Как плуговете са се променили през годините

25 март 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Производителите непрекъснато усъвършенстват конструкцията им, за да повишават тяхната надеждност и продуктивност

Ивона Величкова

Oранта е древно умение, което се извършва от хилядолетия. Нейният основен работен орган - плугът, често се използва като удобна сюжетна точка в историята на човешкото развитие. Хората са били ловци, докато не са се научили да дърпат пръчка през земята, да сеят семена и да отглеждат неща. Плугът ни е превърнал във фермери.

От желязната епоха насам основите на оранта не са се променили много. Но, разбира се, самият инструмент и как го дърпаме, се трансформира. След като плъзгат плуга на ръка, фермерите надграждат до волове преди повече от 4000 години, след това коне, след това парни плугове и накрая, преди по-малко от век, трактори. С чифт коне и плуг, направен от селския ковач, орач от 19-ти век може да обработи почти 5 дка/ден. Съвременният фермер може да покрие 800 дка до обяд, качвайки се на своя трактор и дърпайки плуга си. С коне, за които да се грижи, той трябваше да има 50 мъже, работещи във ферма с площ от 8000 дка.

Модерният, индустриален плуг, дърпан от трактор с 168 конски сили, може да изкопае 8 до 12 бразди наведнъж

Нарастващото движение на природозащитниците вярва, че чистата сила на тази машина е отговорна за унищожаването на органичната материя на почвата, защото се копае твърде дълбоко в земята.

На пръв поглед класическият плуг изглежда много проста машина, докато всъщност той е един от инвентарите, възползвали се от повечето иновации с течение на времето. И това го е довело до точката, в която е проектиран чрез софтуер за моделиране, за да се превърне в усъвършенстван помощник на фермерите.

Каквато и да е конструкцията на съвременните плугове, те трябва да притежават характеристиките на голяма здравина, лекота, гъвкавост, маневреност, качество и работен капацитет. Тези резултати са постигнати чрез непрекъснати подобрения в качеството на продукта въз основа на предишния опит на различни производители, които сега използват качествена стомана с много различни характеристики за изработване на всеки един компонент.

За да се даде възможност на плуговете да работят дори и на най-трудния терен, включващ пукнатини и големи заровени корени под повърхността, през 1870 г. в Австралия започва разработването на устройства за безопасност

Благодарение на тях тялото на плуга е оставено свободно да се движи нагоре, след като е достигната определена степен на съпротивление на въртящия момент и след това автоматично да се върне на земята обратно в работно положение. Тази система, която сега се нарича нон-стоп, се е развила от първоначалното произведение, включващо пружина, за да стигне до настоящите хидравлично управлявани механизми. Те могат да бъдат модифицирани по желание според интервенцията.

Освен това през годините бяха въведени фундаментални компоненти като ухото на плуга, частите за обездвижване и наклон (които днес са много различни по отношение на формата), както и използваните материали за ограничаване на износването, причинено от изместената земя.

Рамката на плуга също все повече укрепва с течение на времето - увеличават се нейната твърдост и структурна устойчивост без пропорционално увеличаване на теглото. За постигането на тези резултати често се прибягва до софтуер за моделиране на твърдите състояния на готовите компоненти. Това позволява в етапа на проектиране да се включат всички изчисления, необходими за разбиране силата на съпротивлението на всички точки на съоръженията по време на операции за оптимизиране преди прилагането на цифровия контрол към последователните етапи на производството на плуга, за да се гарантира максимална прецизност и качество. Съществуват и изследвания върху много първични материали с характеристики на устойчивост, за да се противодейства на повишеното отслабване при нормална употреба на полето.

През годините българските и световни производители на прикачна техника доказаха, че не е важно просто да създадеш един плуг, култиватор или сеялка.

Фермерите разчитат на иновации добри резултати и дългогодишна употреба. Това кара производителите на плугове непрекъснато да усъвършенстват конструкцията им, да повишават тяхната надеждност и продуктивност. Те се стремят да предложат на своите клиенти инвентари с голям обхват на работа и също така лесни за настройка.

По този начин се появяват някои от иновациите при съвременните плугове. Като например късащ болт, който при натоварване се затваря в предварително определена точка и тялото на плуга се отклонява от препятствието, завъртайки се нагоре.

Напоследък в селското стопанство все повече навлиза автоматизирането на процесите. На пазара вече се появиха ISOBUS-съвместими плугове, което означава, че всички настройки за идеалната бразда могат да се правят директно от кабината на трактора. Това значително облекчава работата на механизатора.

Някои нови модели плугове предлагат възможност за оптимизиране на оранта с помощта на автоматично повдигане на тялото с GPS. Това позволява 100% автоматизирано управление и значително спестяване на време.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Автономни трактори търсят своето място на полето

Case IH съсредоточава концепцията си основно върху първичната и дълбоката обработка на почвата 4 New Holland NHDrive може да се използва както в самостоятелен режим,

Няма снимка

Безорни техники пълнят агроизложения по света

Машини за минимални обработки, при които се постига продуктивност и прецизност при работата на полето, ниски експлотационни разходи и значителна икономия на гориво - в отговор на пазарното

Няма снимка

Agritechnica 2019 ще се състои от 10 до 16 ноември в Хановер

Водещите теми на изложението са свързани с автоматизацията и роботизацията на иновативната техника, с отговорностите на фермерите и глобалното земеделие,

Няма снимка

Новости при хедерите на CLAAS

CLAAS разшири гамата си от хедери CONVIO и CONVIO FLEX с гъвкав режещ апарат. Линията ще бъде допълнена от модели 930 и 770 с работна ширина съответно 9,3 м и 7,7 м.

Няма снимка

Препятствията не могат да спрат армията от роботи на полето

Автономните машини дават възможност да се извършва последваща обработка на почвата по-точно и с по-малко инвестиции Роботите лесно се справят с повтарящи се операции.

Няма снимка

Пневматична сеялка UST за директна сеитба работи бързо и качествено на полета с минимална обработка

Екип на в. "Български фермер" Ползите от зърнопроизводство с минимална обработка на почвата са безпорни: - спестява време - снижава себестойността на продукцията - намалява амортизацията на

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.