Разликата в цените на земеделската земя в ЕС е 32 пъти

12 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Разликата в цените на земеделските земи между страните от Европейския съюз достига 32 пъти. Това показва статистиката, публикувана от Евростат.

Най-ниска средна цена на хектар обработваема земя е в Румъния - около 2 хил. евро, най-висока е в Холандия - почти 63 хил. eвро/хектар.Холандия е последвана от Италия с 40 000 евро /ха.

В Западна Германия земеделските земи, разположени в “старите” земи, се оценяват на 32 503 евро/ха, а в “новите” - 13 811 евро/ха.

През последните 5 години във всички страни-членки на ЕС, с изключение на Гърция, стойността на обработваемата земя нараства.

Най-голямото увеличение на изкупните цени е регистрирано от източните държави-членки.

Три пъти, нарастват цените в Чешката република. През 2016 г. агрохектарът в Чехия струва средно 5400 евро, което не е много по-малко от това във Франция, където средната цена за земеделска земя е около 6000 евро/ха.

В Литва поскъпването е 2.9 пъти, в Естония - 2.5 пъти и два пъти в Унгария.

Най-скъпата обработваема земя се намира в района на Лигурия /Италия/ - 108 хил. евро, най-евтината в Югозападния район на България - 1,2 хил. евро.

Цените на обработваемата земя в Румъния са най-ниски - около 2000 евро/ха. В трите балтийски страни и Унгария съответните цени се удвоиха между 2011 и 2016 г. в Унгария - средно 4100 евро/ха, а в балтийските държави - 3000 евро/ха.

В държавите-членки на ЕС земеделският производител не притежава всички земи, включени в неговото производство.

Значителни количества земеделска земя са в краткосрочен или дългосрочен лизинг.

В страните от ЕС най-високият наем за земеделска земя е в Холандия - 791 евро/ха, следва Дания с 536 евро/ха и Австрия с 348 евро/ха. Най-евтината земя беше наета през 2016 г. в Латвия, средно 46 евро/ха. В Украйна през 2017 г. средният размер на наема за един хектар земеделска земя е 1369 гривни или 41 евро.

По материали от topagrar

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

106 727 земеделски стопани са подали заявления за Кампания 2019

Остава тенденцията кандидатите да намаляват, но да се запазва размерът на обработваемата земя. Изводът е, че окрупняването става по естествен път  На 17 юни приключи приемът на заявления по схемите

Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии

Няма снимка

Бременните котки имат голям апетит

Ако давате да яде натурална храна, а не суха, осигурете ѝ витамини Бременността при котката продължава средно 65 дни. През това време й осигурете пълноценна и разнообразна храна.

Няма снимка

Норвегия убива повече китове от Япония и Исландия

Норвегия към момента е най-голямата нация в света на китолова, убивайки повече китове през последните две години, отколкото Япония и Исландия заедно. Нов доклад, публикуван миналата седмица,