Какво се очаква на пазара за зеленчуци в ЕС

13 март 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

40% от потребителите вече пазаруват биологична продукция, а около 50% търсят продукти от къси вериги

Диана Ванчева

След като ЕК одобри нови правила за държавните помощи, които засягат т.нар. помощ де-минимис, Центърът за икономически анализи към Института за аграрна икономика направи нови прогнози за пазара.

Експертите днес коментират за “Български фермер”, че топлата зима в Европа през последните десетдневки не създава предпоставки за особени сътресения на пазара на зеленчуци и по отношение на снабдяването.

Това вече доведе до леко понижение на февруарските цени в сравнение с тези от месец януари.

Колко ще стане таванът на де-минимис

ЕК повиши максималният таван на помощта, която националните власти могат да отделят без предварително одобрение от комисията.

Сумата вече е 25 хил.евро, което бе оценено като добра новина от секторите.

Всъщност, максималният размер на държавната помощ на стопанство за 3 години вече ще бъде 20 хил.евро. А ако държавата не харчи за такава помощ повече от 50% от определения ѝ таван от 1,25% от брутната селскостопанска продукция за подпомагане на даден сектор, тогава помощта може да нарасне до 25 хил.евро, а фондът ѝ до 1,5% от брутната продукция, казват анализаторите. Няколко са очертаващите се тенденции в потреблението на зеленчуци особено в страните с по-високи потребителски възможности.

По последни официални европейски данни около 40% от потребителите в ЕС вече пазаруват биологична продукция.

А около 50% търсят продукти, които да са от къси вериги на доставка.

По този начин расте и консумацията на сезонните зеленчуци и плодове.

Как това се отразява на цените?

При доматите

Цените на едро в световен мащаб според www.tridge.com намаляват с 1% спрямо януари 2019 г.

Цената в страните основни производителки на домати в ЕС - Холандия и Испания през февруари е около 1,18 евро/кг.

Очаква се на годишна база в основните производителки в ЕС тя да бъде с около 12% по-ниска.

За сравнение, цените на едро в съседна Турция на годишна база обаче са по-високи с около 11% и варират около 0,38 US$/кг.

При пипера

С изключение на Испания, където цените растат с около 5% спрямо предния месец, в останалите държави те леко се понижават - най-ниски остават в Холандия - около 0,84 евро/кг.

В Турция цената на едро е около 1,20 US$/кг, което е с 26% над миналогодишната за същия месец.

През февруари 2019 г. цените на краставиците в основните ЕС производителки (Испания, Холандия и Полша) леко се понижават на месечна база - до около 0,95 евро/кг.

На едро са с около 30% под миналогодишните. Но по-голямо увеличение се очаква от средата на март 2019 г.

Очаква се да видим какви ще са и следващите изненади на европейския пазар, които ще дадат отражение и у нас.

Например в България в известна търговска верига, чиято търговска марка е обагрена в жълто, през миналата седмица се предлагаха вкусни и ароматни холандски чери домати, чиято цена за килограм беше 15,99 лева.

Прогноза за България - производство и изкупни цени

Що се отнася до развитие на производството на домати, пипер и краставици у нас, първоначалните оценки на САРА за 2019 година сочи увеличение в сравнение с 2018 г.

Максималното производство на домати се очаква да достигне 164 хил.т. Това е ръст с около 9% в сравнение с предходните три години.

Производството на пипер се очаква да се доближи до годишните нива от 48 хил.т. Това пък е понижение от 14%, съпоставено с изминалите 3 години.

Максималното количество краставици за 2019 г. се очаква да бъде 70 хил.т. - с около 11% над тези за предходните три години.

Прогнозните данни за цените са без включен ДДС и са видни на таблиците, които публикуваме.

При полските домати по настоящи прогнози се предвижда цена от 0,63 лв/кг - с 8% над цената за последните години.

При оранжерийните домати изкупната цена се предвижда на около 0,92 лв/кг.

При полския пипер се очакват нива от 0,68 лв/кг. Тази цена е с около 2% под средната за 2016-2018 година.

При краставиците на открито изкупната стойност вероятно ще е 0,85 лв/кг - с 5% над средното за последните 3 години. А при оранжерийните - около 1,29 лв/кг - 7% над тези от последните 3 сезона.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Група в МЗХГ ще координира с бранша процеса по договаряне на новата ОСП

Стратегическият анализ ще бъде представен в края на този месец Координационна група в Министерство на земеделието, храните и горите ще комуникира с бранша процеса по договаряне на новата Обща

Няма снимка

Производителите на малини и ягодоплодни с поредица от искания пред МЗХГ

Асоциацията отправи цял списък с предложения за държавни помощи и субсидии Подкрепена от други браншове в сектора на плодовете, зеленчуците и биологичното производство,

Няма снимка

След дни се кандидатства за стартова помощ на малки стопанства по подмярка 6.3

За подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ са осигурени 43 027 600,00 лв. публични средства. От другата седмица ще може да се кандидатства за стартова помощ за малки

Няма снимка

Отварят през октомври подмярка 4.3 за инвестиции в напоителна инфраструктура

Бюджетът е над 50 милиона евро Приемът по подмярка 4.3 „Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързани с развитие, модернизация или адаптиране на земеделската и горска инфраструктура“ ще се

Няма снимка

Фермерите зажънаха, спорен труд!

Това стана в  град Бяла Слатина при домакините от Врачанския съюз на зърнопроизводителите Националната асоциация на зърнопроизводителите сложи началото на тазгодишната жътва,

Няма снимка

Двойно понижение на добива при домати и череши отчита МЗХГ спрямо 2018

  1 520 тона ечемик е прибран към дата 13.06.2019 г., сравнено с 110,2 хил. тона по същото време на 2018 г. На този ранен етап средният добив от ечемик е по-нисък от миналогодишния (с 12,4%).

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.