Самецът за разплод - добре развит и силен

14 март 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2
 

След 2-3 дни работа му дайте 1 почивен ден

За разплод трябва да се използват само силни и добре развити самци в зайчарника. При интензивно използване (150-200 покривания) такъв самец не губи половата си активност и племенните си качества в продължение на 2-2,5 години.

За избягване на близкородствено съешаване самците трябва да се сменят през 2-2,5 години. Един самец може да "отговаря" за 8-10 зайкини.

За разплод се избират млади самци от многоплодни зайчила с добре развити зайчета, ако притежават висока жизнеспособност и здраво телосложение.

Половото натоварване на младите самци се увеличава постепенно

Отначало към един производител се прикрепват не повече от 5-6 зайкини. Дневно един самец не трябва да прави повече от 4 покривания (за двукратно покриване) на две зайкини. След 2-3 дни "работа" на самеца му се дава 1 почивен ден.

И недохранените, и затлъстелите самци губят половата си активност, спермата им става нискокачествена и стават причина за масово незаплождане на зайкините.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Доволните гъски снасят златни яйца

Какви условия трябва да им осигурите? Гъските започват да снасят яйца на 275-дневна възраст и това продължава 5-6 години. Но опитните птицевъди държат едрите носачки до 4-5-годишна възраст,

Няма снимка

Тогенбургската коза е високомлечна швейцарка

Тогенбургската порода кози е получена през XVIII век в Швейцария в долината Тогенбург чрез многогодишен отбор. Тя е по-дребна от Саанската. Тялото й е хармонично, със здрава костна система.

Няма снимка

Кръв в млякото на козата или овцата

Най-честите причини - мастит, слаби кръвоносни съдове или неправилно доене Много стопани се тревожат, когато забележат внезапната поява на кръв в издояваното мляко.

Няма снимка

Работният кон се износва на 24-25-годишна възраст

Към 24-25-годишна възраст организмът на конете се износва. Правилните грижи за работния кон включват в себе си като минимум грижи за зъбите и за копитата му.

Няма снимка

Кога и как се пресушава коза?

Козата трябва да се пресуши 6-8 седмици преди окозването. С прекратяването на доенето по време на пресушаването организмът на козата получава възможност да насочи усилията си за развитие на

Няма снимка

Сухата коластрена извара укрепва имунитета на животните

Давайте я веднъж дневно на телета, прасета и агнета Сухата коластрена извара (суха коластра) се приготвя от остатъци от коластра. Коластрата се налива в емайлиран съд и се оставя на топло за 5-6

Още от Фермер
Няма снимка

Нено Димов: Шабленското езеро е затлачено с тиня, рибата намалява

„Шабленското езеро е давало вода за напояване на 10 000 декара през годините, тоест имало е перманентно източване. Това го е държало в добро състояние”.

Няма снимка

Щъркели пристигнаха за първа пролет в Монтанско

В село Крапчене, община Монтана, пристигна първият бял щъркел. По сигнал на жители на селото екип на РИОСВ – Монтана извърши оглед на място и установи, че птицата е в добро здравословно състояние.

Няма снимка

След обяд облачността намалява, температурите до 19 градуса

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

Няма снимка

От пасивно пушене страдат и любимците

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

Няма снимка

Лечебно опушване с билки+лекарства срещу акара вароа

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.