Земеделието с контролиран трафик възстановява структурата на почвата

27 февруари 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините

Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на пътуването за намаляване на производствените разходи и увеличаване на добивите, като същевременно се подобрява здравето на почвата и се осигурява положително въздействие върху околната среда. Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините.

Тъй като машините стават все по-тежки и по-тежки, тези повреди се простират по-дълбоко и по-дълбоко в почвения профил. Толкова дълбоко всъщност, че щетите вече могат да бъдат нерентабилни за поправяне.

Земеделието с контролиран трафик обръща настоящите ни производствени системи наобратно, оставяйки 80-90% от полетата за постоянно без уплътняване. Целта му е да ограничи уплътняването на почвата до възможно най-малката площ на перманентните пътни ленти. Звучи просто, но тъй като нашите машини никога не са били проектирани да правят това, то се нуждае от много мисъл и добро планиране, за да се получи правилно.

Подобряване на качеството и добива

Австралийските изследвания за 20 години показват, че CTF може да подобри качеството на зърното и да увеличи добива с 2-16% (10% е общата средна стойност след годината на установяване), ако няма други ограничения на подпочвените води. Тези ползи са привлекателни, но в крайна сметка новата земеделска система трябва да носи повече печалба. Според скорошна оценка на печалбата от големи земеделски стопанства за зърно средната печалба от обработена площ над 10 000 дка е 5 долара/дка. Приблизително половината от печалбата идва от подобрено производство, а другата половина - от подобрено качество на зърното. Пестенето на гориво е относително малък компонент.

Икономическото моделиране показва удвояване на очакваните печалби на смесена стопанска ферма, по-голяма от 20 000 дка, увеличаващи се с използването на CTF.

Икономия на гориво

По-малко разходи за гориво е предимството на земеделието с контролиран трафик, което повечето производители намират веднага след като системата им заработи. Подобрената ефективност на потреблението на гориво идва от машините, работещи в компактни коловози с по-малко съпротивление при търкаляне и плъзгане на колелата в сравнение с по-меката почва.

В комбинация с икономии на торове от по-малко припокриване, това може да доведе до избягване на 200 тона парников газ за всеки тон подобрено производство на зърно. Изследвания са показали до 50% по-малко използване на гориво, когато CTF се използва върху глинести почви.

Намалено количество на тора

В стопанства с контролиран трафик торовете могат да се използват по-ефективно. Това изглежда се дължи на по-доброто здраве на почвата, което увеличава благоприятните микробиални хранителни трансформации (като минерализация на азот) и намалява вредните микробиални хранителни трансформации (като денитрификация).

По-доброто почвено здраве при CTF изглежда идва от по-пореста и лесно отводнена почва, намалявайки честотата и продължителността на преовлажняване, както и насърчаването на почвената макрофауна (червеи, мравки и термити).

По-малко капиталови разходи

Твърдите колела и меката почва осигуряват по-добро сцепление и по-малка тяга за една и съща сеитба или обработка. По този начин могат да се използват трактори с по-ниска мощност, като например такива с предно задвижване.

Верижните трактори могат да се възползват от това, тъй като те имат по-висока теглителна ефективност от колесния трактор, който може да се нуждае от двойна или тройна мощност, за да осигури една и съща тяга. Намалените капиталови разходи на трактора с по-малко конски сили ще осигурят ползи като по-ниски разходи за амортизация и по-добро приспособяване към други операции в земеделското стопанство (като пръскане или торене).

Ползи за околната среда

Екологичните ползи са трудни за изброяване, но могат да повлияят върху бюджета на стопанството. Интересно е, че всички ползи за околната среда от земеделието с контролиран трафик обикновено съответстват на икономическата полза за производителите.

Разработване на система за контролиран трафик

В крайна сметка всички следи от колелата на машините трябва да съвпадат, за да бъдат ограничени до постоянни ленти за движение. Но по-големите хедери или въздушните сеялки по-широки от 12 метра могат да направят съвпадението трудно. За да може процесът на конвертиране в земеделие с контролиран трафик да бъде управляем, се препоръчва разработването на инвестиционен план за машини, който да позволи промени в бюджета на земеделското стопанство.

CTF се нуждае от точни и повторяеми насоки, за да може всеки път да се върне към перманентните трасета. Ръководството за кинематика в реално време (RTK) на глобалната навигационна спътникова система (GNSS) осигурява това и е препоръчителната опция. Вероятно патентованото оборудване (където една марка не е съвместима с друга марка) ще намалее и това ще донесе допълнителна полза на индустрията. Като цяло, колкото по-голяма е площта за обработване, толкова по-големи са спестяванията от предотвратяване на припокриването чрез използване на електронни указания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Как плуговете са се променили през годините

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност Ивона Величкова Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия.

Няма снимка

Създадоха първата в света автономна пръскачка за овощни градини

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

Няма снимка

Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

Няма снимка

Как ще изглежда земеделието след 20 г.

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

Няма снимка

Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

Няма снимка

На SIMA 2019 акценти върху умни машини за днес и утре

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.