Земеделието с контролиран трафик възстановява структурата на почвата

27 февруари 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините

Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на пътуването за намаляване на производствените разходи и увеличаване на добивите, като същевременно се подобрява здравето на почвата и се осигурява положително въздействие върху околната среда. Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините.

Тъй като машините стават все по-тежки и по-тежки, тези повреди се простират по-дълбоко и по-дълбоко в почвения профил. Толкова дълбоко всъщност, че щетите вече могат да бъдат нерентабилни за поправяне.

Земеделието с контролиран трафик обръща настоящите ни производствени системи наобратно, оставяйки 80-90% от полетата за постоянно без уплътняване. Целта му е да ограничи уплътняването на почвата до възможно най-малката площ на перманентните пътни ленти. Звучи просто, но тъй като нашите машини никога не са били проектирани да правят това, то се нуждае от много мисъл и добро планиране, за да се получи правилно.

Подобряване на качеството и добива

Австралийските изследвания за 20 години показват, че CTF може да подобри качеството на зърното и да увеличи добива с 2-16% (10% е общата средна стойност след годината на установяване), ако няма други ограничения на подпочвените води. Тези ползи са привлекателни, но в крайна сметка новата земеделска система трябва да носи повече печалба. Според скорошна оценка на печалбата от големи земеделски стопанства за зърно средната печалба от обработена площ над 10 000 дка е 5 долара/дка. Приблизително половината от печалбата идва от подобрено производство, а другата половина - от подобрено качество на зърното. Пестенето на гориво е относително малък компонент.

Икономическото моделиране показва удвояване на очакваните печалби на смесена стопанска ферма, по-голяма от 20 000 дка, увеличаващи се с използването на CTF.

Икономия на гориво

По-малко разходи за гориво е предимството на земеделието с контролиран трафик, което повечето производители намират веднага след като системата им заработи. Подобрената ефективност на потреблението на гориво идва от машините, работещи в компактни коловози с по-малко съпротивление при търкаляне и плъзгане на колелата в сравнение с по-меката почва.

В комбинация с икономии на торове от по-малко припокриване, това може да доведе до избягване на 200 тона парников газ за всеки тон подобрено производство на зърно. Изследвания са показали до 50% по-малко използване на гориво, когато CTF се използва върху глинести почви.

Намалено количество на тора

В стопанства с контролиран трафик торовете могат да се използват по-ефективно. Това изглежда се дължи на по-доброто здраве на почвата, което увеличава благоприятните микробиални хранителни трансформации (като минерализация на азот) и намалява вредните микробиални хранителни трансформации (като денитрификация).

По-доброто почвено здраве при CTF изглежда идва от по-пореста и лесно отводнена почва, намалявайки честотата и продължителността на преовлажняване, както и насърчаването на почвената макрофауна (червеи, мравки и термити).

По-малко капиталови разходи

Твърдите колела и меката почва осигуряват по-добро сцепление и по-малка тяга за една и съща сеитба или обработка. По този начин могат да се използват трактори с по-ниска мощност, като например такива с предно задвижване.

Верижните трактори могат да се възползват от това, тъй като те имат по-висока теглителна ефективност от колесния трактор, който може да се нуждае от двойна или тройна мощност, за да осигури една и съща тяга. Намалените капиталови разходи на трактора с по-малко конски сили ще осигурят ползи като по-ниски разходи за амортизация и по-добро приспособяване към други операции в земеделското стопанство (като пръскане или торене).

Ползи за околната среда

Екологичните ползи са трудни за изброяване, но могат да повлияят върху бюджета на стопанството. Интересно е, че всички ползи за околната среда от земеделието с контролиран трафик обикновено съответстват на икономическата полза за производителите.

Разработване на система за контролиран трафик

В крайна сметка всички следи от колелата на машините трябва да съвпадат, за да бъдат ограничени до постоянни ленти за движение. Но по-големите хедери или въздушните сеялки по-широки от 12 метра могат да направят съвпадението трудно. За да може процесът на конвертиране в земеделие с контролиран трафик да бъде управляем, се препоръчва разработването на инвестиционен план за машини, който да позволи промени в бюджета на земеделското стопанство.

CTF се нуждае от точни и повторяеми насоки, за да може всеки път да се върне към перманентните трасета. Ръководството за кинематика в реално време (RTK) на глобалната навигационна спътникова система (GNSS) осигурява това и е препоръчителната опция. Вероятно патентованото оборудване (където една марка не е съвместима с друга марка) ще намалее и това ще донесе допълнителна полза на индустрията. Като цяло, колкото по-голяма е площта за обработване, толкова по-големи са спестяванията от предотвратяване на припокриването чрез използване на електронни указания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж Ивона Величкова През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни

Няма снимка

Световното турне с трактори Landini REX ще зарадва и българските земеделци

REXperience (REXпреживяване) е нов проект на Landini, тракторният бранд на мултинационалната компания Argo Tractors. Замисълът е за специално преживяване, насочено към земеделци и професионалисти,

Няма снимка

Трактор JCB FASTRAC постави рекорд със скорост от 166.7 км./ч.

Скоростта на тракторите е предимство, но има един трактор при който тя е име и еталон - това е FASTRAC. Популярната серия английски трактори JCB вече постави нов рекорд за най-бърз трактор.

Няма снимка

Успешната жътва зависи и от ремаркетата на полето

Всеки зърнопроизводител чака момента на успешната и богата жътва, след като е инвестирал труд, време и средства за почвообработки, сеитба, торене и растителна защита.

Няма снимка

Щадящата сеитба запазва структурата на почвата

При една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво Ивона

Няма снимка

Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.