Разликата в цените на земеделската земя в ЕС е 32 пъти

12 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Разликата в цените на земеделските земи между страните от Европейския съюз достига 32 пъти. Това показва статистиката, публикувана от Евростат.

Най-ниска средна цена на хектар обработваема земя е в Румъния - около 2 хил. евро, най-висока е в Холандия - почти 63 хил. eвро/хектар.Холандия е последвана от Италия с 40 000 евро /ха.

В Западна Германия земеделските земи, разположени в “старите” земи, се оценяват на 32 503 евро/ха, а в “новите” - 13 811 евро/ха.

През последните 5 години във всички страни-членки на ЕС, с изключение на Гърция, стойността на обработваемата земя нараства.

Най-голямото увеличение на изкупните цени е регистрирано от източните държави-членки.

Три пъти, нарастват цените в Чешката република. През 2016 г. агрохектарът в Чехия струва средно 5400 евро, което не е много по-малко от това във Франция, където средната цена за земеделска земя е около 6000 евро/ха.

В Литва поскъпването е 2.9 пъти, в Естония - 2.5 пъти и два пъти в Унгария.

Най-скъпата обработваема земя се намира в района на Лигурия /Италия/ - 108 хил. евро, най-евтината в Югозападния район на България - 1,2 хил. евро.

Цените на обработваемата земя в Румъния са най-ниски - около 2000 евро/ха. В трите балтийски страни и Унгария съответните цени се удвоиха между 2011 и 2016 г. в Унгария - средно 4100 евро/ха, а в балтийските държави - 3000 евро/ха.

В държавите-членки на ЕС земеделският производител не притежава всички земи, включени в неговото производство.

Значителни количества земеделска земя са в краткосрочен или дългосрочен лизинг.

В страните от ЕС най-високият наем за земеделска земя е в Холандия - 791 евро/ха, следва Дания с 536 евро/ха и Австрия с 348 евро/ха. Най-евтината земя беше наета през 2016 г. в Латвия, средно 46 евро/ха. В Украйна през 2017 г. средният размер на наема за един хектар земеделска земя е 1369 гривни или 41 евро.

По материали от topagrar

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Тютюнопроизводителите получиха над 80 млн. лева за Кампания 2018

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 80 млн. лв. (80 038 268 лева) субсидии на 41 116 земеделски стопани по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ),

Няма снимка

Млад фермер зърнопроизводител прави дестилерия за маслодайни

Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства Ивона Величкова Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите

Няма снимка

Икономическият и социален съвет на България настоява да не се режат средства от ОСП

Това се казва в приета рeзолюция относно многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г., приета от Икономическият и социален съвет /ИСС/ към Министерски съвет.

Няма снимка

Аграрният университет в Пловдив среща бизнеса със студентите на 23-и април

Среща на бизнеса и студентите от Аграрен университет - Пловдив организира ръководството на учебното заведение. Събитието под надслов „Бизнесът в подкрепа на образованието“ ще е на 23 април 2019 г.

Няма снимка

Търсенето на картофи расте

Географска диверсификация на производството препоръчват експертите от Rabobank Алма Давидова Бизнесът с картофи остава с растящ тренд, от който се възползват както производителите,

Няма снимка

Обучават ветеринарни техници с помощ от бизнеса и институт

Възпитаниците на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд получават добри умения и подготовка,

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.