Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

11 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години

Ивона Величкова

Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се измива и смазва след всяка употреба, тя ще започне да ръждясва и корозира.

Ръждата може също да бъде индикатор, че машината е оставяна навън, вместо да бъде прибирана. Избледнелите пластмасови части и захабяването на боята показват, че торачката е била изложена на атмосферни влияния.

Състоянието на рамката трябва да се провери за пукнатини или повреди, особено когато бункерът е прикрепен към рамката. Основата на бункера трябва да бъде успоредна на рамката.

Ако предишният потребител често е оставял торачката на земята твърде рязко, докато е напълно натоварена, това най-вероятно е повредило сглобките между бункера и рамката.

Като правило, всички торачки трябва да се измият добре след употреба. Те също трябва да бъдат смазани преди съхранение.

Лопатки и дискове

Разпръскващите лопатки трябва да бъдат гладки и плътно захванати. Лопатки с намачкан ефект са износени.

Също така те могат да имат следи от износване в горната част. И двата признака ще доведат до отклонение в модела на разпръскване, тъй като торът няма да може да изтича равномерно от лопатката.

Самите дискове не се износват, но е важно да са добре балансирани за точно настройване на машината.

Потенциалните купувачи трябва да проверят диска за вертикално играене или люлеене. Това ще покаже износването на лагерите на предавателната кутия.

Обикновено около 1 мм игра не е проблем, но малко повече и лагерите ще трябва да бъдат заменени. Те често не се нуждаят от поддръжка или са запечатани като част от предавателната кутия.

Предавателна кутия

Земеделските производители не бива да купуват торачка преди да се убедят, че работи. Тя трябва да се постави на трактор и да се провери маслото в предавателната кутия.

Предавателната кутия е разположена под разпръскващите дискове. Маслото трябва да се провери чрез отваряне на канелката отзад.

В идеалния случай, маслото трябва да е бистро, а не кафяво или мътно. Въпреки че много производители казват, че маслото ще издържи цял живот, е добра практика да се проверява веднъж на сезон и да се сменя на всеки няколко години.

Ако предавателната кутия е повредена, често излиза по-евтино да се замени цялата, вместо да се ремонтира.

Решетки на бункера

Решетките на бункера се използват при много торачки. Те имат редица цели - предпазват бъркалката от тежки бучки тор, чужди предмети, влезли в бъркалката и предотвратяват риска от падане на човек в торачката.

Решетките обикновено са захванати с пластмасови резета или панти. Счупените или липсващи резета/панти могат да доведат до търкане на решетките в бункера, увреждайки повърхността му. Силно нагънатите решетки показват, че голяма торба с тор е била пусната върху тях, което отново е индикация колко добре са се грижили за машината досега.

Капак

Капакът на бункера се използва за поддържане на тора сух и за да не допуска вода или мръсотия в торачката. Платното трябва да се проверява за евентуални повреди.

Много производители предлагат комплект за ремонт на платно, който може да бъде по-икономичен от замяната на целия капак.

Ако торачката постоянно е изложена на атмосферни влияния, не би било необичайно покритието да се влоши след 10 до 12 години. Капакът трябва да се отвори, за да се провери дали рамката е наред.

Безопасност

Универсалните свръзки на двата края на карданния вал трябва да се проверят за износване. Важно е капакът на карданния вал и предпазните вериги да са налице и да са непокътнати. Хидравличните маркучи трябва да се проверяват за пукнатини, повреди или течове. Ако са снабдени с кранове за изолиране на потока от масло към капака, те също трябва да работят.

Ако са монтирани светлини и рефлектори, важно е да са функционални. Особено при по-големи прикачни торачки с удължения, при които задните светлини на трактора са скрити.

Комплект за калибриране

Важно е използваните машини да се закупуват с комплект за калибриране, за да се настрои машината възможно най-точно. От изключителна важност е лопатките да са правилно калибрирани, за да могат да разхвърлят различни смеси и торни смеси точно.

Можете да закупите комплекти за калибриране отделно, но това отново ще бъде допълнителен разход. Много съвременни торачки вече могат да се възползват от приложение за определяне на настройките на машината, но хардуерът за калибриране все още се изисква и препоръчва.

Клапи на бункера/бъркалки

Различните производители могат да използват единични или двойни затвори. Независимо от конструкцията, клапите трябва да се отварят и затварят с еднаква ширина.

Това може да се калибрира с помощта на болт или свредло, а измерването става с помощта на дебеломер. Ако клапите са хидравлично отворени, проверете пружините за разтягане, което ги затваря.

Ако е счупена бъркалка, това ще повлияе на дебита на тора. Различни производители използват различни системи. Ако бъркалката се държи с помощта на R-клипс, тогава същата ограничителна система трябва да се използва от двете страни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Как плуговете са се променили през годините

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност Ивона Величкова Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия.

Няма снимка

Създадоха първата в света автономна пръскачка за овощни градини

Нископрофилната форма на GUSS е проектирана специално, за да позволи на клоните да преминават през горната част на превозното средство, без да повредят или изтласкат плодовете от

Няма снимка

Как ще изглежда земеделието след 20 г.

Вертикалните градини, роботизираните трактори и виртуалните боксове за добитъка стават реалност * С новите технологии емисиите ще бъдат по-малко Националният съюз на земеделските производители във

Няма снимка

Цифрова машина за плевене е алтернатива на хербицидите

За общинска и градинарска употреба XPower разполага с вариант от 1.5 м, а 3-метровата версия ще бъде от голям интерес за производителите с големи стопанства Хербицидното активно вещество дикват е

Няма снимка

На SIMA 2019 акценти върху умни машини за днес и утре

Любомир Коралов наш специален пратеник в Париж Каква ще бъде агротехниката през 2019 г.? Разбира се, още предните години имаше достатъчно идеи и проекти за решителното ѝ обновление.

Няма снимка

Земеделието с контролиран трафик възстановява структурата на почвата

Голяма част от времето и енергията, които влагаме в почвите, е да се премахнат уврежданията от уплътняване, причинени от минаването на машините Земеделието с контролиран трафик (CTF) е начало на

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.