Генетиката разрешава свиневъдни проблеми

13 април 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Търсете сега решения за бъдещето, съветва експертът Саймън Грей

В условията на засилваща се пазарна конкуренция оцелява онзи, който умело се справя с икономическите предизвикателства. Но стратегически печели в тази борба само онзи, който още сега търси и намира решения за бъдещето. За това с какви проблеми от настоящето и бъдещето се сблъскват свиневъдите по света, разказва международният експерт по свиневъдство Саймън Грей.

Съвременният свят се променя много динамично и свиневъдството не прави изключение. Едновременно с това е възможна адаптация към постоянните промени, като се спазва аксиомата:

максималната производителност осигурява максимален доход минимизира разходите и гарантира максимална печалба. При това основната категория, която в крайна сметка има значение, е количеството реализирано свинско месо, а не цената на реализацията.

Важно е за сметка на какво може да се максимализира маржиналният доход (разликата между получените пари от реализацията и временните разходи и формирането на печалбата). Въпреки че всички се сблъскват с недостиг на един от най-важните ресурси в света - времето, производствените възможности на свинефермите съществено са ограничени от наличната площ. За репродукторите такъв лимит е наличието на родилни боксове, за угояващите прасета - пространството, достъпно за настаняване на поголовието. Затова пред производителите стои задачата за ефективно използване на наличните производствени площи.

Освен това компаниите по генетика в свиневъдството вече дълго време работят над решаването на тези въпроси на генетично равнище.

Отглеждайте свине с добър апетит

Първо, за постигане на производствените цели фермерът се нуждае от такива свине-майки, които биха раждали прасета, които могат да бъдат отбити на 21 дни след раждането. Това ще позволи да се повиши "оборотът" на родилните боксове, което е много по-важно от количеството отбити прасета от свиня-майка. Сега не е рядкост, когато свиневъдите получават от един родилен бокс в репродуктора над 170 прасета годишно.

Второ, необходими са свине-майки, позволяващи получаването на над 4 т живо тегло свине годишно.

Трето, за да се повиши ефективността на използване на площите при доотглеждане и угояване (да се максимализира количеството реализирани килограми живо тегло на единица площ), са необходими такива прасета, които растат бързо дори в условия на по-голяма плътност в помещението. Например най-ефективните свиневъди от 1 кв. м помещение за доотглеждане и угояване реализират над 525 кг годишно.

Затова съвременните генетични програми са съсредоточени върху селекцията на на животни с високо равнище на потребление на фураж. Например свинете майки, които имат добър апетит в лактационния период, губят по-малко мастен слой и имат по-висока млечност, което позволява на прасетата още на 21-ия ден да достигнат тегло, достатъчно за отбиване - 7,5 кг. Това дава възможност да се съкрати бозайният период и с това количеството изразходван фураж по време на лактацията: 36-38 кг на отбито прасе срещу 42-45 кг на прасе средно. Такава икономия се крие в по-доброто усвояване на фураж от кърмещите свине-майки (3:1 срещу 5:1 по време на бременността).

Не по-малко важно е високото потребление на фуражна етап подрастване и угояване. Прасетата, които имат добър апетит, растат по-бързо по време на подрастване, а при угояване не са толкова претенциозни към дажбата, което позволява нейното опростяване и поевтиняване.

Друг проблем, актуален за всички свиневъди по света, е недостигът на квалифициран персонал

Той може да бъде решен с

избора на непретенциозни животни,

за които може да се грижат малко работници.

Например една канадска свинеферма с основно стадо от 930 свине се обслужва само от четирима души.

Как е възможно ли? Например в канадските наклеуси няма практиката при опрасването да присъства персонал. Затова задачата на генетиката била селекцията на свиня-майка, която ще може самостоятелно да роди и да се грижи за прасетата си (без помощ от човек). Единствената "помощ" е храненето на воля, което съществено намалява намесата на човека в този процес.

Допълнителното предимство на свинете, потребяващи много фураж, е, че нямат нито време, нито желание да се отвличат с нещо друго. Резултатът - по-малко агресия, по-редки случаи на канибализъм и боеве, както и сформиране на еднородни групи. Това намалява разходите за труд при формирането на групи свине за клане, увеличава оборота на подрастване и угояване, което значи, че се максимализира теглото на свинете, реализирани за клане.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Да спасиш овца с риск за живота си

По време на разходка в националния парк Пембрук-Кост в Уелс британката Андреa Уилямс става свидетелка на невероятен акт на доброта. В стръмна скалиста местност с риск за живота си мъж спасява от

Няма снимка

Хуманното отглеждане на домашни птици в Германия е застрашено

Евтиното вносно птиче месо от Източна Европа залива немския пазар и поставя под заплаха стандартите за хуманно отглеждане на домашните птици. Немският птицевъден сектор рискува да загуби 30% от

Няма снимка

Животновъди, производители на фуражи и специалисти ще намаляват антибиотиците във фермите

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стана домакин на среща, в която се включиха представители на животновъдството и на Съюза на производителите на комбинирани фуражи.

Няма снимка

Инвентаризация на животните в цялата страна прави Агенцията по храните

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и практикуващите ветеринарни лекари извършват инвентаризация на животните в стопанствата в цялата страна, обяви зам.

Няма снимка

Заради АЧС отменят Международната изложба по свиневъдство в щата Айова

Тази година Националният съвет на производителите на свинско месо (NPPC) в САЩ реши да отмени Международната изложба по свиневъдство заради опасения от разпространение на африканска чума по свинете

Няма снимка

50 млечни крави тестват 5G-мрежа с умни ушни марки и електронни яки

Британска компания изпитва 5G-мрежа в три района на Югозападна Англия. Ако експериментът завърши успешно, млечните крави на Острова ще бъдат включени към мрежата, съобщава Ройтерс.

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.