Пролетни салати

09 март 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Колкото по-близо е пролетта, толкова повече "ни тегли" да хапнем нещо прясно и зелено - лук, спанак, див чесън. Няма да пренебрегнем и свежите листа от глухарче, младата коприва и лапада. След студената зима тялото ни жадува за витамини и ние трябва да му ги набавим.

Днес ще ви предложим няколко рецепти за пролетни салати, с които да посрещнете събуждащата се природа с апетитна трапеза. Някои зелени растения вече могат да бъдат намерени по пазарите и магазините, а други все още чакат своя час. Изберете рецепта за сезона и по ваш вкус и напред да "събудим" имунитета след зимния сън!

Пресни зеленчуци с пиле

Продукти: 3 малки домата, 200 г пилешки гърди, 6-8 листа от маруля, 1 краставица, магданоз/копър на вкус, 1-2 пера от зелен лук, зехтин на вкус, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: В дълбока купа нарежете зеленчуци: краставицата - на филийки, доматите - на четири. Лука и магданоза нарежете на ситно. Оставете купата настрана.

Филето се нарязва на малки парченца. Подправете със сол, черен пипер и други ваши любими подправки и запържете на средно силен котлон за 7-10 минути.

Подредете листата от салатата върху плоска чиния в кръг. Отгоре изсипете нарязаните зеленчуци и запърженото пиле.

Поръсете със зелените подправки и поръсете със зехтин.

Пикантна от целина с орехов сос

Продукти: 100 г листа от целина, 4 скилидки чесън, 1/2 ч. чаша ситно нарязани орехи, парче сух хляб, зехтин, 1/2 суп. лъж. оцет, сол и черен пипер на вкус

С помощта на блендер пасирайте нарязаните ядки и чесъна. Посолете и добавете 2 суп. лъж. зехтин и капка оцет. Прибавете накиснатия във вода и добре изстискан хляб.

Нарежете на ситно листата от целина и полейте с ореховия сос.

От пресен спанак и бекон

Продукти: 100 г пресен спанак, 5-6 резена бекон, 5-6 пъдпъдъчи яйца, шепа кедрови ядки, 1 суп. лъж. винен оцет, 1,5 суп. л. зехтин

Запържете бекона от двете страни върху сух и нагорещен тиган. Степента на пържене определяте сами, според вашия вкус. Можете да използвате и бекон, без да го запържвате.

Измийте спанака, подсушете го и отстранете стъблата. Зелените листа се накъсват с ръце. Поставете в купа за салата и поръсете със зехтин.

Пъдпъдъчите яйца изпържете в мазнината от бекона. Пържете, докато белтъкът се стегне, а жълтъкът да остане течен. Ако не искате да пържите яйцата, можете да ги сварите твърдо.

Сложете бекона и яйцата върху спанака, поръсете с оцет и украсете с кедрови ядки. Като посипка можете да използвате и крутони или маслини.

От листа от манголд и млада коприва

Продукти: 100 г листа от манголд, 250-300 г млади листа от коприва, 50 г копър, 100 г млади листа от зелен чесън, сол на вкус, зехтин за дресинг

Почистете копривата. Измийте старателно и бланширайте в гореща вода за 3 минути. Изцедете и нарежете на ситно всички зеленчуци.

Смесете в купа за салати, подправете със зехтин и сол.

Витаминната бомба е готова.

Салата с тофу и див чесън

Продукти: връзка див чесън, 300 г сирене тофу, зелен лук, 4 краставици, 150 г майонеза или заквасена сметана, сол и пипер на вкус

Приготвяне: Лукът и дивият чесън се измиват, подсушават и нарязват на ситно. Краставиците и тофуто са нарязват на кубчета.

Смесете всички съставки в купа и подправете със заквасена сметана или майонеза, добавете сол и черен пипер на вкус. Салатата е готова!

Ако не ви харесва майонеза, можете да подправите салатата със смес от пресен босилек, копър и зехтин. Пасирайте с блендер зелените подправки, като вземете по 10 г от всяка и прибавите 100 г зехтин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешки дробчета със сметанов сос

Продукти за 6 порции: 1 кг пилешки дробчета (можете да използвате дробчета и сърца 1:1), 1 голяма глава лук, 300 г печурки, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Салата с риба тон и царевица

Продукти: 400 г риба тон от консерва, 1/2 глава червен салатен лук, 350 г царевица от консерва, пресен магданоз -на вкус, сол и млян черен пипер на вкус Приготвяне: Подгответе продуктите.

Няма снимка

Руло "Баунти"

Продукти: 200 г бисквити, 20 г захар, 2 суп. лъж. какао, 100 мл вода, 80 г кокосови стърготини, 80 г масло, 60 г пудра захар Приготвяне: Смачкайте бисквитите на трохи, добавете какаото и разбъркайте.

Няма снимка

Супа с топено сирене, гъби и броколи

Продукти: 5-7 печурки, 2 топени сиренца (триъгълничета), 200 г броколи, 1-2 картофа, 1 морков, сол, растително масло Приготвяне: Гъбите се почистват, нарязват и се задушават в масло за 5-10 минути.

Няма снимка

Десерт с малини

Почувствайте вкуса на лятото с този нежен десерт Продукти: 500 г сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 100 г малини, 50 г шоколад, 25-30 бишкоти Приготвяне: Разбийте сметаната.

Няма снимка

Рибена супа с топено сирене

Продукти: 1 глава лук, млян черен пипер и сол на вкус, 1 л вода, 10 мл зехтин, 1 връзка пресен копър, 3 картофа, 3 суп. лъж. кедрови ядки (желателно е, но можете да минете и без тях), 1 морков,

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.