Топ съвети за купувачи на употребявана торачка

11 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Ако машината постоянно е изложена на атмосферните влияния, е напълно възможно покритието да се влоши след 10 до 12 години

Ивона Величкова

Изкуственият тор е корозивен продукт и ако торачката не се измива и смазва след всяка употреба, тя ще започне да ръждясва и корозира.

Ръждата може също да бъде индикатор, че машината е оставяна навън, вместо да бъде прибирана. Избледнелите пластмасови части и захабяването на боята показват, че торачката е била изложена на атмосферни влияния.

Състоянието на рамката трябва да се провери за пукнатини или повреди, особено когато бункерът е прикрепен към рамката. Основата на бункера трябва да бъде успоредна на рамката.

Ако предишният потребител често е оставял торачката на земята твърде рязко, докато е напълно натоварена, това най-вероятно е повредило сглобките между бункера и рамката.

Като правило, всички торачки трябва да се измият добре след употреба. Те също трябва да бъдат смазани преди съхранение.

Лопатки и дискове

Разпръскващите лопатки трябва да бъдат гладки и плътно захванати. Лопатки с намачкан ефект са износени.

Също така те могат да имат следи от износване в горната част. И двата признака ще доведат до отклонение в модела на разпръскване, тъй като торът няма да може да изтича равномерно от лопатката.

Самите дискове не се износват, но е важно да са добре балансирани за точно настройване на машината.

Потенциалните купувачи трябва да проверят диска за вертикално играене или люлеене. Това ще покаже износването на лагерите на предавателната кутия.

Обикновено около 1 мм игра не е проблем, но малко повече и лагерите ще трябва да бъдат заменени. Те често не се нуждаят от поддръжка или са запечатани като част от предавателната кутия.

Предавателна кутия

Земеделските производители не бива да купуват торачка преди да се убедят, че работи. Тя трябва да се постави на трактор и да се провери маслото в предавателната кутия.

Предавателната кутия е разположена под разпръскващите дискове. Маслото трябва да се провери чрез отваряне на канелката отзад.

В идеалния случай, маслото трябва да е бистро, а не кафяво или мътно. Въпреки че много производители казват, че маслото ще издържи цял живот, е добра практика да се проверява веднъж на сезон и да се сменя на всеки няколко години.

Ако предавателната кутия е повредена, често излиза по-евтино да се замени цялата, вместо да се ремонтира.

Решетки на бункера

Решетките на бункера се използват при много торачки. Те имат редица цели - предпазват бъркалката от тежки бучки тор, чужди предмети, влезли в бъркалката и предотвратяват риска от падане на човек в торачката.

Решетките обикновено са захванати с пластмасови резета или панти. Счупените или липсващи резета/панти могат да доведат до търкане на решетките в бункера, увреждайки повърхността му. Силно нагънатите решетки показват, че голяма торба с тор е била пусната върху тях, което отново е индикация колко добре са се грижили за машината досега.

Капак

Капакът на бункера се използва за поддържане на тора сух и за да не допуска вода или мръсотия в торачката. Платното трябва да се проверява за евентуални повреди.

Много производители предлагат комплект за ремонт на платно, който може да бъде по-икономичен от замяната на целия капак.

Ако торачката постоянно е изложена на атмосферни влияния, не би било необичайно покритието да се влоши след 10 до 12 години. Капакът трябва да се отвори, за да се провери дали рамката е наред.

Безопасност

Универсалните свръзки на двата края на карданния вал трябва да се проверят за износване. Важно е капакът на карданния вал и предпазните вериги да са налице и да са непокътнати. Хидравличните маркучи трябва да се проверяват за пукнатини, повреди или течове. Ако са снабдени с кранове за изолиране на потока от масло към капака, те също трябва да работят.

Ако са монтирани светлини и рефлектори, важно е да са функционални. Особено при по-големи прикачни торачки с удължения, при които задните светлини на трактора са скрити.

Комплект за калибриране

Важно е използваните машини да се закупуват с комплект за калибриране, за да се настрои машината възможно най-точно. От изключителна важност е лопатките да са правилно калибрирани, за да могат да разхвърлят различни смеси и торни смеси точно.

Можете да закупите комплекти за калибриране отделно, но това отново ще бъде допълнителен разход. Много съвременни торачки вече могат да се възползват от приложение за определяне на настройките на машината, но хардуерът за калибриране все още се изисква и препоръчва.

Клапи на бункера/бъркалки

Различните производители могат да използват единични или двойни затвори. Независимо от конструкцията, клапите трябва да се отварят и затварят с еднаква ширина.

Това може да се калибрира с помощта на болт или свредло, а измерването става с помощта на дебеломер. Ако клапите са хидравлично отворени, проверете пружините за разтягане, което ги затваря.

Ако е счупена бъркалка, това ще повлияе на дебита на тора. Различни производители използват различни системи. Ако бъркалката се държи с помощта на R-клипс, тогава същата ограничителна система трябва да се използва от двете страни.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Оптиком пуска ограничена бройка комбайни Rostselmash на премиум цени

Жътвата тази година се очертава да е по-трудна от нормалното заради падналите многобройни дъждове и стесняването на прозореца от време, в което зърнопроизводителите трябва да приберат реколтата от

Няма снимка

Фермер изобрети оригинална двукамерна балировачка

Ръсти Инскийп от Вирджиния проектира и изгради система за балиране, която почти утрои продукцията на фермата му Желаещ да увеличи темпото на производство на сено на малки бали,

Няма снимка

Техноакадемия: 4 съвета за жътва

Сезонът на жътвата е един от най-натоварените периоди за земеделеца, в който комбайнът е подложен на много високо натоварване и риск от непредвидени повреди.

Няма снимка

Инж. Рашид Узунов: Клиентите търсят инвентар, съобразен с нашите агротехнически условия

Всяка машина на “Раломекс”, която има някакво подобрение, е следствие на обратната връзка със земеделските производители Ивона Величкова Наскоро имахме удоволствието да поговорим с инж.

Няма снимка

Дроновете - по-малки, по-мощни, но по-умни и по-работоспособни

Европейската комисия изготви правила за експлоатацията на безпилотни летателни средства От 2020 г. операторите ще бъдат регистрирани от националните органи Екип на в.

Няма снимка

Инвентар, с който се получава продуктивност, скорост и капацитет

Повечето български фермери са отворени към новостите, добре са запознати с машините и инвестират в такива, които могат да им дадат най-добрите резултати,

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии