Пологът и кокошарникът трябва да са винаги чисти

10 февруари 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
Докато събирате яйцата от полога, се стремете да ги пипате колкото се може по-малко
 

Имайте предвид, че от начина, по който събирате яйцата от полога, зависи трайността им. Защото до момента на снасянето му яйцето е стерилен продукт

Въпреки здравата черупка секунди след снасянето съдържанието му се "поразява" от микроорганизми от околната среда.

При снасянето яйцето е с температурата на тялото на носачката - 41-42 градуса. Попаднало във външната среда, сведващите 2 часа то изстива и намалява обема си. През многобройните миниатюрни пори на черупката, които се намират в тъпия край на яйцето, в него се всмуква въздух.

Заедно със съдържанието намалява и белтъчната обвивка и между последната и подчерупчестата ципа се образува разслоение. Получава се въздушна камера. Заедно с въздуха в яйцето прониква болестотворна микрофлора

Тук тя намира благодатна среда за развитие и разпространение. Ето защо, за да намалите отрицателното влияние на външната среда, пологът и кокошарникът трябва да са винаги чисти и добре проветрени.

Не забравяйте и още един важен момент: по време на снасянето яйцето се обвива в тънка защитна ципа, която е бариера срещу проникването на болестотворни микроби.

Затова при събирането на яйцата се стремете да ги обхващате колкото се може по-малко с ръка, за да не нарушите целостта на ципата. Без нея яйцата се развалят по-бързо. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Сортирайте по големина яйцата при ползване на инкубатор

Ако не го направите, излюпените пилета няма да са изравнени по големина и ще се развиват неправилно. Затова, ако не разчитате на мътачка, в инкубатора поставяйте еднакви по размер яйца Големината им

Няма снимка

Високомлечна коза се пресушава по-трудно

Как да го направите правилно? Пресушаването (спиране на лактацията и доенето) на бременната коза трябва да стане 70-90 дни преди очакваното окозване. То е абсолютно необходимо

Няма снимка

Подхранваните с месо кокошки може ли да станат канибали?

Пита Сотир Петров от Кюстендил Кокошките са всеядни. Те кълват на практика всичко - растения, насекоми, ровят и в компостната яма. Но може ли да даваме на кокошките месо по принцип

Няма снимка

Четете внимателно инструкциите, ако ще люпите вкъщи яйца

Препоръкте на специалистите са да се съобразите с инструкциите за екслоатация. Там ясно са посочени работните параметри и трябва да ги спазвате. Кои са те: Температура: Разнообразието от системни

Няма снимка

Какви са плюсовете на домашния инкубатор

Предимствата при използването на домашен инкубатор са: първо - има прецизен термостат; второ - осигурява поддържане на температура 0,2 градуса. Основният проблем при домашните инкубатори е

Още от Фермер
Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Няма снимка

От понеделник в портала на НАП - само с нови версии на операционните системи

От 17 февруари всички електронни услуги, предоставяни от НАП ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, съобщиха от НАП

Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене