Лумбреко - предпочитан много за лози и овошки

06 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Прави зърната на гроздето по-едри, здрави и сладки, предпазваи от загниване

Този органичен листен тор, освен, че е идеална хранителна съставка за лозя, донякъде и замества инсектицидите и хербицидите.

Кое го прави така полезен?

Съществуват поне три позитивни аспекта от приложението му:

Има биорегулиращо действие,

има хранително действие чрез макро- и микроминерални елементи,

има и мелиоративно действие за микроорганизмите в почвата.

За какво служи?

Като основно есенно торене и като стартерен тор напролет.

За подхранване на овошки и лози както в предходния случай, така и по време на вегетацията.

При култури с неколкократно прибиране редовно се прилага за всеки вид поотделно - при ягоди, домати, пипер, както и за всеки откос на детелина, люцерна.

Специално Лумбреко е изключетелен за листно хранене на лозя

Засилва растежните прояви, увеличава общата листна повърхност както и зрелия едногодишен прираст на леторастите по дължина.

Кога да се използва и как?

Във фаза 5-8 лист да се прилага в доза 100 мл на декар - за развитието на пищен листен апарат.

Във фаза "край на цъфтеж" - 100 мл на декар - прави третираните лози по-устойчиви на неблагоприятни климатични условия и на заболявания.

Листното подхранване може да се съчетава и с пестициди. Намалява фитотоксичността и стреса.

Във фаза "наедряване на зърната" - 100 мл на декар. Подобрява качествените показатели - зърната на гроздето наедряват.Много важно качество на този тор е, че стабилизира ципата на зърната и намалява загубите от загниване. А повишава и винените качества на гроздето.

Важно:

Препоръчва се 3 пъти по 100 мл на декар или 4 пъти по 80 мл. Разрежда се 1 литър концентрат Лумбреко в 150 литра вода.

ЦЕННИ БИОЛОГИЧНИ ДАННИ

Изследванията в световен мащаб показват, че 1 тон биотор замества с успе 100 кг минерален тор А по качество в пъти го превъзхожда.

Всички растения, както културните, така и диворастящите, реагират позитивно на него.

Растенията се отплащат и реагират с повишаване на интензивността на жизнените процеси и с по-висока продукция на органична маса. Това довежда до значително повишаване на биологичните им качества.

При лозята и овошките осигурява и стабилно развитие на кореновата система, което е много важно за тях

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Няма снимка

Изресяват лозите, какво да се прави

Могат да се вземат някои мерки и срещу милерандаж и източване Читателката Василка Стефанова от с.Кривина, Софийско ни попита какво се прави при частично окапване на цветните бутони,

Няма снимка

Брашнестата мана вече се побеждава

Ако лозарите реагират навреме Брашнестата мана, известна с латинското си име оидиум, или с популярните народни наименования пепелница, брашнянка или кюлеме,

Няма снимка

Още не е лято за лозята

Влажното време ще предизвиква чести заразявания През юни отново ще преобладава неустойчиво време и твърде неравномерно разпределени валежи, предвидиха агрометеоролозите.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии