Пологът и кокошарникът трябва да са винаги чисти

10 февруари 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
Докато събирате яйцата от полога, се стремете да ги пипате колкото се може по-малко
 

Имайте предвид, че от начина, по който събирате яйцата от полога, зависи трайността им. Защото до момента на снасянето му яйцето е стерилен продукт

Въпреки здравата черупка секунди след снасянето съдържанието му се "поразява" от микроорганизми от околната среда.

При снасянето яйцето е с температурата на тялото на носачката - 41-42 градуса. Попаднало във външната среда, сведващите 2 часа то изстива и намалява обема си. През многобройните миниатюрни пори на черупката, които се намират в тъпия край на яйцето, в него се всмуква въздух.

Заедно със съдържанието намалява и белтъчната обвивка и между последната и подчерупчестата ципа се образува разслоение. Получава се въздушна камера. Заедно с въздуха в яйцето прониква болестотворна микрофлора

Тук тя намира благодатна среда за развитие и разпространение. Ето защо, за да намалите отрицателното влияние на външната среда, пологът и кокошарникът трябва да са винаги чисти и добре проветрени.

Не забравяйте и още един важен момент: по време на снасянето яйцето се обвива в тънка защитна ципа, която е бариера срещу проникването на болестотворни микроби.

Затова при събирането на яйцата се стремете да ги обхващате колкото се може по-малко с ръка, за да не нарушите целостта на ципата. Без нея яйцата се развалят по-бързо. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Удобен полог и за мускусните патици

Елиминирайте поводите за “караници” Осигурете на мускусните патици удобни полози. На какви условия трябва да отговарят те? Предвидете по един полог на 3-4 мускусни патици Елиминирайте всеки повод за

Няма снимка

Кокошки не искат да спят в курника

И могат да станат жертва на хищници Има случаи, когато кокошките не искат да нощуват в нов кокошарник. Снасят в него, но категорично отказват да се прибират вечер

Няма снимка

Какви са размерите на наровете за козите, овцете и за приплодите

Наистина е време да подготвите кошарите. Сега в ход е и заплождането на овцете и козите, така че трябва да предвидите място и за приплодите. И като се има предвид

Няма снимка

Носачките сменят перата си по-бързо

Възрастните кокошки линеят веднъж годишно Линеенето при кокошките е естествен процес, при който птиците обновяват перата си. В този период те губят тегло, а носачките спират да снасят

Няма снимка

Оставете два петела за зимата

Изберете птици, навършили 5-6 месеца Петелът се избира сред птици, навършили 5-6-месечна възраст. Гледайте теглото и телосложението му. Хванете петела и го опипайте

Няма снимка

Миксоматозата е нелечима

Ваксинират се само здрави зайци Миксоматозата е нелечимо заболяване. Затова зайците ви трябва да се ваксинират. Но продължителността на имунитета е ограничена и зависи от възрастта на имунизираните

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти