Ограничи солта и ще намалиш риска от хронични болести

06 март 2019 Домашен лекaр 1 36864
Няма снимка
Снимка: Pixabay
 

Ако бъде намалена солта, ще намалее рискът от сърдечносъдови болести, дори и хората да надвишават 2,3 грама дневно, каквато беше досегашната горна граница. Новата е почти наполовина по-ниска - 1,5 грама, съобщи в. "Дейли мейл".

Доклад на американската Национална академия на науките свърза препоръчваното ограничение за натрия в храната с намален риск от хронични болести, предаде Асошиейтед прес.

Досега препоръката се основаваше на "горна граница", използвана от специалистите за обозначаване на различни потенциални лоши последици. В новия доклад горната граница означава праг за потенциална токсичност, или кога хранителна съставка предизвиква незабавна вреда, допълва БТА.

Това е първата препоръка за хранене в САЩ, която е свързана с намален риск от хронични болести.

Солта предизвиква задържане на течности в тялото и това води до повишаване на кръвното налягане. То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да доведе до сърдечносъдови заболявания, инфаркт и инсулт. Затова прекомерната употреба на сол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, които са на първо място по смъртност в света.

Докладът до голяма степен повтаря съществуващите препоръки, с някои уточнения. В него например се посочва липсата на достатъчно доказателства за необходимостта хората над 51 години да намалят солта.

Променени са и препоръките за калия, който се съдържа естествено в бананите и картофите. Възрастните е добре да приемат от 2,3 грама до 3,4 грамакалий дневно. Калият има обратен ефект на солта - той отпуска кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане.

Солта се крие в хляба, готовите супи и всякакви пакетирани храни и ресторантски ястия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Какви са ползите от айряна през лятото?

Айранът не е просто смес от кисело мляко и вода. Тази напитка компенсира загубата на сол, причинена от изпотяването, подпомага храносмилането, нормализира съня и има много други полезни свойства

Няма снимка

Учените откриха нови свойства на овесените и ръжните трици

Те допринасят за отслабването и намаляват риска от чернодробни заболявания. До такива заключения стигна международна група учени в хода на проучване за ефекта на горните продукти върху организма

Няма снимка

Не закусвайте с овесени ядки и бял хляб

Гастроентеролозите предупреждават какви храни не трябва да се консумират на закуска, за да не навредим на здравето си, съобщи БГНЕС.  Сутрин забравете за овесени ядки, бисквити, сладкиши и бял хляб

Няма снимка

Какви опасни вещества има в пресните зеленчуци и плодове

В неузрелите плодове и зеленчуци могат да се съдържат токсини, които са нужни, за да постигнат растенията зрялост и да се предпазят от насекоми и паразити, но могат да бъдат опасни за хората

Няма снимка

Кафето може да увеличи ставните болки

Спорът за ползите и вредите от кафето са като спора за това кое е първо яйцето или кокошката, а истината, както винаги, е някъде в средата. Има хора, за които кафето е полезно, и такива

Няма снимка

Кой не трябва да яде картофи според експертите

Според специалистите употребата на картофи може да повлияе неблагоприятно на здравето при хора с диабет, които имат наднормено тегло или ниска киселинност на стомаха

Още от Фермер
Няма снимка

Чеснова паста за зимата

През зимата всички чувстваме остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци. Ето защо през лятото се опитваме да приготвим възможно най-много консерви и заготовки

Няма снимка

Пуйката мъти 1 месец

Количеството пуешки яйца, които може да сложите за мътене, е 15. Това е идеалният брой, за който пуйката може да осигури необходимата температура. Ако яйцата са кокоши

Няма снимка

Не изоставяйте пръскачките още малко!

Какво остава да свършат стопаните През август в лозовите масиви е необходимо да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец

Няма снимка

Меките кърлежи атакуват при влажно и топло време

Домашните птици се опаразитяват, отслабват и спират да снасят, напомня д-р Валентин Иванов, квмн Високата влажност и екстремните температури създадоха идеални условия за масово размножаване на меките

Няма снимка

Ястия от останало печено месо

Какво можем да приготвим от пилешкото в хладилника  Пилешкото месо е здравословен и засищащ продукт, който често присъства в много кулинарни рецепти. Ако в хладилника ви е останала порция печено месо

Няма снимка

Кои са правилата на водовземане за напояване у нас ще научим в онлайн лекция в четвъртък

Как ефективно използване на водните ресурси, какви документи са ни нужни и през какви процедури трябва да минем, за да използваме вода за напояване от различни видове водоизточници