В овощната градина през март

11 март 2019 Овошки 0     
Няма снимка
 

Пръскане срещу зарази, болести и вредители

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ

През март при овощните култури, през периода от набъбване до разпукване на пъпките, се провежда профилактично пръскане с медсъдържащи фунгициди (1% бордолезов разтвор, Шампион ВП - 0,3%, Фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%). С това третиране се редуцират първичните зарази и развитието на редица болести по овошките през вегетацията; ранно кафяво гниене, къдравост по прасковата, сачмянка (череша, слива), струпясване (ябълка и круша) и др..

Струпясването е една от най-опасните болести по ябълката. Тя се причинява от гъбния патоген Venturia inaequalis. Патогенът зимува в окапалите листа. Признаците на болестта се появяват в началото на вегетацията - масленозелени петна покрити с налеп по долната повърхност на младите листа, които по-късно се наблюдават и по горната повърхност на листата. Патогенът нанася повреди по цветовете и завръзите.

Срещу струпясването по ябълката и крушата (Venturia pyrina), през периода от разпукване на пъпките до фаза миши уши, се препоръчва третиране с някои от посочените фунгициди: Хорус 50 ВГ - 0,03%, Фолпан 80 ВДГ Ц-0,15%, Фонтелис СК - 0,075%, Дитан ДГ- 0,2%, Каптан 50 ВП - 0,2%, Купроксат ФЛ - 0,3%, Силит 544 СК - 0,125% и др.. Сортовете ябълки, чувствителни на брашнеста мана, е желателно да се пръскат с препарати ефикасни срещу двете болести; Дитан ДГ- 0,2%, Дитан М - 0,2%, Скор 250 ЕК - 0,02% , Строби ДФ - 0,02%, Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2% и др.

В края на март при дюлята във фаза цветен бутон се извършва третиране срещу болестта загиване на завръзите с някой от фунгицидите: Топсин М 70 ВДГ- 0,1%, Делан 700 ВДГ - 0,05%, Хорус 50 ВГ - 0,04%.

През месеца голяма част от костилковите овощни видове встъпват във фаза цветен бутон. През този период при раноцъфтящите видове (праскова, кайсия, череша, вишна) се провежда пръскане срещу ранното кафяво гниене. Причинител на болестта е гъбата Monilinia laxa. Патогенът зимува в заразените леторасти и мумифицирали плодове. По всички нападнати части се образуват дребни, сиви, прашести спорообразуващи туфи. Некротичните петна по венчелистчетата обхващат целия цвят (т.н. опожаряване на цветовете). Благоприятни условия за развитието на болестта се създават при влажно и хладно време. Подходящи фунгициди срещу ранното кафяво гниене са: Хорус 50 ВГ - 0,04%, Делан 700 ВДГ - 0,05%, Сигнум - 0,03%, Фоликур 250 ЕВ/ Хоризонт/ - 0,1%, Топсин М 70 ВДГ- 0,12%, Дифкор 250 ЕК - 0,02%.

При прасковата във фаза цветен бутон се провежда пръскане срещу болестта къдравост. Тя се причинява от гъбата Taphrina deformans. Причинителят на къдравостта по прасковата зимува между люспите на пъпките и по леторастите на нападнатите дървета. В началото на пролетната вегетация благоприятни условия за разпространение и развитие на болестта се създават при влажно време. Заразата се разпространява чрез дъжда. Минималната температура, необходима за развитието на патогена, е 10 градуса С, а оптималната е 19-20 градуса. За борба с къдравостта по прасковата са подходящи фунгицидите: Дитан ДГ- 0,2%, Каптан 80 ВГ 0,2%, Шавит Ф 72 ВДГ - 0,2%, Скор 250 ЕК - 0,02%, Санкоцеб 80 ВП - 0,2%, Силит 544 СК - 0,165% .

Срещу гъбната сачмянка по черешата и вишната (дребни пурпорночервени точки, които некротират и опадат) е подходящ фунгицида Дитан ДГ- 0,2%.

През март започва вредната дейност на редица вредители; листозаивачки, листни въшки, молци, хоботници и др. Сериозни щети нанасят хоботниците. Пъпковият хоботник е опасен неприятел по овошките. Вреди по черешата, сливата, прасковата, кайсията, ябълката и крушата. Бръмбарите се хранят с неотворените листни и цветни пъпки. Обикновено повредените пъпки изсъхват. При частични повреди от тях се развиват деформирани листа и леторасти. По-късно хоботниците се хранят с листата и цветовете (нагризват цветните им части). Борбата се провежда срещу бръмбарите преди да са нанесли поражения по пъпките с някои от посочените инсектициди; Вазтак Нов 100 ЕК - 0,02%, Децис 2,5 ЕК - 0,03%, Суми алфа 5 ЕК (Сумицидин 5 ЕК) - 0,03%, Дурсбан 4 ЕК - 0,15% и др.

Пръскането на овощните култури трябва да се провежда при тихо време и температура на въздуха над 7-8 градуса С.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.

Няма снимка

Стартиралата подмярка 6.3 и добри практики при ягодоплодни ще представят в Опака

„Отглеждане, торене и резитби при ягодоплодни насаждения“ е темата на следващия информационен семинар на Национална служба за съвети в земеделието, който ще се проведе на 26 юни 2019 г. в гр.

Няма снимка

Внимавайте с късното гниене

Късното кафяво гниене е сред основните болести по овощните дръвчета. Заразата се благоприятства от влажното време. В резултат на болестта по плодовете се образуват дребни кафяви петънца.

Няма снимка

За по-едри плодове

За да се радвате на по-добра реколта, а плодовете да са едри и качествени, задължително трябва да подхранвате редовно растенията. Освен основното торене с минерални торове,

Няма снимка

Присаждане на дръвчета през вегетацията

Прави се по метода под кора През юни е подходящо да се извърши присаждане на овощни дръвчета по метода под кора, но в случая се използва зелен калем. Този метод е по-малко известен,

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Алтернатива на пастьоризацията на прясното мляко измисли австралиец

Прясното мляко се пастьоризира от над век и половина. Така то се обеззаразява и се удължава срокът му на съхранение. Но австралийският изобретател Джеф Хъстингс измисля нов начин на обработка на

Няма снимка

Путин удължи забраната за внос на храни от ЕС до края на 2020 година

Руският президент Владимир Путин подписа днес указ за удължаване на забраната за внос на храни от Европейския съюз до края на 2020 година, предаде Ройтерс.