Сухата коластрена извара укрепва имунитета на животните

11 март 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Давайте я веднъж дневно на телета, прасета и агнета

Сухата коластрена извара (суха коластра) се приготвя от остатъци от коластра. Коластрата се налива в емайлиран съд и се оставя на топло за 5-6 часа, докато се скваси до гъстота на сметана. След това съдът с коластрата се пуска в съд с гореща (80-90 градуса С) вода за отделяне на суроватката.

Получената извара се прецежда през стерилна марля и се разстила на тънък (1-2 см) слой в емайлиран плосък съд. След това се изсушава в сушилня за плодове при температура 70-80 градуса С в продължение на няколко часа, като периодично се разбърква.

Резултатът: от 1 л коластра се получава 200-300 г суха коластра. Стрива се на дребно и се съхранява в затворени съдове от тъмно стъкло при температура, не по-висока от 10 градуса С.

Сухата коластрена извара се използва като общоукрепващо средство за профилактика на стомашно-чревни заболявания веднъж дневно:

на телета на възраст 3-10 дни - по 25-30 г; на 10-20 дни - по 50-70 г;

на прасета - по 2-4 г;

на агнета - по 10-15 г.

Ако телетата са болни, дозата се увеличава 1,5-2 пъти. На телета коластрената извара се изхранва с коластра или мляко, а на агнета и прасета - с краве мляко или с обезмаслено мляко.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Осигурете на овцете по пладне сянка

А при паша слънцето трябва да е откъм гърба на животните Летните горещини вече започват. Те се отразяват зле на здравето и продуктивността на овцете.

Няма снимка

Ако имате агресивна кокошка

Отделете я, защото ще накълве другите Всяка година напомняме на читателите с по-малко опит в отглеждането на домашни птици, че канибализмът е много често срещано явление Някои от птиците са много

Няма снимка

Ако зайкинята майка няма достатъчно мляко

Кожата на зайчетата е набръчкана Дали новородените зайчета получават достатъчно кърма ще разберете по външния им вид. Нахранените зайчета лежат спокойно в гнездото с пълни коремчета.

Няма снимка

Може ли да се заплоди кобилка под 2 години

Да, но има риск да не изхрани кончето Половата зрялост при повечето кобили настъпва на 16-18 месеца. Но на тази възраст бременността води до недоразвиване на организма на кобилата и особено на

Няма снимка

Какви са дневните норми вода за кравите?

Животните пият най-охотно след хранене и доене За 24 часа кравата прави 30-40 хиляди дъвкателни движения. От тях по време на хранене 10-12 хиляди и по такъв начин преживя фуража около 7 часа за 1

Няма снимка

От какво зависи маслеността на издоеното краве мляко?

Маслеността на кравето мляко, което доите, основно и пряко зависи от породата на кравата: Джерсей дават мляко с най-висока масленост - рекордът е 14%, а средните стойности - 5,

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.