Време за отгрибване

27 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

И окопаване след всяка резитбена операция

С настъпването на пролетта започваме да ви запознаваме с най-важните сезнни грижи за лозите и асмите.

Още в миналия брой предупредихме кое ще е най-важното за месец април, за да се подготвяте.

Да си набавите необходимите препарати за пръскане, да стегнете пръскачките.

Но преди това...

Нали не сте забравили за отгрибването на лозичките.

Операцията се състой в откриването им. Това трябва да се направи под спойката и внимателно да се отхвърли почвата от редовете или окостъбления кръг към междуредията или навън.

Прави се обикновено в края на месец март или в началото на април. В зависимост от климатичните условия на района и вероятния срок за напъпване на лозите.

Обработката на почвата правете редовно с цел подобряване на физико-механичните свойства на обработвания почвен слой и водно-въздушния и хранителен режим.

Ако сте извършили основната резитба, но след нея правите на няколко пъти коригиращо рязане, след него пак изхвърлете пръчките и направете лека обработка за аериране на почвата около корените.

Плевелите понижават температурата

Близо до почвата тя пада с няколко градуса

Не е нужно да повтаряме на своите верни читатели, че лозата в двора, или лозите на вилата, трябва да се поддържат винаги чисти от плевели.

Защото освен, че изчерпват хранителните вещества на културното растение, и то много бързо, тези вредни видове са способни да понижават температурата близо до почвата с няколко градуса.

За лозите и асмите това е много неблагоприятно и може да намали способността на кореновата им система да си върши работата както е редно и да храни храста. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Още от Фермер
Няма снимка

Калифорнийска компания представи нови сортове ягоди и малини

Те са дело на базирания в Калифорния производител на ягодоплодни Driscoll's. Основната характеристика на плодовете с марката Rose Berries е бледо розов цвят.

Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.