Търсенето, добивите и печалбите от царевица у нас ще растат

12 март 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Очакванията са през следващите пет години производството на царевица да се увеличи, като средно за периода 2018-2023 г. достигне 3,2 млн. т, което превишава с 23% средното ниво за периода 2013-2017 г., показват изследванията на експертите от Центъра за икономически изследвания на селското стопанство (CAPA).

А що се отнася до доходността най-висока възвращаемост се прогнозира за рапицата, следвана от царевицата, в рамките на 100-120 лв/дка брутен маржин (приходи със субсидии, производствени разходи, без постоянни разходи и труд).

Темповете на растеж при търсенето на царевица за фуражи, човешка консумация и индустриална употреба в глобален план, изпреварващи производството, са в основата на прогнозираното нарастване на засетите площи. Предвижданията на САРА сочат, че към 2023 г. площите с царевица е вероятно да достигнат 503 хил. ха, което е със 17% над средното равнище за периода 2013-2017 г. - 428 хил. ха. Основанията на експертите от САРА за прогнозираното увеличение се свеждат до устойчивото разширяване на преработвателните мощности, наблюдавано през последните няколко години, което ще доведе до растеж на търсенето на царевица за промишлени цели - производство на царевичен сироп, нишесте, захар и др.

В последните години сериозните инвестиции в техника, употребата на по-качествени семена и въвеждането на нови сортове с високи продуктивни възможности предполагат увеличение на производството на основа повишената производителност, а не на разширяване на площите, коментират експертите.

Увеличение в прибраната продукция от единица площ освен при други култури има и при царевицата - с 18% спрямо 2016 г., но нивото на средните добиви (6,44 т/ха) остава под рекордно отчетеното през 2014 г. - 7,68 т/ха.

При тази култура, с оглед на съществуващите потенциални възможности за подобряване на напояването и ситуация на растящо търсене в световен мащаб, в средносрочен план, се прогнозира съществено увеличение на средните добиви до 7-7,29 т/ха годишно.

Основните експортни дестинации са държавите от ЕС, което обуславя силната степен на зависимост между вътрешните изкупни цени на продукцията от зърнени и маслодайни култури, спрямо пазарната конюнктура на Единния европейски пазар, както и от ситуацията в глобален план като цяло, отбелязват от САРА.

Високата реколта през стопанската 2017/2018 година доведе до задържане и дори понижение в ценовото равнище, което се почувства и при царевицата (спад с 3% на годишна база).

По-съществено увеличение се очаква при износа на царевица който е вероятно да достигне 1,8 млн. тона средно за периода 2018-2023 г. (увеличение с 24%, в сравнение със средното за 2013-2017 г.).

Що се отнася до цените прогнозата на САРА за движението им в средносрочен план очертава намаление. Допуска се че както в България, така и в международен аспект, няма да се наблюдават сериозни отклонения от нормалните климатични условия,които да доведат до недостиг на продукция, а оттам и до известно повишаване на цените.

АКТУАЛНИ ИЗНОС И ЦЕНИ

За периода 25.02. - 03.03.2019 г. през пристанище Варна са изнесени 31,6 хил. тона царевица, в резултат на което увеличението на общия експорт от началото на сезона достига до 15,8% спрямо година по-рано.

Средно за страната, изкупните цени на царевицата за година са се увеличили с 2,2%.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

106 727 земеделски стопани са подали заявления за Кампания 2019

Остава тенденцията кандидатите да намаляват, но да се запазва размерът на обработваемата земя. Изводът е, че окрупняването става по естествен път  На 17 юни приключи приемът на заявления по схемите

Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии

Няма снимка

Бременните котки имат голям апетит

Ако давате да яде натурална храна, а не суха, осигурете ѝ витамини Бременността при котката продължава средно 65 дни. През това време й осигурете пълноценна и разнообразна храна.

Няма снимка

Норвегия убива повече китове от Япония и Исландия

Норвегия към момента е най-голямата нация в света на китолова, убивайки повече китове през последните две години, отколкото Япония и Исландия заедно. Нов доклад, публикуван миналата седмица,