Фактори, влияещи на лозовия масив

03 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
 

Съобразявайте се с тях, когато го създавате

Ветровете и въздушните течения влияят на микроклимата на всеки район, като променят температурата на почвата и въздушната влажност. Горещите и сухи ветрове повишават температурата, изсушават почвата и въздуха и засилват изпаряването на вода чрез листата на лозовото растение.

Влажните пък овлажняват атмосферата и помагат за наливането и наедряването на зърната.

Понеже напролет силни ветрове застрашават счупване на леторастите. Лозята в такива райони трябва да се засаждат на защитени места, а редовете да се ориентират по посока на ветровете. Препоръчват се и защитни пояси от различни дървесни видове.

Надморската височина

Височината спрямо морското равнище значително променя климатичните условия. В съответствие с това общата температура за вегетационния период на лозата се намалява с около 150-160 С на всеки 100 м надморска височина.

При условията на умерения климат с увеличаване на надморската височина над 100 м вегетационният период на лозата се удължава. Но родовитостта намалява и се влошава качеството на гроздето. Съдържанието на захари се намалява с 1%.

Почвата

Скелетните почви с чакъл и едри пясъчни частици имат добри въздушни и топлинни качества. Благоприятстват узряването на гроздето и неговото качество. У нас такива са в Подбалканската долина, Карлово, в някои микрорайони на Сливенско и др.

Те са бедни на хранителни вещества, затова растежът и добивът са сравнително ниски.

Песъчливите почви имат добър въздушен и топлинен режим и лозята върху тях страдат по-малко от гъбни болести и не се заплевеляват. У нас такива има във Видинско, Подбалканската долина, Сунгурларската долина, поречието на Марица, Пазарджишко, Пловдивско и др. От лозята върху такива почви се получават висококачествени бели, леки и хармонични вина.

Глинестите почви пък задържат влага, непропускливи са и при дъжд стават лепкави.

Лозите растат буйно и плодоносят обилно, но дейността на кореновата система е доста затруднена. При наличието на повече желязо са отлични за десертни сортове за висококачествени червени вина.

Глинесто-песъчливите почви имат добри физични свойства. Те са добре запасени с хранителни вещества и влага. Това са карбонатните черноземи на льосова основа. Такива у нас са в Северна България - ивицата около р. Дунав. В тях кореновата система на лозите силно се развива. Върху тях се получава качествено грозде както от десертни, така и от винени сортове. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.