Търсенето, добивите и печалбите от царевица у нас ще растат

12 март 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Очакванията са през следващите пет години производството на царевица да се увеличи, като средно за периода 2018-2023 г. достигне 3,2 млн. т, което превишава с 23% средното ниво за периода 2013-2017 г., показват изследванията на експертите от Центъра за икономически изследвания на селското стопанство (CAPA).

А що се отнася до доходността най-висока възвращаемост се прогнозира за рапицата, следвана от царевицата, в рамките на 100-120 лв/дка брутен маржин (приходи със субсидии, производствени разходи, без постоянни разходи и труд).

Темповете на растеж при търсенето на царевица за фуражи, човешка консумация и индустриална употреба в глобален план, изпреварващи производството, са в основата на прогнозираното нарастване на засетите площи. Предвижданията на САРА сочат, че към 2023 г. площите с царевица е вероятно да достигнат 503 хил. ха, което е със 17% над средното равнище за периода 2013-2017 г. - 428 хил. ха. Основанията на експертите от САРА за прогнозираното увеличение се свеждат до устойчивото разширяване на преработвателните мощности, наблюдавано през последните няколко години, което ще доведе до растеж на търсенето на царевица за промишлени цели - производство на царевичен сироп, нишесте, захар и др.

В последните години сериозните инвестиции в техника, употребата на по-качествени семена и въвеждането на нови сортове с високи продуктивни възможности предполагат увеличение на производството на основа повишената производителност, а не на разширяване на площите, коментират експертите.

Увеличение в прибраната продукция от единица площ освен при други култури има и при царевицата - с 18% спрямо 2016 г., но нивото на средните добиви (6,44 т/ха) остава под рекордно отчетеното през 2014 г. - 7,68 т/ха.

При тази култура, с оглед на съществуващите потенциални възможности за подобряване на напояването и ситуация на растящо търсене в световен мащаб, в средносрочен план, се прогнозира съществено увеличение на средните добиви до 7-7,29 т/ха годишно.

Основните експортни дестинации са държавите от ЕС, което обуславя силната степен на зависимост между вътрешните изкупни цени на продукцията от зърнени и маслодайни култури, спрямо пазарната конюнктура на Единния европейски пазар, както и от ситуацията в глобален план като цяло, отбелязват от САРА.

Високата реколта през стопанската 2017/2018 година доведе до задържане и дори понижение в ценовото равнище, което се почувства и при царевицата (спад с 3% на годишна база).

По-съществено увеличение се очаква при износа на царевица който е вероятно да достигне 1,8 млн. тона средно за периода 2018-2023 г. (увеличение с 24%, в сравнение със средното за 2013-2017 г.).

Що се отнася до цените прогнозата на САРА за движението им в средносрочен план очертава намаление. Допуска се че както в България, така и в международен аспект, няма да се наблюдават сериозни отклонения от нормалните климатични условия,които да доведат до недостиг на продукция, а оттам и до известно повишаване на цените.

АКТУАЛНИ ИЗНОС И ЦЕНИ

За периода 25.02. - 03.03.2019 г. през пристанище Варна са изнесени 31,6 хил. тона царевица, в резултат на което увеличението на общия експорт от началото на сезона достига до 15,8% спрямо година по-рано.

Средно за страната, изкупните цени на царевицата за година са се увеличили с 2,2%.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Продължава борбата с недекларирания труд в земеделието

На 4 и 5 април в Бари ще се проведат заключителните дни по проекта Raise up – pd действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключови партньори за противодействие на недекларирания труд В

Няма снимка

Нови регулации на китайския пазар за земеделие ще бъдат обяснени утре

Утре се подписва и меморандум за сътрудничество с българска земеделска кооперация Подписването на меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското

Няма снимка

Плащания за фермерите през април, май и юни - кога?

Останалите полагаеми се плащания по схемите и мерките за 2018 година земеделските стопани трябва да получат през месеците април, май и юни, според според индикативния график, който не е променян.

Няма снимка

Директни плащания 2019 за млечни и селекционни крави

Внимание! Директно продаденото сурово мляко от един стопанин на друг за изхранване на животните ще подлежи на строг контрол Диана Ванчева Схемите за обвързано подпомагане за млечни крави за

Няма снимка

Земеделци търсят атрактивни ниви под наем

"Агрион" дава шанс на наемателите сами да определят рентните нива след провеждането на търгове Надпреварата между арендатори и фермери за атрактивни парцели под наем е в разгара си.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.

Няма снимка

Първото клонирано куче в Китай започна тренировки за полицейска работа

Първото клонирано полицейско куче в Китай - двумесечното пале Кунсюн, започна тренировки, за да се влее в редовете на правоохранителните органи, съобщава China Daily.