Време за отгрибване

27 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

И окопаване след всяка резитбена операция

С настъпването на пролетта започваме да ви запознаваме с най-важните сезнни грижи за лозите и асмите.

Още в миналия брой предупредихме кое ще е най-важното за месец април, за да се подготвяте.

Да си набавите необходимите препарати за пръскане, да стегнете пръскачките.

Но преди това...

Нали не сте забравили за отгрибването на лозичките.

Операцията се състой в откриването им. Това трябва да се направи под спойката и внимателно да се отхвърли почвата от редовете или окостъбления кръг към междуредията или навън.

Прави се обикновено в края на месец март или в началото на април. В зависимост от климатичните условия на района и вероятния срок за напъпване на лозите.

Обработката на почвата правете редовно с цел подобряване на физико-механичните свойства на обработвания почвен слой и водно-въздушния и хранителен режим.

Ако сте извършили основната резитба, но след нея правите на няколко пъти коригиращо рязане, след него пак изхвърлете пръчките и направете лека обработка за аериране на почвата около корените.

Плевелите понижават температурата

Близо до почвата тя пада с няколко градуса

Не е нужно да повтаряме на своите верни читатели, че лозата в двора, или лозите на вилата, трябва да се поддържат винаги чисти от плевели.

Защото освен, че изчерпват хранителните вещества на културното растение, и то много бързо, тези вредни видове са способни да понижават температурата близо до почвата с няколко градуса.

За лозите и асмите това е много неблагоприятно и може да намали способността на кореновата им система да си върши работата както е редно и да храни храста. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Лозата плаче дълго

Да знаете, че това явление е съвсем нормално. То означава, че и корените на гроздето са здрави. В момента, когато кореновата система започва своят растеж, а пъпките още не са се събудили съвсем,

Няма снимка

Последен ремонт

Лозовите конструкции да станат открити и просторни, леторастите да не висят За да се развива успешно лозата, да расте и да роди обилна реколта, трябва да й се осигурят подходящи условия.

Няма снимка

Работете внимателно, пъпките набъбват

През април времето по традиция е много нестабилно. Топли дни ще се редуват със студени, нощните температури може да стигат до под нулата.

Няма снимка

Задимяването не е бошлаф работа

Ако се очаква слана, направете го Наш читател, който е начинаещ лозар, ни написа за своето притеснение от осланяване на младите му лозички. Миналата година на 23 април след падането на температурите

Няма снимка

През този месец вече трябва да сте приключили с резитбата

През този месец вече трябва да сте приключили с резитбата на лозята. Ако сте се забавили с пролетната обработка и внасянето на торове, редно е тези дни да приключите и с това агротехническо

Няма снимка

Кои са най-опасните инфекции по лозата

Лозата е податлива на различни инфекции. По-устойчивите сортове също не са безкрайно издръжливи. Болестите могат да се разделят на инфекциозни и неинфекциозни.

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.