Генетиката разрешава свиневъдни проблеми

13 април 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Търсете сега решения за бъдещето, съветва експертът Саймън Грей

В условията на засилваща се пазарна конкуренция оцелява онзи, който умело се справя с икономическите предизвикателства. Но стратегически печели в тази борба само онзи, който още сега търси и намира решения за бъдещето. За това с какви проблеми от настоящето и бъдещето се сблъскват свиневъдите по света, разказва международният експерт по свиневъдство Саймън Грей.

Съвременният свят се променя много динамично и свиневъдството не прави изключение. Едновременно с това е възможна адаптация към постоянните промени, като се спазва аксиомата:

максималната производителност осигурява максимален доход минимизира разходите и гарантира максимална печалба. При това основната категория, която в крайна сметка има значение, е количеството реализирано свинско месо, а не цената на реализацията.

Важно е за сметка на какво може да се максимализира маржиналният доход (разликата между получените пари от реализацията и временните разходи и формирането на печалбата). Въпреки че всички се сблъскват с недостиг на един от най-важните ресурси в света - времето, производствените възможности на свинефермите съществено са ограничени от наличната площ. За репродукторите такъв лимит е наличието на родилни боксове, за угояващите прасета - пространството, достъпно за настаняване на поголовието. Затова пред производителите стои задачата за ефективно използване на наличните производствени площи.

Освен това компаниите по генетика в свиневъдството вече дълго време работят над решаването на тези въпроси на генетично равнище.

Отглеждайте свине с добър апетит

Първо, за постигане на производствените цели фермерът се нуждае от такива свине-майки, които биха раждали прасета, които могат да бъдат отбити на 21 дни след раждането. Това ще позволи да се повиши "оборотът" на родилните боксове, което е много по-важно от количеството отбити прасета от свиня-майка. Сега не е рядкост, когато свиневъдите получават от един родилен бокс в репродуктора над 170 прасета годишно.

Второ, необходими са свине-майки, позволяващи получаването на над 4 т живо тегло свине годишно.

Трето, за да се повиши ефективността на използване на площите при доотглеждане и угояване (да се максимализира количеството реализирани килограми живо тегло на единица площ), са необходими такива прасета, които растат бързо дори в условия на по-голяма плътност в помещението. Например най-ефективните свиневъди от 1 кв. м помещение за доотглеждане и угояване реализират над 525 кг годишно.

Затова съвременните генетични програми са съсредоточени върху селекцията на на животни с високо равнище на потребление на фураж. Например свинете майки, които имат добър апетит в лактационния период, губят по-малко мастен слой и имат по-висока млечност, което позволява на прасетата още на 21-ия ден да достигнат тегло, достатъчно за отбиване - 7,5 кг. Това дава възможност да се съкрати бозайният период и с това количеството изразходван фураж по време на лактацията: 36-38 кг на отбито прасе срещу 42-45 кг на прасе средно. Такава икономия се крие в по-доброто усвояване на фураж от кърмещите свине-майки (3:1 срещу 5:1 по време на бременността).

Не по-малко важно е високото потребление на фуражна етап подрастване и угояване. Прасетата, които имат добър апетит, растат по-бързо по време на подрастване, а при угояване не са толкова претенциозни към дажбата, което позволява нейното опростяване и поевтиняване.

Друг проблем, актуален за всички свиневъди по света, е недостигът на квалифициран персонал

Той може да бъде решен с

избора на непретенциозни животни,

за които може да се грижат малко работници.

Например една канадска свинеферма с основно стадо от 930 свине се обслужва само от четирима души.

Как е възможно ли? Например в канадските наклеуси няма практиката при опрасването да присъства персонал. Затова задачата на генетиката била селекцията на свиня-майка, която ще може самостоятелно да роди и да се грижи за прасетата си (без помощ от човек). Единствената "помощ" е храненето на воля, което съществено намалява намесата на човека в този процес.

Допълнителното предимство на свинете, потребяващи много фураж, е, че нямат нито време, нито желание да се отвличат с нещо друго. Резултатът - по-малко агресия, по-редки случаи на канибализъм и боеве, както и сформиране на еднородни групи. Това намалява разходите за труд при формирането на групи свине за клане, увеличава оборота на подрастване и угояване, което значи, че се максимализира теглото на свинете, реализирани за клане.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

2,5 млн. свине унищожиха във виетнамски ферми заради АЧС

Въпреки че заради огнищата на африканка чума по свинете (АЧС) във Виетнам са унищожени 2,5 млн. свине властите отказват да обявят извънредно положение, за което настояват специалисти от ФАО,

Няма снимка

Змии за месо ще отглежда украинска ферма

В Украйна беше откриха първата ферма за отглеждане на змии за месо, съобщава AgroPortal. Фермата се намира в с. Солонка, Лвовска област. Собственичката й Ирина Юскевич обяснява,

Няма снимка

От 3 юли започва приемът на документи за доилна техника

От 3-ти до 31-ви юли 2019 г. животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по схемата „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на

Няма снимка

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.

Няма снимка

Маточно поголовие от над 265 000 говеда Абърдийн-Ангус вече отглежда руски агрохолдинг

Най-големият руски производител на говеждо месо - агрохолдинг "Мираторг", е увеличил маточното поголовие месодайни крави от специализираната порода Абърдийн-Ангус в Брянска, Орловска, Калужка,

Няма снимка

Американските говедовъди навлизат на европейския пазар

Месото, съдържащо хормони, е забранено в Европейския съюз. След дълги години на преговори ЕС разреши вносна квота до 35 000 т годишно говеждо месо от животни, нетретирани с хормони, съобщава Ec.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии