Учени: Предците на съвременните крави били...хищници

14 март 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Международен екип от учени стигна до извода, че първите преживни животни - предци на съвременните крави, били...хищници, съобщава Genome Research.

Най-древното от преживните животни, оцелели до днес,  живее в Югоизточна Азия. Това е мило еленче, което се храни с различни дребни гризачи и морски рачета.

В своето изследване на набора от хромозоми на животното учените използвали техниката на хромозомната "живопис", оцветявайки с различни цветове необходимите структури. Предполага се, че именно хромозомните промени са накарали повечето от съвременните преживни животни да преминат към тревопасен начин на живот.

Преживните животни имат сложна система на храносмилане, което е станала такава в процеса на еволоцията, обяснява сътрудникът на Руската академия на науките Александър Графодатский. Известно е, че предците на всички бозайници - насекомоядните, имат много общо с хищниците. На практика те не преживят храната, смилат я много бързо и затова трябва да се хранят често.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Рекорд: Овца роди шест агнета, при това за втори път

Овцата Мария е истинска майка-героиня: навръх празника Свети Патрик, който беше в неделя, тя ражда шест агнета във ферма край град Адънрай, Западна Ирландия, съобщава Irish Mirror.

Няма снимка

Агнетата растат много добре с качествен млекозаместител

Технологичната причина за изкуственото хранене е получаването на повече овче мляко Доц. д-р Никола Методиев Най-добрата храна за всеки новороден бозайник е млякото от собствената му майка.

Няма снимка

Доходът от бракуваните свине-майки трябва да е до 2% от продажбите

Икономическата ефективност на разплодното стадо изисква поддържане на оптимално количество опрасвания Свиневъдите трябва да избягват или поне да намалят принудителното бракуване на свине-майки.

Няма снимка

Сламата - ценен резерв при недостиг на фураж

Тя също може да гарантира висока млечност, но в правилна комбинация с концентрати, категорична е проф. Габриела Варга от Пенсилванския университет Предимства и недостатъци при изхранване със

Няма снимка

Ваксина "3 в 1" елиминира антибиотиците при отглеждане на прасета?

С нова ваксина датска изследователска група цели да направи излишно използването на антибиотици при отглеждането на прасета и по този начин да предотврати развитието на резистентност,

Няма снимка

Започва приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине

От днес, 18 март до 29 март в областните дирекции на ДФ "Земеделие" тече приемът на заявления за участие по схемите "Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към

Още от Фермер
Няма снимка

След обяд облачността намалява, температурите до 19 градуса

Преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно слънчево време,

Няма снимка

От пасивно пушене страдат и любимците

Слабото място на четириногите е носоглътката Според ветеринарите и при животните процентът на смъртност в резултат на последствията от въздействието на никотина и вредните смоли е същият като при

Няма снимка

Лечебно опушване с билки+лекарства срещу акара вароа

В пушалката има сух див пелин и една таблетка plantabul 5 грама, който съдържа 98% стрък мащерка, и етерично масло тимол 2%, препоръчват пчелари в youtube.com.

Няма снимка

Палачинки със сирене и зелени подправки

Днес предлагаме вариант за палачинково тесто с мая. Вместо сирене, можете да използвате извара. Продукти: За тестото: 500 г брашно, 25 г прясна мая, 1,5 л прясно мляко, 2 суп. лъж.

Няма снимка

Утре ще е облачно, но температурите стигат до 19 градуса

През нощта и утре преди обяд облачността ще е разкъсана, предимно значителна. След обяд ще намалява, най-късно вечерта над Източна България и над по-голямата част от страната ще се установи предимно

Няма снимка

Защо цветовете капят

Най-често при повечето овощни видове опадането на цветовете може да се дължи на две причини. Първата е липса на опрашване, а втората - ранно кафяво гниене (опожаряване на цветовете).