Кокошки с наведени глави и затворени очи

06 април 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Тези признаци и кървавата диария са характерни за кокцидиозата

Кокцидиозата е заразна болест, която засяга чревния канал при птиците. Различните видове кокцидии предизвикват специфична патологична картина (в зависимост от локализацията) с характерни признаци.

Паразитът се развива в две фази

Едната протича в околната среда, извън организма на птиците, а другата - в птицата гостоприемник. Попадналите кокцидии във външната среда при подходящи условия (достатъчно топлина, влага и кислород) "узряват" за 24-48 час. И едва тогава са способни да предизвикат заболяване при поемането им от птиците.

Кървавата диария е първият видим признак за кокцидиоза: отначало изпражненията са примесени с кръв, а по-късно са само от кръв.

Състоянието на болната от кокцидиоза птица бързо се влошава и:

кокошката стои с наведена глава и затворени очи;

перушината е разрошена;

перушината около ануса се зацапва;

крилете увисват;

гребенът, кожата и мускулатурата (установява се при аутопсия) избледняват;

появява се силна жажда;

отказ от храна.

Лечение и профилактика

Лечението на кокцидиозата е ефективно само ако се започне още при първите признаци на заболяването. В противен случай смъртността само за няколко дни достига 90-100%.

1) Веднага започнете да давате разтвор baycox 2,5% - 7 мг/кг с водата за пиене за 2 дни.

2) Може да приложите и EsB3 пак във водата за пиене - по 20 грама EsB3 прах за 20 л вода в продължение на 3 дни.

3) Основна дезинфекция на помещението, в което се отглеждат птиците, както и местата за разходка.

4) Внимание! При употребата на EsB3:

да не се колят и консумират птици

преди да са минали 7 дни от последното им третиране!

5) Яйцата, снесени по време на лечението и в продължение на 3 дни след това, не трябва да се използват за консумация от човека.

Имайте предвид, че използването на това лекарство, или на сулфонамиди, може да причини временно спад в производството на яйца при кокошките носачки.

Профилактични мерки

За недопускане на кокцидиоза в кокошарника изхранвайте птиците си със стандартни промишлено приготвени фуражни смески, съдържащи кокцидиостатици.

При изхранване със собствени фуражи на 20-25-дневна възраст пилетата се третират профилактично с лекарствени средства. Дават се с водата за пиене в продължение на 3 дни, а лечебно - 5 дни.

Осигурете на птиците си добра хигиена и правилно хранене. Не допускайте влага в помещението.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Хранене на яре с биберон

Може да изхраните осиротяло яре или близнак изкуствено с пълномаслено мляко или с млекозаместител. Важно е ярето близнак да не забозава от майка си, а веднага да свикне да се храни от шише с биберон.

Няма снимка

Не оставяйте яйца в полога

Кокошките ще започнат да снасят по-малко, ако яйцата "залежават" в полога. Това е така, защото това пробужда инстинкта за мътене което води до намаляване на яйценосността на кокошките.

Няма снимка

Линеенето на зайците зависи от възрастта

Освен това има пролетно и есенно Който отглежда зайци е важно да отчете линеенето им, за да може да планира угояването и клането им Важно е да се знае,

Няма снимка

Брадавици по вимето на кравата

Ако е млечна, пресушете я, съветват ветеринарите Брадавиците (медицинското им име е папиломи) се предизвикват от вирусно заболяване и могат да бъдат излекувани с инжекции или да се изгорят със

Няма снимка

Давайте сочна трева на отбитите прасета

При възможност вече ги пускайте на паша През периода на отбиването на прасетата, докато кантарът покаже 50-60 кг (което обикновено става на 3,5-4-месечна възраст),

Няма снимка

Кози пазят овчите стада от хищници като припадат

В Америка отглеждат една странна порода кози, които са по-известни като нервни или миотонични. За първи път такава коза е открита в американския щат Тенеси през 1880 г. А от 1950 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.