото омекне, като разбърквате от време на време. Добавете сол и черен пипер на вкус. Свалете тигана от печката и оставете каймата да се охлади.

Когато картофите се сварят, изсипете водата. Смачкайте ги на пюре, като прибавите яйчния белтък и брашното. Разбъркайте до получаването на гладка маса и оставете да продължава да изстива.

Върху тава за печене разстелете фолио, което сте намазали с олио. По време на оформянето на прасенцето от картофеното пюре е добре постоянно да мокрите ръцете си - това ще улесни работата. Прехвърлете пюрето върху фолиото като заравните и придадете правоъгълна или овална форма на “тестото”. Част от пюрето, около 4 суп. лъж., оставете настрани.

В средата на картофения блат разстелете каймата, като й придадете продълговата форма.

Внимателно повдигнете фолиото, заедно с картофите и завийте така, че пюрето да покрие каймата. Не забравяйте да мокрите ръцете си.

В единия край на получилото се руло оформете зурличката, а другата страна, нека е заоблена. От оставеното настрана пюре оформете ушите и опашката на прасенцето. Намажете отгоре с разбития яйчен жълтък. От черния пипер на зърна направете очите, а със сламка оформете ноздрите.

Загрейте фурната до 180 градуса и печете “прасето” около 30-40 минути, до златисто кафяво. Сервирайте горещо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Още от Фермер
Няма снимка

Ако пръскате, а след това завали

През последните дни паднаха доста валежи в цялата страната. Често в подобни ситуации любителите се питат какво да правят, ако преди това са пръскали. Дали третирането да се повтори

Няма снимка

Започна приемът на проекти, свързани с местната идентичност и занаяти

Стартира приемът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г

Няма снимка

Отворен е приемът на проекти за сътрудничество на местни групи

Стартира приемът по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ /ВОМР/ на Програма за развитие

Няма снимка

5 нови сорта зеленчуци на ИЗК “Марица” очакват патент

Подробности за тях, за технологиите за отглеждането им и за постиженията на института разкрива директорът му доц.д-р Даниела Ганева Институтът по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив е единственият

Няма снимка

Нерешени проблеми и цената на пшеницата тревожат фермерите

Как се справят в кризата, коментират представители на различни сектори Жени Владинова През последните 3 месеца на фокус са притесненията, причинени от коронавируса

Няма снимка

И днес ще е облачно и дъждовно

Въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна и на много места ще превалява, предаде НИМХ, цитиран от БТА