Пролетни салати

09 март 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Колкото по-близо е пролетта, толкова повече "ни тегли" да хапнем нещо прясно и зелено - лук, спанак, див чесън. Няма да пренебрегнем и свежите листа от глухарче, младата коприва и лапада. След студената зима тялото ни жадува за витамини и ние трябва да му ги набавим.

Днес ще ви предложим няколко рецепти за пролетни салати, с които да посрещнете събуждащата се природа с апетитна трапеза. Някои зелени растения вече могат да бъдат намерени по пазарите и магазините, а други все още чакат своя час. Изберете рецепта за сезона и по ваш вкус и напред да "събудим" имунитета след зимния сън!

Пресни зеленчуци с пиле

Продукти: 3 малки домата, 200 г пилешки гърди, 6-8 листа от маруля, 1 краставица, магданоз/копър на вкус, 1-2 пера от зелен лук, зехтин на вкус, сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: В дълбока купа нарежете зеленчуци: краставицата - на филийки, доматите - на четири. Лука и магданоза нарежете на ситно. Оставете купата настрана.

Филето се нарязва на малки парченца. Подправете със сол, черен пипер и други ваши любими подправки и запържете на средно силен котлон за 7-10 минути.

Подредете листата от салатата върху плоска чиния в кръг. Отгоре изсипете нарязаните зеленчуци и запърженото пиле.

Поръсете със зелените подправки и поръсете със зехтин.

Пикантна от целина с орехов сос

Продукти: 100 г листа от целина, 4 скилидки чесън, 1/2 ч. чаша ситно нарязани орехи, парче сух хляб, зехтин, 1/2 суп. лъж. оцет, сол и черен пипер на вкус

С помощта на блендер пасирайте нарязаните ядки и чесъна. Посолете и добавете 2 суп. лъж. зехтин и капка оцет. Прибавете накиснатия във вода и добре изстискан хляб.

Нарежете на ситно листата от целина и полейте с ореховия сос.

От пресен спанак и бекон

Продукти: 100 г пресен спанак, 5-6 резена бекон, 5-6 пъдпъдъчи яйца, шепа кедрови ядки, 1 суп. лъж. винен оцет, 1,5 суп. л. зехтин

Запържете бекона от двете страни върху сух и нагорещен тиган. Степента на пържене определяте сами, според вашия вкус. Можете да използвате и бекон, без да го запържвате.

Измийте спанака, подсушете го и отстранете стъблата. Зелените листа се накъсват с ръце. Поставете в купа за салата и поръсете със зехтин.

Пъдпъдъчите яйца изпържете в мазнината от бекона. Пържете, докато белтъкът се стегне, а жълтъкът да остане течен. Ако не искате да пържите яйцата, можете да ги сварите твърдо.

Сложете бекона и яйцата върху спанака, поръсете с оцет и украсете с кедрови ядки. Като посипка можете да използвате и крутони или маслини.

От листа от манголд и млада коприва

Продукти: 100 г листа от манголд, 250-300 г млади листа от коприва, 50 г копър, 100 г млади листа от зелен чесън, сол на вкус, зехтин за дресинг

Почистете копривата. Измийте старателно и бланширайте в гореща вода за 3 минути. Изцедете и нарежете на ситно всички зеленчуци.

Смесете в купа за салати, подправете със зехтин и сол.

Витаминната бомба е готова.

Салата с тофу и див чесън

Продукти: връзка див чесън, 300 г сирене тофу, зелен лук, 4 краставици, 150 г майонеза или заквасена сметана, сол и пипер на вкус

Приготвяне: Лукът и дивият чесън се измиват, подсушават и нарязват на ситно. Краставиците и тофуто са нарязват на кубчета.

Смесете всички съставки в купа и подправете със заквасена сметана или майонеза, добавете сол и черен пипер на вкус. Салатата е готова!

Ако не ви харесва майонеза, можете да подправите салатата със смес от пресен босилек, копър и зехтин. Пасирайте с блендер зелените подправки, като вземете по 10 г от всяка и прибавите 100 г зехтин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешки крилца с лют меден сос

Има много различни варианти за приготвяне на пилешко месо. Предлагаме ви да си изпечете ухаещи крилца в пикантен меден сос. Получават се ароматни, засищащи и невероятно вкусни.

Няма снимка

Запеканка с тиквички и кайма

Вземете 3-4 средно големи тиквички и ги нарежете по дължина на ленти с дебелина около 0,5 см. Каймата (около 500 г) смесете с 1 чаена чаша предварително сварен в подсолена вода ориз.

Няма снимка

Свинско с марината от мед и горчица

Приготвя се в плик за печене Продукти: Свински врат - 2 кг, 1 малък морков, 8-10 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сушен розмарин, 1 суп. лъж. течен мед, 1 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Вкусен омлет с картофи и сирене Камамбер

Оригиналното ястие можете да поднесете и на празнична трапеза Смятате ли, че омлетът е най-простото и скучно ястие, което можете да приготвите у дома? Не сте прави!

Няма снимка

Тиквени трюфели

Продукти: 185 г маслени бисквити, 100 г пюре от тиква, 75 г крема-сирене, 60 г пудра захар, 1 ч. лъж. канела, 1 прахче ванилия, 200 г бял шоколад с ядки, черен шоколад за украса (ако искате,

Няма снимка

Пролетна супа от тиква

В края на зимата и началото на пролетта организмът ни повече от всякога се нуждае от витамини. Тиквата е един от малкото сезонни зеленчуци през този период, който ще ги осигури.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.