Как да различим телешко от говеждо месо

11 март 2019 Кулинария / Полезни съвети 1     
Няма снимка
 

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско. Смята се, че за разлика от прасетата, едрият рогат добитък се храни изключително с естествени продукти.

Ето защо в славянската кухня телешкото и говеждото месо заемат първо място.

Интересните, вкусни и оригинални рецепти с този продукт са неизброими. Онези от вас, които са се впуснали в дълбините на кулинарията, са се натъквали на рецепти, където пише че трябва да се използва телешко, а не говеждо. Повечето домакини не придават значение на това, смятайки че няма разлика между двата типа месо. Всъщност, разликата между тях е огромна. Ще се опитаме да ги разграничим.

Говеждото месо е от крави и бикове, които са навършили едногодишна възраст. За разлика от говеждото, телешкото месо е от млади животни, на възраст от един месец до една година. Телешкото се смята за по-деликатесно и диетично месо. Препоръчва се да се дава на малки деца. Месото от младите животни е по-лесно смилаемо и съдържа повече протеини и витамини.

Как да разграничим говеждото от телешко месо

Месото от млади животни е много по-скъпо от говеждото. Ето защо, трябва да знаете как да го разпознаете. Така някой хитър продавач-тарикат няма да може да ви излъже и да печели от вашата неопитност.

Първото нещо, което трябва да знаете е, че телешкото месо е много по-светло от говеждото. То е бледо розово, с перлени отблясъци при срез. Има лека, ефирна текстура и на практика няма сухожилия. Говеждото месо е с наситено червен цвят. То е много по-жилаво, има много сухожилия, ципи и големи надлъжни мускулни влакна.

Телешкото месо практически не съдържа мазнини, а ако все пак има някакви, то те са светли до бели. Сокът, който се отделя от месото при натиск, трябва да бъде прозрачен.

Обърнете внимание на еластичността на месото. След натискане с пръст, телешкото трябва бързо да възвърне първоначалната си форма, а пръстът трябва да остане сух.

Това са основните принципи за избор на телешкото месо. Ако все пак предпочитате говеждо, не забравяйте, че най-вкусното месо е това, което е достигнало до магазина не по-късно от 12 часа след транжирането на трупа.

Ето как да изберете най-хубавото

и прясно парче говеждо месо:

Анализирайте цвета: Прясното месо има наситено червен цвят;

Помиришете го: Качественото говеждо месо има специфична млечна миризма;

Обърнете внимание на разреза: Структурата на месото трябва да е хомогенна, а при напречен срез на мускулната тъкан трябва добре да се вижда сечението на мускулите.

Надяваме се, че сме ви помогнали да можете безпогрешно да изберете най-доброто и вкусно парче месо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария / Полезни съвети
Няма снимка

Целина в саксия

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

Няма снимка

Видео показва как да стържем кашкавал по-лесно

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Няма снимка

Съхранение на плодове във фризера

Подходящи за замразяване са добре узрели, но не презрели плодове. Препоръчително е ягодоплодните видове - ягоди, малини, къпини, боровинки, касис и други,

Няма снимка

Как да изсушим смокини?

Сушенето на смокини става по два начина - на слънце или във фурна (пещ). Почистените смокини се нареждат цели върху мрежеста рамка, застлана с хартия или някаква материя и се слагат на слънце.

Няма снимка

Как да почистим лесно месингови предмети

Месингът се използва често като материал за бижута, аксесоари, архитектурни елементи и украшения за дома. Напоследък ретро и винтидж стиловете превзеха модните тенденции и месингът се завърна.

Няма снимка

Макаронени трикове

При приготвянето на паста има тънкости, които е добре да се спазват Макароните сами по себе си са вкусни. Достатъчно е леко да се поръсят със зехтин.

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.