Пологът и кокошарникът трябва да са винаги чисти

10 февруари 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
 

Имайте предвид, че от начина, по който събирате яйцата от полога, зависи трайността им. Защото до момента на снасянето му яйцето е стерилен продукт

Въпреки здравата черупка секунди след снасянето съдържанието му се "поразява" от микроорганизми от околната среда.

При снасянето яйцето е с температурата на тялото на носачката - 41-42 градуса. Попаднало във външната среда, сведващите 2 часа то изстива и намалява обема си. През многобройните миниатюрни пори на черупката, които се намират в тъпия край на яйцето, в него се всмуква въздух.

Заедно със съдържанието намалява и белтъчната обвивка и между последната и подчерупчестата ципа се образува разслоение. Получава се въздушна камера. Заедно с въздуха в яйцето прониква болестотворна микрофлора

Тук тя намира благодатна среда за развитие и разпространение. Ето защо, за да намалите отрицателното влияние на външната среда, пологът и кокошарникът трябва да са винаги чисти и добре проветрени.

Не забравяйте и още един важен момент: по време на снасянето яйцето се обвива в тънка защитна ципа, която е бариера срещу проникването на болестотворни микроби.

Затова при събирането на яйцата се стремете да ги обхващате колкото се може по-малко с ръка, за да не нарушите целостта на ципата. Без нея яйцата се развалят по-бързо. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Как да постигнете по-висока заплодяемост и повече здрави агнета

Трябва да се справите в няколко направления: 1) правилно да подготвите разплодните кочове; 2) добре да подхраните овцете майки; 3) ако животното ви е в сборно стадо

Няма снимка

Подхранвайте овцете

Само с паша има риск от остър дефицит на белтъчини Подгответе животните за случната кампания: 1) Подхранвайте вечер овцете с богат на белтъчини фураж (шрот)

Няма снимка

Ревнивите фазани ходят с...“очила”

Агресивните самци се кълват до смърт Фазаните са много войнствени и агресивни, а когато се стигне до любовни игри, могат да накълват съперника си до смърт

Няма снимка

Не слагайте на диета зайкиня с двойна гуша

Тя е показател за полова зрялост Неопитни зайцевъди се паникьосват от двойната гуша при зайците. И започват да се питат дали не е следствие на заболяване като например възпаление на щитовидната жлеза

Няма снимка

Увеличете дневната смеска на пуйките и то на зърнено-житните фуражи

Макар дневната дажба да зависи от породата, дневно трябва да осигурите на пуйките 200-250 г концентриран фураж От него 40-50% от може да се даде като зърно

Няма снимка

Фазаните харесват натрошена царевица

Понякога я заменят с фуражна пшеница Зърнено-житните фуражи са основна част от дажбата на фазаните по хранителност и обем. Най-пълноценният и достъпен фураж е царевицата

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни