Басбус или арабско реване

12 февруари 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти (за 5 порции): 1 ч. чаша натурално кисело мляко (айрян, сметана, течна заквасена сметана), 1 ч. чаша олио, 1 яйце, 1,5 ч. чаша захар, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша кокосово брашно, 2 ч. лъж. бакпулвер, 2 ч. лъж. ванилова захар, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. чаша вода, ядки (орихи, бадеми, кашу) - по избор, сурови семки (тиквени, слънчогледови) - по избор.

Приготвяне: Започнете с приготвянето на сиропа, с който ще напоите по-късно сладкиша. Нуждаете се от 2 суп. лъж. лимонов сок - приблизително 1/3 от голям лимон. В тенджерка сложете 0,5 ч. чаша вода, 1 чаша захар и изстискания лимон. Поставете сместа на котлона и оставете да заври, като непрекъснато бъркате. Изчакайте 1-2 минути и дръпнете от котлона, за да изстива.

В купа смесете 1 чаша грис и 1 чаша брашно. Добавете 1 чаша кокосови стърготини, 0,5 чаша захар (според оригиналната рецепта се нуждаете от чаша захар, но за да не стане прекалино сладко, можете да намалите наполовина. Добавете 2 ч.л. бакпулвер и 2 ч.л. ванилова захар. Прибавете киселото мляко и олиото (Не се притеснявайте, че растителното масло е много - сладкишът не се получава мазен). Добавете 1 яйце.

Фурната се загрява до 180 градуса. Не е нужно да изчаквате гриста за набъбне - това се случва във фурната.

За печене ще ви е нужна тава с диаметър най-малко 26 см - по-добре да е по-голяма. Тестото се изсипва на пласт с дебелина не повече от 2 см. Басбусът силно се надига. Колкото по-дебел е блатът, толкова по-ронлив ще се получи сладкикът. Не е необходима да мажете формата - в тестото има достатъчно масло.

Отгоре украсяваме басбуса с ядки. В оригиналната рецепта - с орехи, но можете да ги замените с бадеми. Идеята е при разрязването на сладкиша на всяко парче да има орехче. Можете да не се придържате към това, а просто да поръсите отгоре със ядки и семена.

Печете до златисто или, ако проверявате с клечка за заби, клечката да излиза суха. Това ще ви отнеме около 35 минути.

Горещият басбус се нарязва на парчета и отгоре се залива с приготвения сироп. В първия момент след изпичането и поливането, може да си се стори, че сладкишът е много воднист. Трябва да се остави за известно време течността да се поеме от блата. Сладкишът се получава сипкав и въздушен.

Басбусът може да се съхранява на стайна температура, но е добре да бъде покрит, за да не съхне.

Наслаждавайте се на храната и не се страхувайте да експериментирате!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Супа с ньоки и пилешки бульон

Продукти: 1 пиле, 2 глави лук, 1 яйце, 20 г масло, 100 мл прясно мляко, 3 суп. л. брашно, моркови, растително масло, сол на вкус Приготвяне: В дълбока тенджера поставете парчетата пилешко месо и

Няма снимка

Кекс “Зебра” със сметана

Този шарен, ивичест сладкиш може да бъде приготвен както за следобедното кафе с приятелки, така и като десерт за семейно празненство. Много лесен е и е приятна изненада за гостите и семейството.

Няма снимка

Крем “Изненада”

Подходяща е и за вегани, и за постещи Продукти: 75 г елда, 75 г фурми (без костилки, най-добре е да вземете тъмни), 40 г лешници, вода (топла, преварена), 2 ч. л.

Няма снимка

Печено пилешко филе

Празничното ястие е лесно за приготвяне. Изглежда много оригинално и е икономично откъм време и пари. Продукти: 3 пилешки филета, 2 домата, 50 г кашкавал, 2 суп. л.

Няма снимка

Медена торта с пралина*

Продукти: За тестото: 3 ч. лъж. мед, 100 г масло, 100 г захар, 1 ч. лъж. сода, 2 яйца, 400 г брашно. За крема: 400 г крема сирене, 400 мл сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 2 ч. лъж. мед.

Няма снимка

Постна салата със зеле и краставица

Вкусна постна салата с пресни зеленчуци и консервиран грах. Приготвя се много бързо. Продукти: 200 г бяло зеле, 100 г консервиран зелен грах, 1 свежа краставица, 1 връзка пресен копър, 2 суп. л.

Още от Фермер
Няма снимка

Сухоземна костенурка вкъщи трябва да се движи свободно

За да сте сигурни, че сухоземната костенурка се чувствакомфортно в дома ви осигурете ѝ стъклен терариум със стени по дължина, превишаващи дължината на корубата й поне пет пъти.

Няма снимка

До 23% под нивата отпреди година са площите за реколтиране с есенни култури

От 1,2% до 23% под нивата отпреди една година са площите за реколтиране с основните есенни култури, според оперативните данни  на Министерствотона земеделието към 11 април.

Няма снимка

До 19 градуса в петък, през уикенда - по-хладно

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца, в следобедните часове слабо ще се понижи. През следващото денонощие облачността ще е променлива, често значителна.

Няма снимка

Във вторник - семинар на НССЗ за зеленчукопроизводители в гр. Любимец

На 23 април 2019 г. в гр. Любимец (Хасковско) ще се проведе съвместна информационна среща - семинар на Национална служба за съвети в земеделието (ТОО - Хасково) и Аграрен университет - Пловдив на

Няма снимка

Откраднаха 5000 лева от чувал с вълна в шуменско село

Укрити в чувал с вълна пари изчезнаха в шуменското село Тушовица, съобщиха от полицията. 69-годишна жена е подала сигнал, че от дома ѝ е извършена кражба на сумата от 5000 лева.

Няма снимка

Да спасиш овца с риск за живота си

По време на разходка в националния парк Пембрук-Кост в Уелс британката Андреa Уилямс става свидетелка на невероятен акт на доброта. В стръмна скалиста местност с риск за живота си мъж спасява от