Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

05 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства

Хербицидното активно вещество дикват е включено в европейския регулаторен радар в продължение на много години, тъй като се възприема като риск за операторите на пръскачките, минувачите и жителите, както и за птиците.

През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) най-сетне потвърди, че одобрението на дикват ще бъде оттеглено. Продажбите приключиха на 4 февруари 2019 г. и срокът за използване на съществуващите запаси е точно 12 месеца по-късно.

Дикватът има редица приложения, включително почистване на стърнища, в хербицидни смеси преди поникване и изсушаване на редица култури (рапица, грах и фасул, ленено семе и различни посевни култури).

Но той вероятно ще липсва най-много на картофопроизводителите, тъй като осигурява бързо изгаряне на кълновете, за да спре растежа на клубените в пазарен размер, да предизвика образуването на кожата и да предотврати разпространението на болести преди прибиране на реколтата.

В допълнение, за близкия широкоспектърен унищожител на плевели глифозат се водят спорове за сваляне от пазара.

Всичко това означава, че производството на растителна продукция плаче за приложими алтернативи на тези активни съставки. За щастие изглежда, че ново сътрудничество ще добави силна опция сред възможностите.

CNH Industrial сключи търговско споразумение с германската компания Zasso, за да внесе своята цифрова машина за плевене на селскостопанския пазар в Европа.

Концепцията за електрическо плевене не е нова, но предишните опции включват много високи напрежения, които се прехвърлят в плевелите, сготвяйки растенията до смърт.

Zasso е разработила машина с името XPower, която вместо да пържи целта на висока температура, 

прехвърля пулсиращото електричество на определена честота

през растението за кратко време. Тя всъщност унищожава васкуларния сноп (клетки, които транспортират вода и хранителни вещества). Всеки апликатор може да генерира до 7,000v.

Джон Даунс, специалист по прецизно земеделие за CNH Industrial UK и ROI, обяснява, че XPower е уникален в света на органичния контрол на плевелите, тъй като работи точно до корените на растението.

Други органични методи включват горелки и топлинна обработка, генерирани от инфраред/лазер, гореща вода или горещ въздух и работят само на или близо до повърхността на почвата. Така че концепцията на Zasso е възможно най-близо до системното лечение с хербициди, което можете да получите.

“При скорошна демонстрация на XPower в Италия беше горещ и слънчев ден и

след 10-15 минути плевелите вече бяха увяхнали

така че отговорът на лечението е много бърз”, добавя Даунс.

Въпреки че се предлага в по-малка версия за общинска и градинарска употреба - 1.5 м, 3-метровият XPower ще бъде от най-голям интерес за производителите с големи стопанства. Механичната мощност се генерира от трактора, а задно монтирана кутия, съдържаща генератор със задвижване, я прехвърля към високочестотни високоволтови трансформатори.

След това захранването се прехвърля към апликатор на предната връзка чрез високоволтови кабели и съединители и положителен заряд се насочва през два реда смесени гребла, които осъществяват контакт със земята по ширината на машината. Те подават електрически ток през всички растения върху повърхността на почвата, надолу в техните корени и по протежение в почвата.

Редица гребла с отрицателни заряди в задната част дават “двоен ефект” върху плевелите преди да завършат електрическата верига.

XPower може да контролира растения от всякакъв размер и не е зависим (както някои хербициди) от това растенията да са физиологично активни, за да бъде ефективен. Той може също да се използва при всяка температура и е способен да убива устойчиви на хербициди плевели.

Установено е, че машината има незначителни последици за броя на земните червеи. Според проучванията

оранта е значително по-вредна

за популациите. Подобно слабо въздействие е наблюдавано и при оценката на безкрилите насекоми и почвената микробна активност.

По-малки варианти на машината вече се използват за контрол на плевелите в общински земи. CNH Industrial вижда голям пазар за XPower в лозя и овощни градини, където производителите търсят да намалят зависимостта от хербициди като глифозат.

XPower със сигурност ще представлява интерес и за производителите на биологични култури, тъй като разполагат с малко алтернативи, различни от механични методи за контрол на плевелите в стърнища, унищожаващи покривните култури или изсушаващи картофите.

Земеделските производители могат да забележат, че ширината на апликатора се увеличава относително бързо от 3 до 6 метра. Това помага за увеличаване на работните нива на машината, която обикновено пътува само с 4-6 км/ч.

Даунс казва, че в по-дългосрочен план сътрудничеството ще включи най-новата технология за изкуствен интелект и камера, позволявайки на XPower да разпознава специфични плевели и да ги отстрани от културните растения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж Ивона Величкова През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни

Няма снимка

Световното турне с трактори Landini REX ще зарадва и българските земеделци

REXperience (REXпреживяване) е нов проект на Landini, тракторният бранд на мултинационалната компания Argo Tractors. Замисълът е за специално преживяване, насочено към земеделци и професионалисти,

Няма снимка

Трактор JCB FASTRAC постави рекорд със скорост от 166.7 км./ч.

Скоростта на тракторите е предимство, но има един трактор при който тя е име и еталон - това е FASTRAC. Популярната серия английски трактори JCB вече постави нов рекорд за най-бърз трактор.

Няма снимка

Успешната жътва зависи и от ремаркетата на полето

Всеки зърнопроизводител чака момента на успешната и богата жътва, след като е инвестирал труд, време и средства за почвообработки, сеитба, торене и растителна защита.

Няма снимка

Щадящата сеитба запазва структурата на почвата

При една и съща работна широчина сеялката UST използва по-малко на брой работни органи, т.е. по-малко натоварване, по-малка мощност за теглене и по-нисък разход на гориво Ивона

Няма снимка

Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.