Давайте на магарето ливадно сено и то от късна реколта

11 февруари 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

За магаретата и мулетата ви трябват концентриран фураж и клубеноплодни. За зимния период на отглеждане задача номер едно на добрия стопанин е да осигури на магарето или мулето сух подслон с твърди подови настилки. Магаретата са родом от пустинния климат. Те предпочитат по-топло време и не обичат вятъра и дъжда, така че задължително им трябва подслон.

Не е желателно да ги вали дъжд

Причината - дъждовната вода се просмуква в кожата и прави живота им непоносим. Освен това има опасност за получат заболявания на копитата ако краката им дълго време "киснат" във вода.

И магарето, и мулето искат добро гледане

Те имат нужда от по-малко количество фураж за разлика от конете, но също искат внимание. Нормите за гледане и хранене на магаретата и мулетата са като тези на работните коне.

Средна дневна норма на мулето се смятат 1,1 кг зърно, 1,5 кг сено за 100 кг маса.

Магарето добре усвоява клонките на дървесните видове. А това значително улеснява издръжката му и намалява разходите за фураж.

Кои са подходящите фуражи кореноплоди; клубеноплоди; концентрирани фуражи - овес, ечемик, пшенични трици и слънчогледов шрот; сочноплоди - кръмно цвекло и моркови може да давате до 15 кг, сурови картофи - до 4 кг, а варени - до 10 кг.

ВАЖНО!

Магаретата трябва да ядат малко и често

Те се чувстват зле, когато ги хранят с големи порции наведнъж, например сутрин и вечер по една голяма кофа с храна. Също така някои дажби от определени зърнени култури като овес, ечемик, пшеница и царевица трябва да са малки.

Причината за ограниченията - твърде богати са на нишесте и захар и водят до развитието на заболявания като ламинит, както до затлъстяване.

ГРИЖИ ЗА КОПИТАТА

При еднокопитните, каквито са конят и магарето, копитната капсула бързо се изтърква в резултат на ходенето им върху твърди неравни повърхности и превозването на големи тежести. Това е наложило поставянето на подкова върху долната част на копитната капсула. По този начин се изтърква металната подкова и се запазва капсулата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Не допускайте грешката да инкубирате яйца от бройлери

Те са хибридни птици за месо Бройлерите не са предназначени за получаване на яйца - те са чисто месен хибрид. В продължение на 6-7 седмици пилетата бройлери растат много бързо и достигат кланично

Няма снимка

Пуйката е тревожна, преди да започне да снася яйца

Ще познаете, че началото на яйцеснасянето е близо по поведението на пуйката птицата е тревожна; търси закътано място; отказва се от сутрeшни разходки; страни от останалите птици,

Няма снимка

Успешна инкубация на гъшите яйца

Не се съхраняват повече от 10 дни Ако държите яйцата за мътене повече от посочения срок, има опасност от рязко снижаване на инкубационните им показатели.

Няма снимка

Издоеното краве мляко мирише на тор и нагарча. Защо?

Защо?, пита Иван Василев от Шумен Издоеното краве мляко нагарча, когато изхранваният на кравата фураж съдържа: пелин, ряпа, лайка, чесън, лупина. Причина за нагарчане може да е и завършващият

Няма снимка

Добрата мътачка се отличава с търпение

Но няма по-добра от...пуяка Как може да получите дори две люпила едно след друго Не всяка кокошка може да накарате да излюпи яйца, още повече в удобно за вас време.

Няма снимка

От каква възраст се подхранват агнетата?

Въпросът е на Миглена Попова от с. Малиново, Ловешко На 1-седмичните агнета започнете да давате по малко висококачествено сено - люцерново или детелиново.

Още от Фермер
Няма снимка

Максималните температури утре до 1 градуса, усеща се по-студено заради вятър

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е значително по-високо от средното за месеца. През нощта и утре през първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг.

Няма снимка

Всички български фирми на Gulfood в Дубай договориха сделки

Две подписаха, 20 очакват повече от 1 договор Всичките 31 български компании от хранително-вкусовата промишленост, които участваха в тазгодишното издание на международното изложение Gulfood,

Няма снимка

Най-популярният хербицид в света увеличава риска от рак с 40%

Контактът с глифозат - най-често срещаното съединение за борба с плевелите и ускоряване на узряването на културите, увеличава риска от лимфоми много повече, отколкото се смяташе преди това,

Няма снимка

Веган за милион долара

„Веган за милион долара“ (Million Dollar Vegan) е една от най-новите и същевременно иновативни кампании, насочени към някои от основните проблеми на днешното глобално общество.

Няма снимка

Проекти с до 33 точки, включително по стария прием на 4.1, получават финансиране

Осигурен е бюджет за проектите от първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, получили 33, 34 и 35 точки ранкинг по критериите за подбор (съгласно Наредба №9 от 21.03.2015 г.).

Няма снимка

Виетнамски специалисти се борят с първите огнища на АЧС край Ханой

Виетнамските власти съобщават за три огнища на африканска чума по свинете (АЧС), югоизточно от столицата Ханой. Според Световната организация по здравеопазване на животните в провинция Хунг Йен е