Къде да е лозата в задния двор на къщата

28 март 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Кък и къде правилно да се постави лозата в задния двор?

Това ни пита редовната ни читателка от Стара Загора Таня Сапунджийска.

Отговор:

Днес по къщи и вили стопаните почти не пропускат да отглеждат ловото растение и да си произвеждат собствено грозде.

Но боцването на пръчката къде да е из двора не е решение на въпроса.

Да се направи истинска лоза или асма е трудно, а често и икономически неизгодно.

Изискват се някакви знания и натрупване на опит от познавачи или съседи. Предлагаме ви нашата интерпретация на въпроса, съобразена с нивото на професионалистите и любителите.

Когато избирате място за бъдещо лозе или една лоза, трябва да вземете предвид редица важни моменти.

В условията на България и района трябва да разпределите най-топлите и осветени места във вашия двор или градина за лозата.

Ако е възможно, тези изисквания трябва да бъдат изпълнени чрез засаждане в близост до стени, огради и естествени зелени огради от източната и северната страна.

Трябва да знаете, че гроздето, въпреки че може да расте в пълна сянка, при нея няма да ви дава достатъчно плод или той ще е никакъв.

През деня лозата трябва да е под ярка слънчева светлина в продължение на поне 7 часа.

Най-големият топлоснабдител за нея е близката стена, която е с южно или югозападно изложение с прилежащи огради, които са в състояние да предпазват от студени северни и източни ветрове.

При такива условия могат да се поставят и ранозреещи сортове.

4 Трябва да знаете и това, че температурата на въздуха на различни височини над нивото на земята може да има различни стойности.

Най-топлият въздух в ярък слънчев ден се намира на височина 0-25 см.

На височина от около 1 метър тя вече спада с 1°С, а на височина два метра - с 2-3°С.

4 Ако планирате малко лозе от десетина храста, да бъдат засадени по такъв начин, че между тях да се поддържа добър микроклимат. Ако има ветрове - подходяща е шахматната подредба. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Високите температури могат ли да вредят?

Да, високите положителни температури причиняват слънчев пригор на изложените на пряко греене гроздове. Поврежда ципата на зърната - първоначално тя става светлокафява.

Няма снимка

Ракия от череши

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията.

Няма снимка

Защита срещу лозарски неволи

Информацията е най-ценната стока и за стопаните Агрохимията и агротехниката на лозята ще бъдат едни от най-важните мероприятия за опазване на лозите и дворните асми през настъпващия летен период.

Няма снимка

Бяло гниене след градушка

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече,

Няма снимка

Присаждането на зелено може да е и през юни

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.

Няма снимка

Утре ще е слънчево и без валежи, живакът скача до 35 градуса

През нощта облачността ще намалее до предимно ясно и вятърът в повечето райони ще стихне. Утре ще е слънчево, след обяд - и горещо. Над планините ще се развива купеста облачност,