Вит. B12 е един от най-важните и силни стимулатори за пчелите

08 март 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

За хората един от най-важните витамини за здравето е В12, макар че остава някак встрани от вниманието им. Той е водоразтворим и се набавя чрез различни източници. Витамин В12 е един от осемте витамина от групата В. Подпомага функцията на мозъка и нервната система. Нужен е за производството на кръвни клетки и ДНК. Важен е за костите, обмяната на желязото, за подобряване на настроението и храносмилането. Нарича се още кобаламин и е най-комплексният витамин в човешкото тяло

Витамин B12 действа като стимулатор и на пчелите, пише pchelara.com. Всички знаем, че кобалтът стимулира яйценосната дейност на пчелната майка. Той е много необходим елемент, защото е съставен елемент на витамин B12, всъщност витамин B12 се нарича кобаламин.

Витамин В12 довежда до бързото излекуване от европейски гнилец. Той съдържа в своя състав кобалт и поради това предотвратява развитието на гнилеца.

Изследванията показват, че профилактичното третиране с витамин В12 на здрави пчелни семейства в заразени с европейски гнилец пчелини е успешно и води до намаляване случаите на нови заболявания.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

Едно бащино семейство е за едновременно съешаване на 50 майки

Броят на бащините семейства зависи от количеството на майките, които ще се съешават едновременно, и от степента на изолация на пункта за съешаване от съседните пчелини.

Няма снимка

Планиране на работата при отглеждане на пчелни майки

Промишленото производство на пчелни майки се състои в няколко дейности, обяснява доц. д-р Петър Ненчев от Тракийски университет - Стара Загора, на pchelar.net.

Няма снимка

Качествени майки - винаги през роевия период

Това означава, че трябва да има голям брой млади пчели, пчели кърмачки, които произвеждат много млечице и обилно хранят ларвите за майки, напомнят специалистите.

Няма снимка

Иновационна технология за проследяване и контрол на пчелното семейство

Димитър Станчев  е на 34 г., пчелар, собственик на пчеларска ферма "Странджа". Признава, че откакто се помни, страстта му са земята и животните. Винаги се е занимавал със земеделие,

Няма снимка

Да си второ поколение пчелар не е никак лесно, признава Димитър Павлов

Той е второ поколение пчелар. Единственото му желание е да произвежда пчелни-майки от най-високо качество. Димитър Илиев Павлов е в семейния пчеларски бизнес от 2003 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.

Няма снимка

Алтернатива на пастьоризацията на прясното мляко измисли австралиец

Прясното мляко се пастьоризира от над век и половина. Така то се обеззаразява и се удължава срокът му на съхранение. Но австралийският изобретател Джеф Хъстингс измисля нов начин на обработка на