Работният кон се износва на 24-25-годишна възраст

14 март 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2
 

Към 24-25-годишна възраст организмът на конете се износва. Правилните грижи за работния кон включват в себе си като минимум грижи за зъбите и за копитата му.

Фактори, които подсказват възрастта на коня:

Ако животното е активно, енергично, обича да скача и играе, значи, че е съвсем младо.

Ако тялото на коня е "прибрано", козината му е мека и гладка и има естествен блясък, той не е на повече от 11-13 години.

Ако на муцуната му има гъсти твърди косми, то конят е на повече от 11 години.

Конят, който има уплътнение на ставите, вече е на зряла възраст.

Основни признаци на вече стария кон са леко отпуснатите бърни и увисналите уши.

Най-благоприятната възраст на коня е 8-9-годишната. В този период конят вече е по-послушен и отстъпчив сдържа нрава си и някои негови прояви и има добър опит в работата.

Фактори, които влияят на продължителността на живот на коня: породата; здравословното състояние; условията на отглеждане; грижите за животното; балансираното хранене.

При съответните грижи конят живее средно 25-30 години. Физическият му растеж спира на 5-6-годишна възраст, а може да работи до 18-20-годишна възраст.

Може да разберете дали един кон е възрастен, като опънете кожата на муцуната или на тялото - ако кожата бързо възвърне положението си, животното е младо, ако не - е старо.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Доволните гъски снасят златни яйца

Какви условия трябва да им осигурите? Гъските започват да снасят яйца на 275-дневна възраст и това продължава 5-6 години. Но опитните птицевъди държат едрите носачки до 4-5-годишна възраст,

Няма снимка

Тогенбургската коза е високомлечна швейцарка

Тогенбургската порода кози е получена през XVIII век в Швейцария в долината Тогенбург чрез многогодишен отбор. Тя е по-дребна от Саанската. Тялото й е хармонично, със здрава костна система.

Няма снимка

Кръв в млякото на козата или овцата

Най-честите причини - мастит, слаби кръвоносни съдове или неправилно доене Много стопани се тревожат, когато забележат внезапната поява на кръв в издояваното мляко.

Няма снимка

Самецът за разплод - добре развит и силен

След 2-3 дни работа му дайте 1 почивен ден За разплод трябва да се използват само силни и добре развити самци в зайчарника. При интензивно използване (150-200 покривания) такъв самец не губи

Няма снимка

Кога и как се пресушава коза?

Козата трябва да се пресуши 6-8 седмици преди окозването. С прекратяването на доенето по време на пресушаването организмът на козата получава възможност да насочи усилията си за развитие на

Няма снимка

Сухата коластрена извара укрепва имунитета на животните

Давайте я веднъж дневно на телета, прасета и агнета Сухата коластрена извара (суха коластра) се приготвя от остатъци от коластра. Коластрата се налива в емайлиран съд и се оставя на топло за 5-6

Още от Фермер
Няма снимка

След обяд облачността намалява, температурите до 19 градуса

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

Няма снимка

От пасивно пушене страдат и любимците

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

Няма снимка

Лечебно опушване с билки+лекарства срещу акара вароа

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Утре ще е облачно, но температурите стигат до 19 градуса

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

Няма снимка

Защо цветовете капят

Най-често при повечето овощни видове опадането на цветовете може да се дължи на две причини. Първата е липса на опрашване, а втората - ранно кафяво гниене (опожаряване на цветовете).