Зрелите ягоди вече предпочитат електрическата ръка на Rubion

20 февруари 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Първи автономен робот за събиране на ягодоплодни

Иновацията е отговор не само на недостига на работници в сектора, а позволява на производителите да повишат качеството на продукцията си

Придвижвайки се през оранжерийните култури, Rubion не само открива и взима зрелите ягоди без да ги уврежда, но ги поставя и в кошнички. Кулминацията на петгодишната работа по разработката на белгийската компания Octinion бе представена на тридневното международното изложение Fruit Logistica, което се проведе между 6 и 8 февруари в Берлин.

Демографските и социално-икономическите показатели сочат, че недостигът на работна ръка в сектора е факт. Rubion е разработен, за да се противопостави на нарастващите разходи за труд и трудностите за производителите да наемат сезонен персонал.

Проектиран да работи във всички оранжерии и с всички основни сортове, Rubion използва комбинация от насоки за камерата /GPS техники/, за да локализира зрелите плодове последвана от патентована електрическа ръка и мек сензор за захващане. Роботът се старае максимално да се доближи до начина, по който хората берат ягоди - чрез докосване и откъсване на плода от стъблото, без да се реже. Когато компанията преглежда първия прототип през 2016 г., отнема 12 секунди, за да локализира и избере ягода. Това е намалено до пет секунди при втория прототип през 2017 г. В крайна сметка, патентованата роботизирана ръка на търговската версия взима ягода на всеки три секунди, което е приблизително времето, необходимо за ръчна работа.

"Благодарение на роботиката имаме толкова много възможности, много повече, отколкото може да направи човек.

Прогнозиране на реколтата съобразено с нуждите на пазара, просто бране, когато плодовете са узрели, а не когато са на разположение работници - това са само няколко примера за това, което е възможно от днес", казва главният изпълнителен директор Том Коен от технологичната група Octinion. "Потребителят също ще забележи разликата, тъй като ягодите ще бъдат по-свежи и ще имат по-малко натъртвания", добавя той.

Разработката изисква тясно сътрудничество с всички заинтересовани страни. "През последните няколко години работихме не само заедно с производителите и тестовите центрове по целия свят, но и селекционерите се стремяха да бъдат част от технологичното развитие. Системите за растеж и сортове ще се адаптират към това, което е по-добро за робот. Нашата врата е отворена за допълнителни селекционери", разказа Коен.

Роботът за събиране на ягоди може да бъде свързан с автономни машини за събиране на други меки плодове. Технологията се разработва не само за селскостопански приложения, но и за градинарски. Поръчките вече са отворени и е предвидено първият Rubion да бъде доставен до януари 2020 г.

През следващите години се планира стартирането на роботи за други култури.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Как плуговете са се променили през годините

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност Ивона Величкова Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия.

Няма снимка

Създадоха първата в света автономна пръскачка за овощни градини

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

Няма снимка

Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

Няма снимка

Как ще изглежда земеделието след 20 г.

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

Няма снимка

Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

Няма снимка

На SIMA 2019 акценти върху умни машини за днес и утре

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.