Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

05 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства

Хербицидното активно вещество дикват е включено в европейския регулаторен радар в продължение на много години, тъй като се възприема като риск за операторите на пръскачките, минувачите и жителите, както и за птиците.

През октомври миналата година Европейската комисия (ЕК) най-сетне потвърди, че одобрението на дикват ще бъде оттеглено. Продажбите приключиха на 4 февруари 2019 г. и срокът за използване на съществуващите запаси е точно 12 месеца по-късно.

Дикватът има редица приложения, включително почистване на стърнища, в хербицидни смеси преди поникване и изсушаване на редица култури (рапица, грах и фасул, ленено семе и различни посевни култури).

Но той вероятно ще липсва най-много на картофопроизводителите, тъй като осигурява бързо изгаряне на кълновете, за да спре растежа на клубените в пазарен размер, да предизвика образуването на кожата и да предотврати разпространението на болести преди прибиране на реколтата.

В допълнение, за близкия широкоспектърен унищожител на плевели глифозат се водят спорове за сваляне от пазара.

Всичко това означава, че производството на растителна продукция плаче за приложими алтернативи на тези активни съставки. За щастие изглежда, че ново сътрудничество ще добави силна опция сред възможностите.

CNH Industrial сключи търговско споразумение с германската компания Zasso, за да внесе своята цифрова машина за плевене на селскостопанския пазар в Европа.

Концепцията за електрическо плевене не е нова, но предишните опции включват много високи напрежения, които се прехвърлят в плевелите, сготвяйки растенията до смърт.

Zasso е разработила машина с името XPower, която вместо да пържи целта на висока температура, 

прехвърля пулсиращото електричество на определена честота

през растението за кратко време. Тя всъщност унищожава васкуларния сноп (клетки, които транспортират вода и хранителни вещества). Всеки апликатор може да генерира до 7,000v.

Джон Даунс, специалист по прецизно земеделие за CNH Industrial UK и ROI, обяснява, че XPower е уникален в света на органичния контрол на плевелите, тъй като работи точно до корените на растението.

Други органични методи включват горелки и топлинна обработка, генерирани от инфраред/лазер, гореща вода или горещ въздух и работят само на или близо до повърхността на почвата. Така че концепцията на Zasso е възможно най-близо до системното лечение с хербициди, което можете да получите.

“При скорошна демонстрация на XPower в Италия беше горещ и слънчев ден и

след 10-15 минути плевелите вече бяха увяхнали

така че отговорът на лечението е много бърз”, добавя Даунс.

Въпреки че се предлага в по-малка версия за общинска и градинарска употреба - 1.5 м, 3-метровият XPower ще бъде от най-голям интерес за производителите с големи стопанства. Механичната мощност се генерира от трактора, а задно монтирана кутия, съдържаща генератор със задвижване, я прехвърля към високочестотни високоволтови трансформатори.

След това захранването се прехвърля към апликатор на предната връзка чрез високоволтови кабели и съединители и положителен заряд се насочва през два реда смесени гребла, които осъществяват контакт със земята по ширината на машината. Те подават електрически ток през всички растения върху повърхността на почвата, надолу в техните корени и по протежение в почвата.

Редица гребла с отрицателни заряди в задната част дават “двоен ефект” върху плевелите преди да завършат електрическата верига.

XPower може да контролира растения от всякакъв размер и не е зависим (както някои хербициди) от това растенията да са физиологично активни, за да бъде ефективен. Той може също да се използва при всяка температура и е способен да убива устойчиви на хербициди плевели.

Установено е, че машината има незначителни последици за броя на земните червеи. Според проучванията

оранта е значително по-вредна

за популациите. Подобно слабо въздействие е наблюдавано и при оценката на безкрилите насекоми и почвената микробна активност.

По-малки варианти на машината вече се използват за контрол на плевелите в общински земи. CNH Industrial вижда голям пазар за XPower в лозя и овощни градини, където производителите търсят да намалят зависимостта от хербициди като глифозат.

XPower със сигурност ще представлява интерес и за производителите на биологични култури, тъй като разполагат с малко алтернативи, различни от механични методи за контрол на плевелите в стърнища, унищожаващи покривните култури или изсушаващи картофите.

Земеделските производители могат да забележат, че ширината на апликатора се увеличава относително бързо от 3 до 6 метра. Това помага за увеличаване на работните нива на машината, която обикновено пътува само с 4-6 км/ч.

Даунс казва, че в по-дългосрочен план сътрудничеството ще включи най-новата технология за изкуствен интелект и камера, позволявайки на XPower да разпознава специфични плевели и да ги отстрани от културните растения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Как плуговете са се променили през годините

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност Ивона Величкова Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия.

Няма снимка

Създадоха първата в света автономна пръскачка за овощни градини

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

Няма снимка

Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години Ивона Величкова Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се

Няма снимка

Как ще изглежда земеделието след 20 г.

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

Няма снимка

На SIMA 2019 акценти върху умни машини за днес и утре

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

Няма снимка

Земеделието с контролиран трафик възстановява структурата на почвата

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.