От колко цинк се нуждаят прасетата, за да растат добре?

11 февруари 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Всеизвестна е ползата от цинка за здравето и растежа на свинете. Немски експерти коментират какви цинкови добавки могат напълно да задоволят потребностите от този важен микроелемент.

За осигуряване на нормален растеж, производствени показатели и продуктивност е достатъчно да се добавят в дажбата им по 40-80 мг цинк на килограм фураж. Но много често на практика се добавят 50% от повече от необходимото количество.

Учени от Берлинския университет провеждат изследване, при което сравняват различни източници на цинк за поддържане на минералния статус на свинете и измерват способността на микроелемента към усвояване и съдържание в организма на животните.

Резултатите показват, че здравето и производствените показатели на свинете се подобряват, когато традиционните източници на цинк (цинков сулфат или оксид) частично (20-50%) се заместят с източници на цинк заради по-високата им биодостъпност.

Цинкът е важен микроелемент, който поддържа нормалното функциониране на имунната система, минерализацията на скелета, растежа на прасетата, репродуктивната функция, както и целостта на тъканите на кожата и копитата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Подовото отопление е по-полезно за новородените прасета

Нагряването на прасетата отдолу (чрез топъл под) е физиологично по-полезно от горното (лампи), съобщава AgroTimes. Тогава прасетата са разположени по-равномерно,

Няма снимка

Високорискови периоди в млечната кравеферма

Има периоди, когато се повишава рискът от заболявания, проблеми и дискомфорт в млечната кравеферма. Това може да е свързано с годишния сезон, с възрастта,

Няма снимка

Кравите не трябва да куцат

Редовните грижи за копитата на млечните крави са от решаващо значение за профилактиката на куцотата. Експерти съветват как кравите ви да не куцат: - И при оборното отглеждане,

Няма снимка

Дефицитът на калций при кравите увеличава риска от метрит до 12 пъти

При дефицит на калций в кръвта се нарушава отделянето на лохии от матката на кравата и рискът от развитие на метрит нараства от 2-12 пъти, напомнят ветеринарни специалисти.

Няма снимка

Колко топло трябва да е в зимната птицеферма?

Каква трябва да е температурата в птицефермата през зимата? - В студеното време птиците трябва да се отглеждат при температура 16-18 градуса. - За водоплаващите птици - 14 градуса.

Няма снимка

Птиците страдат от недостиг на витамин К

Витамин К регулира кръвосъсирването, тъй като участва в образуването на белтъка протромбин. Затова критерий за неговия недостиг е скоростта на кръвосъсирване. А недостигът му е характерен за птиците.

Още от Фермер
Няма снимка

Три растения в помощ на пчелите

Време е да станем отговорни и полезни Независимо дали отглеждате пчели, дали обичате мед, дали прилагате някои от пчелните продукти за подобряване на здравето.

Няма снимка

Руло от бутер тесто с четири пълнежа

Оригинална и много вкусна рецепта Продукти: 2 листа бутер тесто, 1 яйце, 150 г кайма, 75 г моцарела, 150 г тиква (обелена), лук, 75 г пармезан, 100 мл зеленчуков бульон, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Как да внесете пролетта вкъщи?

С клонки с набъбнали пъпки във ваза С всеки изминал ден все повече се усеща идващата с бавна стъпка и безброй събуждащи се растения пролет. Малко остава!

Няма снимка

Топлото време активизира семействата

Как да разширим напролет пчелните семейства agronovinite.com ОТ АГРОНОВИНИТЕ НА 28.04.2017АГРОСЪВЕТИ, БЕЗ КАТЕГОРИЯ, ЗА ПЧЕЛАРЯ Когато на пчелните семейства са осигурени оптимални условия за развитие

Няма снимка

Дойде време за разсадите вкъщи

Основна грижа за любителите градинари е да си отгледат здрав и качествен разсад от основните култури, които ще засаждат в градината през настоящия сезон.

Няма снимка

След обяд валежите спират, минималните температури ще са между минус 9 и минус 4 градуса

През първата половина от деня ще бъде облачно, ветровито и с валежи от сняг. След обяд от север валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно над Рило-Родопската област.