Как ще изглежда земеделието след 20 г.

06 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за

добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания интервюира 50 експерти в областта на производството на храни, за да разбере как ще се промени пазарът до 2040 година.

Анализаторите смятат, че след 20 години роботиката ще се превърне в норма за повечето ферми. В полетата ще влязат безпилотни трактори и електрически комбайни, които ще работят денонощно.

Градините ще бъдат оборудвани със сензори и тогава роботите ще се научат да събират само зрелите плодове. Засега оборудването трудно се справя с тази задача, но експертите се надяват, че след 20 години инженерите ще са направили пробив и ще са създали

меки и сръчни манипулатори

Роботите също ще доят, хранят и колят животните, прогнозират авторите на доклада.

През 2015 г. пазарът на селскостопанска роботика се оценява на 3 млрд. долара, а до 2024 г. той ще нарасне почти 25 пъти.

По-евтини сензори и светодиоди ще бъдат двигател за развитието на вертикалните ферми. Все повече и повече сортове растения могат да бъдат получени с помощта на хидропоника и аквапоника, които все още се използват главно за отглеждане на листни зеленчуци.

До 2040 г. фермерите все повече ще използват цифрови марки за наблюдение състоянието на животните. IoT (Inernet of things) марката ще проследява не само биометричните показатели, но и ще следи движението на добитъка на пасището.

Както отбелязва Guardian, в близко бъдеще

оградите ще станат виртуални

кравите и овцете ще се движат по строго ограничена територия и няма да могат да се скитат в съседни пасища и прилежащи територии.

Дронове на слънчева енергия ще наглеждат земята - те могат да се реят из въздуха в продължение на много дни, наблюдавайки метеорологичните условия и проследявайки появата на вредители.

Земеделските производители все повече ще използват нови биотехнологии, включително редактиране на геноми, за увеличаване на добивите и борба с болестите. Готовите продукти ще съдържат повече хранителни вещества, защото нивото на витамини и минерали може да се регулира с голяма точност. В бъдеще това ще спомогне за

намаляване на консумацията на месо

тъй като подобрените бобови растения могат по-ефективно да попълнят резервите от протеини.

Анализаторите също залагат на месо от епруветка и ядивни насекоми.

Но всичко това ще добие популярност, само ако производителите успеят да се справят с пускането на продуктите в голям мащаб.

Като цяло авторите на доклада са убедени, че хората ще консумират по-малко месни продукти.

Повечето след 20 г. ще преминат към флекситарианство - умерена вегетарианска диета, в която са позволени месо и риба в малки количества.

Ще има и нови конкуренти: храна, отпечатана на 3D принтери, ще се появи по рафтовете на магазините. Благодарение на това много продукти могат да бъдат направени по поръчка и почти без отпадъци.

Националният съюз на земеделските производители във Великобритания признава, че повечето от заявените технологии все още се използват в малък мащаб и не засягат промишлеността.

Но първите примери за бъдещи стопанства вече се появяват.

Светодиодните ферми за гъби постепенно се разпространяват в градовете, а компаниите по света създават "рецепти" за увеличение на добива.

Стартъпите изграждат фабрики за производство на зеленчуково месо, а експертите се надяват, че до 2100 г. животновъдството ще остарее и ще се превърне във варварска практика. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Как плуговете са се променили през годините

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност Ивона Величкова Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия.

Няма снимка

Създадоха първата в света автономна пръскачка за овощни градини

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

Няма снимка

Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

Няма снимка

Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

Няма снимка

На SIMA 2019 акценти върху умни машини за днес и утре

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

Няма снимка

Земеделието с контролиран трафик възстановява структурата на почвата

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.