Кога и как се пресушава коза?

13 март 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
 

Козата трябва да се пресуши 6-8 седмици преди окозването. С прекратяването на доенето по време на пресушаването организмът на козата получава възможност да насочи усилията си за развитие на ембриона/ите/ и за натрупване на полезни вещества, а вимето си "почива" - регенерира. Старите жлезисти клетки се заменят с нови, готови за синтезиране на коластра.

Пресушването трябва да стане постепенно като в продължение на 2-3 дни пропускате вечерното доене.

По време на пресушаването се намалява и количеството на храната. Най-подходящият фураж за този период е висококачественото сено. След окозването храненето се нормализира, но сеното остава основен компонент от дажбата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Дезинфекцирайте обора

За да не стане развъдник на опасни бактериални инфекции Профилактиката срещу заразни болести се изразява в поддържането на чисти помещенията, в които отглеждате домашните животни.

Няма снимка

Проверете овцете за краста

Започнат ли да се чешат и дори да се хапят със зъби, взимайте мерки Зимата води със себе си сезонни проблеми за животните. Някои от тях са свързани с болести, причинени от неправилно хранене.

Няма снимка

Дажби за дребни преживни след раждането

Основният фураж е доброкачествено люцерново или ливадно сено на воля Освен сеното се дава и около 500-600 г концентриран фураж на два пъти през деня.

Няма снимка

Прибавете суроватка за блестяща козина

При здрава коза тя е гладка, блестяща и пада незначително Ако козината е без блясък и пада на фъндъци, означава, че на животното липсват витамини и минерални вещества - най-вече калций.

Няма снимка

Доволните гъски снасят златни яйца

Какви условия трябва да им осигурите? Гъските започват да снасят яйца на 275-дневна възраст и това продължава 5-6 години. Но опитните птицевъди държат едрите носачки до 4-5-годишна възраст,

Няма снимка

Тогенбургската коза е високомлечна швейцарка

Тогенбургската порода кози е получена през XVIII век в Швейцария в долината Тогенбург чрез многогодишен отбор. Тя е по-дребна от Саанската. Тялото й е хармонично, със здрава костна система.

Още от Фермер
Няма снимка

Сушата все повече застрашава Испания

Поради климатичните промени 32 милиона испанци са застрашени от високите температури, по-дългите лета и засушаването, предаде Асошиейтед прес. Тревога бие Националната метеорологична агенция на

Няма снимка

Ако кучето има суха кашлица

може да е бронхопневмония, търсете ветеринарния лекар Основната причина за възпалителния процес в белите дробове и бронхите са различни микроби които проникват в дихателните пътища.

Няма снимка

2018 г. е най-горещата година в историята на Германия

2018 г. е най-горещата в Германия, откакто от 1881 г. се води статистика за температурите в страната, предаде Франс прес. Това бе оповестено от Националния метеорологичен институт на Германия. 2018 г.

Няма снимка

Цените на пшеницата реагират на наводненията в САЩ

В Съединените щати нарастват притесненията относно последствията от последните наводнения в Средния Запад за предстоящата сеитба на пролетните култури.

Няма снимка

Защитете нападнатото семейство с листа и стъбла от пелин

Ако нападенията на пчелите крадци на мед, запушете входа на кошера с глина. В средата направете с молив проход, през който пчелите крадци обикновено отказват за влизат.

Няма снимка

Каква е вреда от лешниковия хоботник

Лешниковият хоботник развива едно поколение годишно. Бръмбарите напускат зимните си убежища и се хранят с листата и меките зелени плодчета, като ги надупчват. Вследствие на повредата те изсъхват.