Как плуговете са се променили през годините

25 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност

Ивона Величкова

Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия. Нейният основен работен орган - плугът, често се използва като удобна сюжетна точка в историята на човешкото развитие. Хората са били ловци, докато не са се научили да дърпат пръчка през земята, да сеят семена и да отглеждат неща. Плугът ни е превърнал във фермери.

От желязната епоха насам основите на оранта не са се променили много. Но, разбира се, самият инструмент и как го дърпаме, се трансформира. След като плъзгат плуга на ръка, фермерите надграждат до волове преди повече от 4000 години, след това коне, след това парни плугове и накрая, преди по-малко от век, трактори. С чифт коне и плуг, направен от селския ковач, орач от 19-ти век може да обработи почти 5 дка/ден. Съвременният фермер може да покрие 800 дка до обяд, качвайки се на своя трактор и дърпайки плуга си. С коне, за които да се грижи, той трябваше да има 50 мъже, работещи във ферма с площ от 8000 дка.

Модерният, индустриален плуг, дърпан от трактор с 168 конски сили, може да изкопае 8 до 12 бразди наведнъж

Нарастващото движение на природозащитниците вярва, че чистата сила на тази машина е отговорна за унищожаването на органичната материя на почвата, защото се копае твърде дълбоко в земята.

На пръв поглед класическият плуг изглежда много проста машина, докато всъщност той е един от инвентарите, възползвали се от повечето иновации с течение на времето. И това го е довело до точката, в която е проектиран чрез софтуер за моделиране, за да се превърне в усъвършенстван помощник на фермерите.

Каквато и да е конструкцията на съвременните плугове, те трябва да притежават характеристиките на голяма здравина, лекота, гъвкавост, маневреност, качество и работен капацитет. Тези резултати са постигнати чрез непрекъснати подобрения в качеството на продукта въз основа на предишния опит на различни производители, които сега използват качествена стомана с много различни характеристики за изработване на всеки един компонент.

За да се даде възможност на плуговете да работят дори и на най-трудния терен, включващ пукнатини и големи заровени корени под повърхността, през 1870 г. в Австралия започва разработването на устройства за безопасност

Благодарение на тях тялото на плуга е оставено свободно да се движи нагоре, след като е достигната определена степен на съпротивление на въртящия момент и след това автоматично да се върне на земята обратно в работно положение. Тази система, която сега се нарича нон-стоп, се е развила от първоначалното произведение, включващо пружина, за да стигне до настоящите хидравлично управлявани механизми. Те могат да бъдат модифицирани по желание според интервенцията.

Освен това през годините бяха въведени фундаментални компоненти като ухото на плуга, частите за обездвижване и наклон (които днес са много различни по отношение на формата), както и използваните материали за ограничаване на износването, причинено от изместената земя.

Рамката на плуга също все повече укрепва с течение на времето - увеличават се нейната твърдост и структурна устойчивост без пропорционално увеличаване на теглото. За постигането на тези резултати често се прибягва до софтуер за моделиране на твърдите състояния на готовите компоненти. Това позволява в етапа на проектиране да се включат всички изчисления, необходими за разбиране силата на съпротивлението на всички точки на съоръженията по време на операции за оптимизиране преди прилагането на цифровия контрол към последователните етапи на производството на плуга, за да се гарантира максимална прецизност и качество. Съществуват и изследвания върху много първични материали с характеристики на устойчивост, за да се противодейства на повишеното отслабване при нормална употреба на полето.

През годините българските и световни производители на прикачна техника доказаха, че не е важно просто да създадеш един плуг, култиватор или сеялка.

Фермерите разчитат на иновации добри резултати и дългогодишна употреба. Това кара производителите на плугове непрекъснато да усъвършенстват конструкцията им, да повишават тяхната надеждност и продуктивност. Те се стремят да предложат на своите клиенти инвентари с голям обхват на работа и също така лесни за настройка.

По този начин се появяват някои от иновациите при съвременните плугове. Като например късащ болт, който при натоварване се затваря в предварително определена точка и тялото на плуга се отклонява от препятствието, завъртайки се нагоре.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Някои нови модели плугове предлагат възможност за оптимизиране на оранта с помощта на автоматично повдигане на тялото с GPS. Това позволява 100% автоматизирано управление и значително спестяване на време.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Трудности при внос на земеделска техника от ЕС ще пояснят на 25 май в Бяла Слатина

На 25 май в Бяла Слатина ще се проведе информационен семинар за земеделска техника на Националната служба за съвети в земеделието.  "Режим на регистрация и контрол на земеделска техника" е темата на

Няма снимка

Световният пазар на машини за сено и фураж расте

Според нов доклад технологиите в този сектор са във възход и се очаква продажбите да достигнат 10,7 млрд. долара до 2024 г. Ивона Величкова През май започва сезонът на фуражите.

Няма снимка

Качественият сервиз е основен фактор при инвестиция в земеделска техника

Разговаряме със Стоян Иванов, ръководител Сервизна дейност - регион север в Интерагри България, за важността на сервизното обслужване и последните тенденции при него - Г-н Иванов,

Няма снимка

Тракторите Landini Active 7-а серия - достъпно качество за професионалистите в земеделието

Италианските трактори Landini са добре познати на българския пазар със своята надеждност, лесна поддръжка и достъпна цена. При своята най-висока 7-а серия, Landini въвежда модификацията ACTIVE,

Няма снимка

Прогнозират бум на пръскачките в ключови агрорайони по света

Обширни възможности за растеж ще има на глобалния пазар за тези машини. Очаква се той да достигне 3,2 милиарда долара до 2025 година Ивона Величкова Храната управлява света.

Няма снимка

Комбайнът Rostselmash NOVA - Произведено в Русия и какво се крие зад това?

В световното производство на зърнокомбайни компонентите за тях се произвеждат от 3-4 големи компании. Двигателят най-често е на Cummins, цялата хидравлика е италианска, всички задвижвания,

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,