Резитбата е според характера на растежа

10 февруари 2019 Овошки 0 39618
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Стимулира растежа на силни клони на необходимото място

Почти всички овощни видове и сортове са с изявен растеж за нарастване на по-силни странични клонки във връхната част на короната, и съответно по-слаби в основната. При по-малко видове и сортове се наблюдава обратната закономерност Ц образуват по-силни странични клонки в основната част и по-слаби във връхната.

При първите чрез резитбата се ограничава изнасяне на растежа нагоре в короната. Със съкращаването на едногодишни клонки при формиране на короната се стимулира тяхното разклоняване и образуване на достатъчно силни клони и разклонения на необходимата височина. Такъв вид съкращаване е необходимо да се извършва както при първата резитба след засаждането, така и при следващите години, през които се дооформя короната.

Централната ос не се съкращава

Когато овощните видове и сортове естествено образуват силни скелетни клони в основата на короната, не се налага съкращаване на централната ос по време на формирането. Такива са сортовете на прасковата, както и ябълкови сортове, подходящи за отглеждане тип спър. При някои от крушовите сортове растежът се задържа в долната част на короната, затова те трябва да се режат така, че растежът да се насочи и в горната част на короната. Това са сортовете Доктор Жюл Гюьо, Конфедерация и др.

Съкращаване на клончета

Съкращаването на едногодишни клончета променя характера на растежа.

Съвсем закономерно най-силни прирасти се получават в близост отреза.

Това не зависи от това дали видовете и сортовете имат склонност да образуват по-силни разклонения във основата или връхната част на короната. 

Внимание!

Работа с овощарска ножица е по-лесна, ако клонката, която се реже, леко се натиска с ръка по посока на движението на режещата част на ножиците.

Основни правила, които се спазват при рязането

Така се гарантира по-добро зарастване на раните

При формиране на короната на дърветата съкращаването на продължителите на водача и скелетните клони се извършва на 1-2 мм над подходяща пъпки с малък обратен наклон. Не трябва да се оставят чепове, тъй като раните зарастват трудно.

Препоръчително е резитбата на по-големи дървета да се прави отгоре надолу. Так овощарят преценява по-добре кои клони да запази в основата на короната, след като премахне счупените по време на резитбата.

При отстраняването на клонки и клончета от скелетните част се извършва така, че да не остават чепове, защото от тях израстват множество лакомци, които след това също трябва да се отстранят.

Когато се ограничават размерите на клоните и клонките, съкращаването се прави близо до подходяща за продължител клонка. Не трябва да се оставя чеп, особено вертикално насочен.

В близост до отрезите е добре да има повече плодни пъпки, които се запазват. При образуването на повече плодове се ограничава образуването на излишно силни прирасти в тази зона.

При отстраняване на по-дебели клони, когато се използва трион, отрезът се прави така, че от горната страна да допира до образувания в основата на клона пръстен от кора, а отдолу да завършва близо до пръстена. За де се избегне отцепването, в долния край на клона преди окончателното му отрязване, се прави слабо противоположно зарязване с триона, след което отрезът се довършва. Препоръчително е по-големите рани да се замазват с овощарска замазка или блажна боя. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

През лятото може да се режат лакомците

През лятото може да се премахнат всички лакомци, които са се развили на неподходящи места, и които не са необходими за по-нататъшното оформяне на короната

Няма снимка

При късните сортове ябълки и праскови продължават третиранията срещу брашнестaта мана

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ При късните сортове ябълки и праскови през август продължават третиранията срещу причинителите на брашнеста мана

Няма снимка

Нови технологии в отглеждането на костилкови овошки представят на 13-и август в Монтана

Нови технологии и интензивни схеми за отглеждане на костилкови овощни видове и възможности за ефективно отглеждане на овощни култури в България ще представи проф

Няма снимка

Лятно присаждане на дръвчета на спяща пъпка

Не е много трудно, но трябва практика Няма съмнение, че за присаждането на овощни дръвчета се изискват доста знания, както и умения. За да се научите обаче, трябва да не се страхувате и да опитвате

Няма снимка

Третирайте срещу плодовите червеи

* Ябълков плодов червей: авант 150 ЕК – 33.3 мл/дка, афикар 100 ЕК – 30 мл/дка, делегат 250 ВГ – 30 г/дка, дека ЕК – 30 мл/дка, ефциметрин 10 ЕК – 30 мл/дка, имидан 50 ВП – 150 мл/дка

Няма снимка

Крушова листна бълха

Подходящи инсектициди срещу неприятеля са: бермектин – 37.5-120 мл/дка, вазтак нов 100 ЕК – 20 мл/дка, валмек - 37.5-120 мл/дка, дека ЕК – 75 мл/дка, лаота – 37

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници