Кокошки с наведени глави и затворени очи

06 април 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Тези признаци и кървавата диария са характерни за кокцидиозата

Кокцидиозата е заразна болест, която засяга чревния канал при птиците. Различните видове кокцидии предизвикват специфична патологична картина (в зависимост от локализацията) с характерни признаци.

Паразитът се развива в две фази

Едната протича в околната среда, извън организма на птиците, а другата - в птицата гостоприемник. Попадналите кокцидии във външната среда при подходящи условия (достатъчно топлина, влага и кислород) "узряват" за 24-48 час. И едва тогава са способни да предизвикат заболяване при поемането им от птиците.

Кървавата диария е първият видим признак за кокцидиоза: отначало изпражненията са примесени с кръв, а по-късно са само от кръв.

Състоянието на болната от кокцидиоза птица бързо се влошава и:

кокошката стои с наведена глава и затворени очи;

перушината е разрошена;

перушината около ануса се зацапва;

крилете увисват;

гребенът, кожата и мускулатурата (установява се при аутопсия) избледняват;

появява се силна жажда;

отказ от храна.

Лечение и профилактика

Лечението на кокцидиозата е ефективно само ако се започне още при първите признаци на заболяването. В противен случай смъртността само за няколко дни достига 90-100%.

1) Веднага започнете да давате разтвор baycox 2,5% - 7 мг/кг с водата за пиене за 2 дни.

2) Може да приложите и EsB3 пак във водата за пиене - по 20 грама EsB3 прах за 20 л вода в продължение на 3 дни.

3) Основна дезинфекция на помещението, в което се отглеждат птиците, както и местата за разходка.

4) Внимание! При употребата на EsB3:

да не се колят и консумират птици

преди да са минали 7 дни от последното им третиране!

5) Яйцата, снесени по време на лечението и в продължение на 3 дни след това, не трябва да се използват за консумация от човека.

Имайте предвид, че използването на това лекарство, или на сулфонамиди, може да причини временно спад в производството на яйца при кокошките носачки.

Профилактични мерки

За недопускане на кокцидиоза в кокошарника изхранвайте птиците си със стандартни промишлено приготвени фуражни смески, съдържащи кокцидиостатици.

При изхранване със собствени фуражи на 20-25-дневна възраст пилетата се третират профилактично с лекарствени средства. Дават се с водата за пиене в продължение на 3 дни, а лечебно - 5 дни.

Осигурете на птиците си добра хигиена и правилно хранене. Не допускайте влага в помещението.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Осигурете на овцете по пладне сянка

А при паша слънцето трябва да е откъм гърба на животните Летните горещини вече започват. Те се отразяват зле на здравето и продуктивността на овцете.

Няма снимка

Ако имате агресивна кокошка

Отделете я, защото ще накълве другите Всяка година напомняме на читателите с по-малко опит в отглеждането на домашни птици, че канибализмът е много често срещано явление Някои от птиците са много

Няма снимка

Ако зайкинята майка няма достатъчно мляко

Кожата на зайчетата е набръчкана Дали новородените зайчета получават достатъчно кърма ще разберете по външния им вид. Нахранените зайчета лежат спокойно в гнездото с пълни коремчета.

Няма снимка

Може ли да се заплоди кобилка под 2 години

Да, но има риск да не изхрани кончето Половата зрялост при повечето кобили настъпва на 16-18 месеца. Но на тази възраст бременността води до недоразвиване на организма на кобилата и особено на

Няма снимка

Какви са дневните норми вода за кравите?

Животните пият най-охотно след хранене и доене За 24 часа кравата прави 30-40 хиляди дъвкателни движения. От тях по време на хранене 10-12 хиляди и по такъв начин преживя фуража около 7 часа за 1

Няма снимка

От какво зависи маслеността на издоеното краве мляко?

Маслеността на кравето мляко, което доите, основно и пряко зависи от породата на кравата: Джерсей дават мляко с най-висока масленост - рекордът е 14%, а средните стойности - 5,

Още от Фермер
Няма снимка

Калифорнийска компания представи нови сортове ягоди и малини

Те са дело на базирания в Калифорния производител на ягодоплодни Driscoll's. Основната характеристика на плодовете с марката Rose Berries е бледо розов цвят.

Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.