Учени: Предците на съвременните крави били...хищници

14 март 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

Международен екип от учени стигна до извода, че първите преживни животни - предци на съвременните крави, били...хищници, съобщава Genome Research.

Най-древното от преживните животни, оцелели до днес,  живее в Югоизточна Азия. Това е мило еленче, което се храни с различни дребни гризачи и морски рачета.

В своето изследване на набора от хромозоми на животното учените използвали техниката на хромозомната "живопис", оцветявайки с различни цветове необходимите структури. Предполага се, че именно хромозомните промени са накарали повечето от съвременните преживни животни да преминат към тревопасен начин на живот.

Преживните животни имат сложна система на храносмилане, което е станала такава в процеса на еволоцията, обяснява сътрудникът на Руската академия на науките Александър Графодатский. Известно е, че предците на всички бозайници - насекомоядните, имат много общо с хищниците. На практика те не преживят храната, смилат я много бързо и затова трябва да се хранят често.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Алтернатива на пастьоризацията на прясното мляко измисли австралиец

Прясното мляко се пастьоризира от над век и половина. Така то се обеззаразява и се удължава срокът му на съхранение. Но австралийският изобретател Джеф Хъстингс измисля нов начин на обработка на

Няма снимка

Африканската чума по свинете превзема Югоизточна Азия - вирусът вече е и в Лаос

За 7 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) при домашни свине съобщава Ветеринарната служба на Лаос. Те са в южната част на страната - в провинция Сараване.

Няма снимка

Пончо - бикът с най-дългите рога в света

Пончо, 7-годишният бик порода Тексаско дългорого говедо, е признат за световен рекордьор за животно с най-дългите рога в света- 323,74 съобщава Guinness world records.

Няма снимка

Украинското птицевъдство - в топ-3 по експорт на птиче месо в ЕС

Украйна е на трето място сред износителите на пилешко месо в ЕС за първите четири месеца на 2019 г., съобщава "УНН", като се позовава на Еurostat. За периода януари-април 2019 г.

Няма снимка

Високата влажност повишава риска от аспергилоза по птиците

Превантивната мярка е стриктният контрол на фуражите, както и използването на неоплесенени постелъчни материали, напомня доц. Динко Динков Аспергилозата по птиците се предизвиква от плесени от род

Няма снимка

Месодайни говеда спасяват пингвини на австралийски остров

На остров Габо, който е близо до източния бряг на австралийския щат Виктория живее само един човек - пазачът на фара Джеф Шарп. Но когато преди почти половин век изграждат самолетна писта,

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.