Фактори, влияещи на лозовия масив

03 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
 

Съобразявайте се с тях, когато го създавате

Ветровете и въздушните течения влияят на микроклимата на всеки район, като променят температурата на почвата и въздушната влажност. Горещите и сухи ветрове повишават температурата, изсушават почвата и въздуха и засилват изпаряването на вода чрез листата на лозовото растение.

Влажните пък овлажняват атмосферата и помагат за наливането и наедряването на зърната.

Понеже напролет силни ветрове застрашават счупване на леторастите. Лозята в такива райони трябва да се засаждат на защитени места, а редовете да се ориентират по посока на ветровете. Препоръчват се и защитни пояси от различни дървесни видове.

Надморската височина

Височината спрямо морското равнище значително променя климатичните условия. В съответствие с това общата температура за вегетационния период на лозата се намалява с около 150-160 С на всеки 100 м надморска височина.

При условията на умерения климат с увеличаване на надморската височина над 100 м вегетационният период на лозата се удължава. Но родовитостта намалява и се влошава качеството на гроздето. Съдържанието на захари се намалява с 1%.

Почвата

Скелетните почви с чакъл и едри пясъчни частици имат добри въздушни и топлинни качества. Благоприятстват узряването на гроздето и неговото качество. У нас такива са в Подбалканската долина, Карлово, в някои микрорайони на Сливенско и др.

Те са бедни на хранителни вещества, затова растежът и добивът са сравнително ниски.

Песъчливите почви имат добър въздушен и топлинен режим и лозята върху тях страдат по-малко от гъбни болести и не се заплевеляват. У нас такива има във Видинско, Подбалканската долина, Сунгурларската долина, поречието на Марица, Пазарджишко, Пловдивско и др. От лозята върху такива почви се получават висококачествени бели, леки и хармонични вина.

Глинестите почви пък задържат влага, непропускливи са и при дъжд стават лепкави.

Лозите растат буйно и плодоносят обилно, но дейността на кореновата система е доста затруднена. При наличието на повече желязо са отлични за десертни сортове за висококачествени червени вина.

Глинесто-песъчливите почви имат добри физични свойства. Те са добре запасени с хранителни вещества и влага. Това са карбонатните черноземи на льосова основа. Такива у нас са в Северна България - ивицата около р. Дунав. В тях кореновата система на лозите силно се развива. Върху тях се получава качествено грозде както от десертни, така и от винени сортове. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.