Как ще изглежда земеделието след 20 г.

06 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за

добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания интервюира 50 експерти в областта на производството на храни, за да разбере как ще се промени пазарът до 2040 година.

Анализаторите смятат, че след 20 години роботиката ще се превърне в норма за повечето ферми. В полетата ще влязат безпилотни трактори и електрически комбайни, които ще работят денонощно.

Градините ще бъдат оборудвани със сензори и тогава роботите ще се научат да събират само зрелите плодове. Засега оборудването трудно се справя с тази задача, но експертите се надяват, че след 20 години инженерите ще са направили пробив и ще са създали

меки и сръчни манипулатори

Роботите също ще доят, хранят и колят животните, прогнозират авторите на доклада.

През 2015 г. пазарът на селскостопанска роботика се оценява на 3 млрд. долара, а до 2024 г. той ще нарасне почти 25 пъти.

По-евтини сензори и светодиоди ще бъдат двигател за развитието на вертикалните ферми. Все повече и повече сортове растения могат да бъдат получени с помощта на хидропоника и аквапоника, които все още се използват главно за отглеждане на листни зеленчуци.

До 2040 г. фермерите все повече ще използват цифрови марки за наблюдение състоянието на животните. IoT (Inernet of things) марката ще проследява не само биометричните показатели, но и ще следи движението на добитъка на пасището.

Както отбелязва Guardian, в близко бъдеще

оградите ще станат виртуални

кравите и овцете ще се движат по строго ограничена територия и няма да могат да се скитат в съседни пасища и прилежащи територии.

Дронове на слънчева енергия ще наглеждат земята - те могат да се реят из въздуха в продължение на много дни, наблюдавайки метеорологичните условия и проследявайки появата на вредители.

Земеделските производители все повече ще използват нови биотехнологии, включително редактиране на геноми, за увеличаване на добивите и борба с болестите. Готовите продукти ще съдържат повече хранителни вещества, защото нивото на витамини и минерали може да се регулира с голяма точност. В бъдеще това ще спомогне за

намаляване на консумацията на месо

тъй като подобрените бобови растения могат по-ефективно да попълнят резервите от протеини.

Анализаторите също залагат на месо от епруветка и ядивни насекоми.

Но всичко това ще добие популярност, само ако производителите успеят да се справят с пускането на продуктите в голям мащаб.

Като цяло авторите на доклада са убедени, че хората ще консумират по-малко месни продукти.

Повечето след 20 г. ще преминат към флекситарианство - умерена вегетарианска диета, в която са позволени месо и риба в малки количества.

Ще има и нови конкуренти: храна, отпечатана на 3D принтери, ще се появи по рафтовете на магазините. Благодарение на това много продукти могат да бъдат направени по поръчка и почти без отпадъци.

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания признава, че повечето от заявените технологии все още се използват в малък мащаб и не засягат промишлеността.

Но първите примери за бъдещи стопанства вече се появяват.

Светодиодните ферми за гъби постепенно се разпространяват в градовете, а компаниите по света създават "рецепти" за увеличение на добива.

Стартъпите изграждат фабрики за производство на зеленчуково месо, а експертите се надяват, че до 2100 г. животновъдството ще остарее и ще се превърне във варварска практика. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж Ивона Величкова През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни

Няма снимка

Световното турне с трактори Landini REX ще зарадва и българските земеделци

REXperience (REXпреживяване) е нов проект на Landini, тракторният бранд на мултинационалната компания Argo Tractors. Замисълът е за специално преживяване, насочено към земеделци и професионалисти,

Няма снимка

Трактор JCB FASTRAC постави рекорд със скорост от 166.7 км./ч.

Скоростта на тракторите е предимство, но има един трактор при който тя е име и еталон - това е FASTRAC. Популярната серия английски трактори JCB вече постави нов рекорд за най-бърз трактор.

Няма снимка

Успешната жътва зависи и от ремаркетата на полето

Всеки зърнопроизводител чака момента на успешната и богата жътва, след като е инвестирал труд, време и средства за почвообработки, сеитба, торене и растителна защита.

Няма снимка

Щадящата сеитба запазва структурата на почвата

При една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво Ивона

Няма снимка

Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.