Лумбреко - предпочитан много за лози и овошки

06 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Прави зърната на гроздето по-едри, здрави и сладки, предпазваи от загниване

Този органичен листен тор, освен, че е идеална хранителна съставка за лозя, донякъде и замества инсектицидите и хербицидите.

Кое го прави така полезен?

Съществуват поне три позитивни аспекта от приложението му:

Има биорегулиращо действие,

има хранително действие чрез макро- и микроминерални елементи,

има и мелиоративно действие за микроорганизмите в почвата.

За какво служи?

Като основно есенно торене и като стартерен тор напролет.

За подхранване на овошки и лози както в предходния случай, така и по време на вегетацията.

При култури с неколкократно прибиране редовно се прилага за всеки вид поотделно - при ягоди, домати, пипер, както и за всеки откос на детелина, люцерна.

Специално Лумбреко е изключетелен за листно хранене на лозя

Засилва растежните прояви, увеличава общата листна повърхност както и зрелия едногодишен прираст на леторастите по дължина.

Кога да се използва и как?

Във фаза 5-8 лист да се прилага в доза 100 мл на декар - за развитието на пищен листен апарат.

Във фаза "край на цъфтеж" - 100 мл на декар - прави третираните лози по-устойчиви на неблагоприятни климатични условия и на заболявания.

Листното подхранване може да се съчетава и с пестициди. Намалява фитотоксичността и стреса.

Във фаза "наедряване на зърната" - 100 мл на декар. Подобрява качествените показатели - зърната на гроздето наедряват.Много важно качество на този тор е, че стабилизира ципата на зърната и намалява загубите от загниване. А повишава и винените качества на гроздето.

Важно:

Препоръчва се 3 пъти по 100 мл на декар или 4 пъти по 80 мл. Разрежда се 1 литър концентрат Лумбреко в 150 литра вода.

ЦЕННИ БИОЛОГИЧНИ ДАННИ

Изследванията в световен мащаб показват, че 1 тон биотор замества с успе 100 кг минерален тор А по качество в пъти го превъзхожда.

Всички растения, както културните, така и диворастящите, реагират позитивно на него.

Растенията се отплащат и реагират с повишаване на интензивността на жизнените процеси и с по-висока продукция на органична маса. Това довежда до значително повишаване на биологичните им качества.

При лозята и овошките осигурява и стабилно развитие на кореновата система, което е много важно за тях

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

През април да се обследват лозите

Лозовата пърстрянка се готви за атака Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ През април при лозата протичат фазите набъбване на пъпките, разпукване на пъпките, развитие на първи - трети лист,

Няма снимка

Ашладисване на зелено

Прави се след април-май Този вид присаждане на лозите се прави от по-малко на брой стопани, защото се смята, че е по-труден, но всъщност не е така...

Няма снимка

Присаждане на разцеп

Прави се през пролетта "Преди години купих от пазара в София прехвалени лози които се оказаха не от този сорт, които аз очаквах. Доколкото чувам от колеги, това нерядко често се случва.

Няма снимка

Може ли бъчвата да отрови виното

За проблема бензапирен при винопроизводството обяснява консултантът инж. Николай Бакалов Дали бъчвата може да отрови виното? Има винопроизводители, които се вълнуват от проблема и ни задават този

Няма снимка

Плюсовете и минусите на органиката

"За" Можете да получите много от органичните торове, когато ги използвате правилно и те са качествени. Например, когато косите тревата в двора или на вилата,

Няма снимка

5 важни неща за торенето

Важни за всеки професионалист и любител Подхранването на лозите е задължително да се прави всяка година, за да си гарантирате редовното и качествено образуване на нова листна маса,

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.