Къде да е лозата в задния двор на къщата

28 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Кък и къде правилно да се постави лозата в задния двор?

Това ни пита редовната ни читателка от Стара Загора Таня Сапунджийска.

Отговор:

Днес по къщи и вили стопаните почти не пропускат да отглеждат ловото растение и да си произвеждат собствено грозде.

Но боцването на пръчката къде да е из двора не е решение на въпроса.

Да се направи истинска лоза или асма е трудно, а често и икономически неизгодно.

Изискват се някакви знания и натрупване на опит от познавачи или съседи. Предлагаме ви нашата интерпретация на въпроса, съобразена с нивото на професионалистите и любителите.

Когато избирате място за бъдещо лозе или една лоза, трябва да вземете предвид редица важни моменти.

В условията на България и района трябва да разпределите най-топлите и осветени места във вашия двор или градина за лозата.

Ако е възможно, тези изисквания трябва да бъдат изпълнени чрез засаждане в близост до стени, огради и естествени зелени огради от източната и северната страна.

Трябва да знаете, че гроздето, въпреки че може да расте в пълна сянка, при нея няма да ви дава достатъчно плод или той ще е никакъв.

През деня лозата трябва да е под ярка слънчева светлина в продължение на поне 7 часа.

Най-големият топлоснабдител за нея е близката стена, която е с южно или югозападно изложение с прилежащи огради, които са в състояние да предпазват от студени северни и източни ветрове.

При такива условия могат да се поставят и ранозреещи сортове.

4 Трябва да знаете и това, че температурата на въздуха на различни височини над нивото на земята може да има различни стойности.

Най-топлият въздух в ярък слънчев ден се намира на височина 0-25 см.

На височина от около 1 метър тя вече спада с 1°С, а на височина два метра - с 2-3°С.

4 Ако планирате малко лозе от десетина храста, да бъдат засадени по такъв начин, че между тях да се поддържа добър микроклимат. Ако има ветрове - подходяща е шахматната подредба. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Лозата плаче дълго

Да знаете, че това явление е съвсем нормално. То означава, че и корените на гроздето са здрави. В момента, когато кореновата система започва своят растеж, а пъпките още не са се събудили съвсем,

Няма снимка

Последен ремонт

Лозовите конструкции да станат открити и просторни, леторастите да не висят За да се развива успешно лозата, да расте и да роди обилна реколта, трябва да й се осигурят подходящи условия.

Няма снимка

Работете внимателно, пъпките набъбват

През април времето по традиция е много нестабилно. Топли дни ще се редуват със студени, нощните температури може да стигат до под нулата.

Няма снимка

Задимяването не е бошлаф работа

Ако се очаква слана, направете го Наш читател, който е начинаещ лозар, ни написа за своето притеснение от осланяване на младите му лозички. Миналата година на 23 април след падането на температурите

Няма снимка

През този месец вече трябва да сте приключили с резитбата

През този месец вече трябва да сте приключили с резитбата на лозята. Ако сте се забавили с пролетната обработка и внасянето на торове, редно е тези дни да приключите и с това агротехническо

Няма снимка

Кои са най-опасните инфекции по лозата

Лозата е податлива на различни инфекции. По-устойчивите сортове също не са безкрайно издръжливи. Болестите могат да се разделят на инфекциозни и неинфекциозни.

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.