5 начина, по които дроновете променят селското стопанство

19 февруари 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

От откриване на течове до патрулиране върху развитието на патогени, летящите роботи могат да поемат много нови задължения във фермата

Дроновете - разнообразието от малки летящи роботи, въвеждат нова селскостопанска революция, казва информационният специалист Джерард Силвестър, редактор на новия доклад за дроновете и земеделието от Организацията по прехрана и земеделие на ООН и Международния съюз по далекосъобщения. Предполага се, че селскостопанският пазар за машини ще бъде в милиарди долари през следващите години. "Тъй като земеделските производители се опитват да се адаптират към изменението на климата и да се справят с други предизвикателства, дроновете обещават да помогнат на цялата производствена земеделска общност да стане по-ефективна", споделя Силвестър.

Когато са оборудвани с камери и други устройства за събиране на данни, дроновете осигуряват "око в небето", разузнават за растителни вредители или сухи петна, които се нуждаят от повече внимание. В някои страни дроновете вече се използват редовно за доставяне на торове или пестициди. Приблизително една от три купи ориз, сервирани в японски домове, се отглежда с помощта на пестицид, пръскан от безпилотен мини хеликоптер. Американските земеделски производители, включително производителите на грозде в Калифорния и Ню Йорк, експериментират с безпилотни летателни апарати тип дронове за проучване на райони с "ниска жизненост", където водата може да липсва или почвата не е в състояние да диша.

Докато дроновете се стремят да бъдат всевиждащи, все още има слепи петна: разпознаването на плевел от реколта например, изисква специални сили на възприятие. Остават земните предизвикателства, включително това как да се анализират и интерпретират данните, събрани от плъзгащите се приспособления. И как и с кого ще се споделят тези данни. Въпреки това дроновете вероятно скоро ще станат стандартна част от селскостопанската техника в машинните паркове на фермерите. Ето няколко примера за многото потенциални работни места за тези летящи роботи:

Оценка на културите

Наблюдението на полето изисква време и работна ръка. Безпилотни летателни апарати могат да преминат и да прегледат, проверявайки за бавнорастящи растения, които може да се нуждаят от вкарване на азот или друго вещество.

Сензорите, които измерват определени дължини на вълните на светлината, погълнати и отразени от растенията, могат да генерират цветни контрастни изображения, подчертаващи проблемните области в дадено поле.

Изображенията, генерирани от тези данни включват NDVI (Нормализиран разликов вегетационен индекс) карти, които отдавна са създадени с помощта на сателити и самолети чрез изчисляване на съотношението на разликата на близка инфрачервена и видима светлина. По-новите сензори се възползват от допълнителните дължини на вълните в спектъра на светлината и могат да добавят филтри и други трикове за повишаване на разделителната способност.

Не само, че почвата, културите и горите могат да бъдат разграничени, но болни растения също могат да бъдат забелязани, защото стресираните или дехидратирани растения отразяват различно светлината. Последните изследвания показват, че тези спектрални данни могат да забележат устойчиви на хербициди плевели, които растат между редовете.

Различаването на плевел от растителна култура в рамките на един ред все още е предизвикателство. "Зеленото е зелено", казва селскостопанският инженер Янбо Хуанг от отдела за изследване на системите за производство на земеделски продукти в Стоунвил, Мисисипи. Той работи върху алгоритми, за да определи такива неща като форма на листата и текстура, които, съчетани с информация за изображения, могат да различат памук от ливадна метлица.

Преброяване на добитъка

Животновъди с много земя използват за покриване дронове, за да следят добитъка си и да инспектират къде оградите се нуждаят от ремонт. Ако са оборудвани с термовизионни камери с висока разделителна способност и нощни камери, дроновете могат също да помогнат за откриване на нежелани животни.

Такива дронове също са се превърнали в инструмент за проследяване на бракониери. На места като националния парк Казиранга в Индия, дом на еднорогия носорог, те вършат много добра работа.

Мониторинг за заболявания

Без внимателна проверка, патогените, които изсушават или увреждат културите, могат да избегнат откриването им и да се разпространят. Докато спектралните технологии за визуализация откриват пожълтели растения в зелените полета, лабораторията Schmale във Вирджиния, САЩ използва дронове, за да издирва високо летящи патогени преди дори да кацнат. Тя е хванала изминали километри въздушни спори на гъбата Fusarium graminearum, която може да опустоши пшеница и царевица.

Ако даден земеделски производител знае за нашествие на патогени в близък окръг, вземането на проби от въздуха може да алармира за предстоящото му пристигане. Федералните и държавните агенции биха могли също така да наблюдават патогени в по-голям мащаб, позволявайки на фермерите да бъдат готови преди появата на огнища.

Наблюдение на водата

Много полета не са еднакво равни. Възможно е някои участъци да изсъхват по-бързо от други или да бъдат пропуснати от поливните системи. Спектралните и термични изображения разкриват сухи места, където културите ще повехнат. На изображенията също може да се открият течове в оборудването и напоителните канали.

Нещо повече, земеделските производители могат да оценят топографията на земята си с помощта на технологии за лазерно сканиране във въздуха или софтуер, който свързва хиляди висококачествени въздушни снимки в 3D карти. Тези карти могат да идентифицират водосборните басейни, да разкрият посоката на водния поток в основата на всяко дърво в овощната градина и да идентифицират други характеристики на земята, които влияят както върху здравето на културата, така и при ерозия на почвата.

Механични опрашители

Дроновете могат един ден да помогнат на пчелите. Базирана в Ню Йорк бързоразвиваща се компания е разработила безпилотни самолети, които помагат при опрашването на бадеми, череши и ябълки. Компанията съобщава, че нейните безпилотни летателни апарати могат да увеличат процента на опрашване с 25% до 65%, въпреки че все още предстои да бъдат направени външни анализи, които проверяват тези цифри.

Но някои производители на плодове са оптимисти, че дроновете могат да се окажат полезни в овощните градини, особено ако студ държи пчелите в кошерите по време на цъфтенето на дърветата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж Ивона Величкова През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни

Няма снимка

Световното турне с трактори Landini REX ще зарадва и българските земеделци

REXperience (REXпреживяване) е нов проект на Landini, тракторният бранд на мултинационалната компания Argo Tractors. Замисълът е за специално преживяване, насочено към земеделци и професионалисти,

Няма снимка

Трактор JCB FASTRAC постави рекорд със скорост от 166.7 км./ч.

Скоростта на тракторите е предимство, но има един трактор при който тя е име и еталон - това е FASTRAC. Популярната серия английски трактори JCB вече постави нов рекорд за най-бърз трактор.

Няма снимка

Успешната жътва зависи и от ремаркетата на полето

Всеки зърнопроизводител чака момента на успешната и богата жътва, след като е инвестирал труд, време и средства за почвообработки, сеитба, торене и растителна защита.

Няма снимка

Щадящата сеитба запазва структурата на почвата

При една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво Ивона

Няма снимка

Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.