Експерти препоръчват киви срещу високо кръвно

08 април 2019 Домашен лекaр 0     
Няма снимка
 

Ако не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или хранене. Една от промените, препоръчана от международни експерти, е в менюто да присъства тропическият плод киви, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Като част от балансираното и здравословно хранене специалисти от Великобритания и САЩ съветват да се консумират богати на калий храни, които противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане. Деликатният баланс между натрия и калия, който играе роля за регулирането на кръвното налягане, може да се постигне чрез консумацията на повече плодове и зеленчуци, и в частност на киви.

Предишно проучване също е установило ползата от тропическия плод за понижаване на високо кръвно налягане. За целите му 118 участници е трябвало да хапват три кивита на ден, докато лицата от контролната група са консумирали ябълки. След осем седмици изследователите са отчели по-изразен ефект върху повишеното кръвно налягане сред изследваните лица, които хапвали киви.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Чинийка с лимон на нощното шкафче прави чудеса

Лечебните свойства на лимоните са известни и използвани още в най-древни времена. Лимонът е натурален антиоксидант. Месестата му част съдържа органични киселини, пектинови вещества, флавоноиди,

Няма снимка

Вижте кои храни помагат за намаляване на мазнините в коремната област

Искате да отслабнете, без да се потите в залата за фитнес? Ако отговорът е "Да", със сигурност ще се зарадвате да научите, че това е възможно чрез промени в начина на хранене и консумацията на

Няма снимка

Кои са храните, които помагат срещу висок холестерол

Високият холестерол често притеснява хората, тъй като се свързва с риск от инфаркт и инсулт. Преди да предпишат медикаменти, лекарите обикновено съветват пациентите да променят начина си на хранене.

Няма снимка

“Лош” холестерол и хранене

Кои храни е добре да избягваме? Ако си мислите, че яйцата са в черния списък на храните, които повишават значително нивата на лошия холестерол, много се лъжете.

Няма снимка

Живовлякът е мощна билка

Живовлякът, известен с богатите си антибактериални и антисептични свойства, на Изток е популярен лек за различни кожни проблеми: слънчеви изгаряния, екземи, ухапвания от насекоми, пърхот и др.

Няма снимка

20 грама черен шоколад на ден свалят кръвното

Любителите на шоколада имат нов повод да се почерпят, защото португалски учени доказаха, че той е полезен за здравето, съобщи в. "Дейли мейл". Похапването на няколко парченца черен шоколад всеки ден

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.