Какво се очаква на пазара за зеленчуци в ЕС

13 март 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

40% от потребителите вече пазаруват биологична продукция, а около 50% търсят продукти от къси вериги

Диана Ванчева

След като ЕК одобри нови правила за държавните помощи, които засягат т.нар. помощ де-минимис, Центърът за икономически анализи към Института за аграрна икономика направи нови прогнози за пазара.

Експертите днес коментират за “Български фермер”, че топлата зима в Европа през последните десетдневки не създава предпоставки за особени сътресения на пазара на зеленчуци и по отношение на снабдяването.

Това вече доведе до леко понижение на февруарските цени в сравнение с тези от месец януари.

Колко ще стане таванът на де-минимис

ЕК повиши максималният таван на помощта, която националните власти могат да отделят без предварително одобрение от комисията.

Сумата вече е 25 хил.евро, което бе оценено като добра новина от секторите.

Всъщност, максималният размер на държавната помощ на стопанство за 3 години вече ще бъде 20 хил.евро. А ако държавата не харчи за такава помощ повече от 50% от определения ѝ таван от 1,25% от брутната селскостопанска продукция за подпомагане на даден сектор, тогава помощта може да нарасне до 25 хил.евро, а фондът ѝ до 1,5% от брутната продукция, казват анализаторите. Няколко са очертаващите се тенденции в потреблението на зеленчуци особено в страните с по-високи потребителски възможности.

По последни официални европейски данни около 40% от потребителите в ЕС вече пазаруват биологична продукция.

А около 50% търсят продукти, които да са от къси вериги на доставка.

По този начин расте и консумацията на сезонните зеленчуци и плодове.

Как това се отразява на цените?

При доматите

Цените на едро в световен мащаб според www.tridge.com намаляват с 1% спрямо януари 2019 г.

Цената в страните основни производителки на домати в ЕС - Холандия и Испания през февруари е около 1,18 евро/кг.

Очаква се на годишна база в основните производителки в ЕС тя да бъде с около 12% по-ниска.

За сравнение, цените на едро в съседна Турция на годишна база обаче са по-високи с около 11% и варират около 0,38 US$/кг.

При пипера

С изключение на Испания, където цените растат с около 5% спрямо предния месец, в останалите държави те леко се понижават - най-ниски остават в Холандия - около 0,84 евро/кг.

В Турция цената на едро е около 1,20 US$/кг, което е с 26% над миналогодишната за същия месец.

През февруари 2019 г. цените на краставиците в основните ЕС производителки (Испания, Холандия и Полша) леко се понижават на месечна база - до около 0,95 евро/кг.

На едро са с около 30% под миналогодишните. Но по-голямо увеличение се очаква от средата на март 2019 г.

Очаква се да видим какви ще са и следващите изненади на европейския пазар, които ще дадат отражение и у нас.

Например в България в известна търговска верига, чиято търговска марка е обагрена в жълто, през миналата седмица се предлагаха вкусни и ароматни холандски чери домати, чиято цена за килограм беше 15,99 лева.

Прогноза за България - производство и изкупни цени

Що се отнася до развитие на производството на домати, пипер и краставици у нас, първоначалните оценки на САРА за 2019 година сочи увеличение в сравнение с 2018 г.

Максималното производство на домати се очаква да достигне 164 хил.т. Това е ръст с около 9% в сравнение с предходните три години.

Производството на пипер се очаква да се доближи до годишните нива от 48 хил.т. Това пък е понижение от 14%, съпоставено с изминалите 3 години.

Максималното количество краставици за 2019 г. се очаква да бъде 70 хил.т. - с около 11% над тези за предходните три години.

Прогнозните данни за цените са без включен ДДС и са видни на таблиците, които публикуваме.

При полските домати по настоящи прогнози се предвижда цена от 0,63 лв/кг - с 8% над цената за последните години.

При оранжерийните домати изкупната цена се предвижда на около 0,92 лв/кг.

При полския пипер се очакват нива от 0,68 лв/кг. Тази цена е с около 2% под средната за 2016-2018 година.

При краставиците на открито изкупната стойност вероятно ще е 0,85 лв/кг - с 5% над средното за последните 3 години. А при оранжерийните - около 1,29 лв/кг - 7% над тези от последните 3 сезона.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Продължава борбата с недекларирания труд в земеделието

На 4 и 5 април в Бари ще се проведат заключителните дни по проекта Raise up – pd действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключови партньори за противодействие на недекларирания труд В

Няма снимка

Нови регулации на китайския пазар за земеделие ще бъдат обяснени утре

Утре се подписва и меморандум за сътрудничество с българска земеделска кооперация Подписването на меморандум за сътрудничество между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското

Няма снимка

Плащания за фермерите през април, май и юни - кога?

Останалите полагаеми се плащания по схемите и мерките за 2018 година земеделските стопани трябва да получат през месеците април, май и юни, според според индикативния график, който не е променян.

Няма снимка

Директни плащания 2019 за млечни и селекционни крави

Внимание! Директно продаденото сурово мляко от един стопанин на друг за изхранване на животните ще подлежи на строг контрол Диана Ванчева Схемите за обвързано подпомагане за млечни крави за

Няма снимка

Земеделци търсят атрактивни ниви под наем

"Агрион" дава шанс на наемателите сами да определят рентните нива след провеждането на търгове Надпреварата между арендатори и фермери за атрактивни парцели под наем е в разгара си.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.

Няма снимка

Първото клонирано куче в Китай започна тренировки за полицейска работа

Първото клонирано полицейско куче в Китай - двумесечното пале Кунсюн, започна тренировки, за да се влее в редовете на правоохранителните органи, съобщава China Daily.