Пролетно засаждане на овощни дървета

14 март 2019 Овошки 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Да се направи преди започване на вегетацията

В момента времето е много подходящо за засаждане на овощни дръвчета. По принцип пролетното засаждане може да се направи в много продължителен период - от момента, в който почвата позволява да се обработва и, разбира се, когато са отминали критичните за района студове, до преди пъпките да се разпукнат.

В момента у нас има много разсадници, които произвеждат разнообразни овощни и ягодоплодни видове, както и сортове. Предлагат се и доскоро нетрадиционни за страната ни култури, които през последните години придобиват популярност в любителските градини.

Препоръката, която нееднократно даваме на градинарите, е да избират фиданки от най-близкия до тях разсадник. Това гарантира по-доброто прихващане на дръвчетата, тъй като те продължават развитието си при същите климатични условия. Рязката смяна на едно месторастение с друго може да подложи на сериозен стрес младото растение.

Естествено е нетрадиционните култури, например като южните видове - киви, бадеми, маслини и други, да се отглеждат само в определени разсадници, което може да окаже влияние на приспособяването им.

Ето защо любителите, преди да купят дръвчето, задължително трябва да искат информация за отглеждането му от производителя.

ВНИМАНИЕ!

Много важно е да запазите дръвчетата свежи до момента на засаждането им.

Ето защо след покупката трябва да опаковате корените. Това става лесно с парцали или намачкана хартия, които се омотават около корените им и след това се поставят в зеблен или найлонов чувал.

Така опаковани, фиданките могат да се съхранят на хладно място до 3-5 дни.

Младите фиданки се прихващат без стрес

Колкото по-млада е фиданката, която купувате, толкова по-лесно се прихваща и по-добре се приспособява. Например двугодишната ще се прихване по-бързо от тригодишната, а едногодишната - от двугодишната.

Често допускана грешка от любителите е да гледат височината на дръвчето, а не корените. А трябва да е точно обратното. При засаждането височината на стъблото няма никакво значение, тъй като то и без това се съкращава. Колкото до корените, те са тези, които при осъществяване на добра връзка с почвата, ще дадат тласък на растежа и развитието на дръвчето. Ето защо гледайте кореновата система!

Важно е корените да не са засъхнали, т.е. да са влажни и свежи.

Колкото до стъблото, кората му не трябва да е сбръчкана. Ако е такава, значи дръвчето отдавна е извадено от разсадника, което не е желателно.

Качествените фиданки от ябълки, круши, сливи, вишни трябва да имат добре обособено стъбло и 3-5 скелетни клонки, насочени равномерно в различни страни. Наклонът им спрямо стъблото трябва да бъде близък до 90 градуса и при всички случаи не по-малко от 45. 

Подготовка на ямките

Размерът им се съобразява с корените

Когато се дават препоръки за посадъчната ямка, често се посочват стандартни размери. Водещо обаче трябва да е големината на кореновата система. Това означава ямките да са достатъчно широки и дълбоки, така че корените да могат да се разположат свободно, без прегъване или пречупване.

И все пак е важно да има ориентир, тъй като често ямките се изкопават доста преди купуването на дръвчето.

При ябълки, круши и череши ямката трябва да е с диаметър 1-1,5 м и повече на леки, песъчливи почви и 60-70 см на тежки, глинести.

За вишни и сливи ямките са с диаметър и дълбочина 50-80 см.

Как правилно и лесно се прави

Засажда се поне от двама човека

Препоръчително е при засаждането до стъблото на дръвчето да се поставя някаква опора, която да го подкрепя в първите години от развитието му. Подпорното колче предпазва младите растения от вятъра, освен това стъблото и короната не се изкривяват.

Добре е ямата да се изкопае 2-3 дни преди засаждането. Горният почвен слой се отхвърля на една страна, а долният - на друга. На дъното на ямата се поставя плодородна почва като компост, добре угнил оборски тор, дървесна пепел или калиева сол и около 200-300 г суперфосфат. На кисели почви е добре да се прибави и фосфорно брашно - 2-3 кг.

За удобство дръвчето се засажда от двама души - единият го поставя в ямката и разстила корените във всички посоки, а другият насипва рохкава пръст, използвайки горния почвен слой. Почвата се насипва върху корените и се уплътнява добре.

Когато кореновата система се засипе с 15-20 см почва, пръста се утъпква леко с крак. Засипвайки ямата с почва, внимателно се уплътнява, като се започва от краищата към стъблото. Накрая около дръвчето се прави кладенче и се полива веднага.

ДА СЕ СПАЗВА ПРАВИЛОТО

От голямо значение е дълбочината на засаждане. Дълбоко засадените фиданки се развиват лошо, дълго време не дават плодове, а понякога и изсъхват.

При плитко засаждане кореновата система се открива, засъхва и те също загиват. Кореновата шийка след засаждане и слягане на почвата, трябва да се намира на нивото на повърхността на почвата. Кореновата шийка да остане на 3-4 см над нивото на почвата, а при по-тежки, глинести почви и на 5-6 см.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

Кога се прави лятна резитба

Операциите се правят според фазата на развитие През вегетацията на овощните дръвчета също се прави резитба, която се нарича лятна резитба. Тя включва операциите филизене, пензиране, привързване,

Няма снимка

Дъждовете водят до хлороза

В дъждовни години, когато се наблюдава преовлажняване на почвата, хлорозата се проявява изключително силно. Обяснението е, че азотът лесно се предвижва в по-долните почвени пластове,

Няма снимка

Кои са причините за хлорозата

Хлорозата по дръвчетата е проблем, с които се сблъскват и любителите овощари. Симптомите лесно се разпознават, тъй като се изразяват в пожълтяване или побеляване на листата.

Няма снимка

Срещу плодовите червеи се пръска задължително

Химична борба срещу ябълковия плодов червей се провежда съобразно плътността му. Обикновено се извършват 2 пръскания срещу първото и 2-3 срещу второто поколение.

Няма снимка

Ябълковият плодов червей вреди по много овошки

Гъсеницата на ябълковия плодов червей поврежда плодовете на ябълката, крушата, прасковата, кайсията, ореха и сливата. Нарича се ябълков, тъй като нанася най-големи поражения на ябълката,

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии

Няма снимка

Бременните котки имат голям апетит

Ако давате да яде натурална храна, а не суха, осигурете ѝ витамини Бременността при котката продължава средно 65 дни. През това време й осигурете пълноценна и разнообразна храна.