Великани в зайчарника

12 април 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 

Зайци великани или гиганти наричат представителите на семейство Зайцови, чието средно тегло достига 5 и повече килограма. Фермерите отдават предпочитанието си на тези породи заради получаването от тях на повече висококачествено месо, лесното им отглеждане и хранене. При това от някои породи може да се получат и хубави кожи.

Особености на гигантите:

Тяхна основна отличителна черта са едрите им размери и максимално тегло - всички тежат средно 6-12 кг, но понякога се срещат и по-тежки животни.

Повечето от тези животни се отличават с непретенциозност към отглеждането и храненето. Много от породите понасят много добре ниски температури и затова могат да се отглеждат навън, но клетките на месните разновидности е по-добре да са на закрито.

Висока жизнеспособност.

Добра плодовитост.

Зайкините се отличават с добри майчински качества. Те никога не изоставят, не изяждат и не стъпкват своето потомство.

Висока плодовитост - средно в едно зайчило на зайци гиганти има до 10 малки.

В зависимост от теглото си зайците гиганти могат да бъдат наредени така: Ризен, Съветска чинчила, Белгийски великан (Фландър), Сив великан, Бял великан, Гигантска пеперуда, Ангорски великан, Виенски син, Френски кочоват.

Ризенът достига 12 кг

Зайците от породата Немски великан са признати за най-едрите в света. Те се наричат още Ризен, което на немски означава гигант. Но немските селекционери са получили това наистина великанско животно чрез дългогодишен последователен отбор - постепенно зайците ставали по-тежки, достигайки 12 кг.

Средното им живо тегло е 6-10 кг, а отделни животни достигат до 14 кг!

Туловището им е масивно, мускулесто. На дължина достига до 75 см.

Ризенът има широки и дълги (17-20 см) месести и окосмени уши.

Козината на Немския великан е копринена, къса. Не изисква специални грижи. Космената покрива може да е тъмносива, жълто-сива, пясъчна, агути, черна или синя.

Плюсове на Ризена:

получаване на много вкусно и сочно и месо без страничен привкус;

получаване на големи висококачествени кожи - дебели и плътни;

много плодовити зайкини с получаване на 10-12 малки в зайчило;

зайкините са добри майки;

приспособеност на зайчетата към ниски температури и устойчивост на болести.

Минуси на породата:

големи площи за отглеждане: дължината на клетката - не по-малко от 1,1 м, с ширина - 70 см и повече, височина - 0,5 м; а бременните и кърмещите зайкини се нуждаят от още по-големи клетки;

бавен растеж до клането - на около 1-годишна възраст;

късно полово съзряване - самките са готови за покриване чак на 8-месечна възраст;

висок разход на фураж;

склонни са към затлъстяване;

не понасят мръсотия

лошо понасят високи температури.

Фландърът тежи между 6 и 10 кг

Белгийските великани са постоянно гладни

Фландърът (Белгийският великан) е един от основните "родители" на много нови породи зайци великани. Селекционерите използват породата за подобряване на и на други, по-дребни разновидности.

Така че повечето зайци великани са се появили на бял свят именно благодарение на тях. Основните разлики между Фландъра и другите разновидности са теглото и удълженото му туловишще

Живото им тегло на възрастния Фландър варира между 6 и 10 кг, но отделни животни достигат и до 12 кг.

Отличителна особеност на белгийските великани е дължината на стърчащите им нагоре уши - средната им дължина достига до 17-19 см. Освен това приличащите на репей уши им придават някак "домашен" вид.

Фландърът има: едра глава с големи бузи; широки гърди - с обиколка от 35 до 42 см; дебели и силни крака; леко извито, но достатъчно развито туловище с дължина от 65 до 70 см.

Космената покривка на белгийските великани е много плътна и гъста, с дължина на косъма 3,5 см. Окраската се колебае от обикновено сива (заешка) до пясъчнокафява и дори черна. Отличителна черта на Фландъра е и цветът на ноктите. Той винаги е еднакъв с основната окраска на животното.

Плюсове на Фландъра: непретенциозност; добри адаптативни способности; устойчив имунитет към заболявания и към температурни разлики; всеядност; висока жизнеспособност на зайчетата; спокоен и уравновесен характер.

Недостатъци на породата: ненаситност - тези големи зайци са постоянно гладни, затова им трябват големи запаси на фураж; сравнително малко кланично тегло на месото - кланичният им рандеман е едва 55% от живото им тегло; този показател е значително по-нисък в сравнение с другите породи; кожите им не са висококачествени; това се обяснява се с високата плътност на космената покривка, като при това козината расте неравномерно; вродената изкривеност или недоразвитост на крайниците се среща много често; самките не се отличават със скорозрялост и първите зайчета се появяват едва на 1,5-годишна възраст, но пък количеството на малките в зайчило е не по-малко от 12.

СРЕДНО ТЕГЛО НА ЗАЙЧЕТА ФЛАНДЪР

Ето колко тежат зайчета Фландър на различна възраст:

1-месечни - 500 г;

2-месечни - 1,3 кг;

3-месечни - 2,5 кг;

4-месечни - 3,5 кг;

5-месечни - 4,5 кг;

6-месечни - 5,5 кг;

8-месечни - 7 кг.

Покупките от пазара носят разочарования

Искайте документ за чистокръвност

Най-добре е да си купувате зайци великани от сертифицирани развъдчици. Покупката на животно от пазара, може да ви донесе разочарование. Някои видове зайци великани много приличат на други породи, затова често пъти купеното от пазара животно не пораства до желаните размери

Преди да решите да купите заек великан, определете предназначението му.

Ако в плановете ви влиза получаването на максимално количество месо, си купете Немски или Белгийски великан.

Ако искате да отглеждате животно заради кожата му, търсете сини, бели, сиви великани или пеперуди. 

Не прехранвайте големите зайци

Дажбата им - според целта на развъждане

Зайците великани са непретенциозни и по отношение на храната. Те много обичат зелена трева, сено и силаж, пшеница, ечемик и овес, кореноплоди и плодове, както и клонки с млади филизи, които гризачите използват за изтриване на зъбите си.

Дажбата им е различна в зависимост целта на развъждането им. Затова е най-добре да използвате комбинирани фуражи наситени с витамини, минерали и биологично активни вещества.

При изхранване на обикновен комбиниран фураж зайците великани трябва да получават допълнително сено като източник на влакнини и на груб фураж за нормално храносмилане.

Избягвайте прехранване на зайците. При възникване на затлъстяване значително се увеличава натоварването на лапите им, които може да се изкривят.

При затлъстяване вътрешните органи за животните работят с повишено натоварване, а сърцето не може да осигури артериална кръв. Такива животни губят апетита си започват да се крият на тъмни места, боледуват и често загиват.

Много е важно зайците да разполагат постоянно с прясна питейна вода. Великаните пият много вода за увеличаване на чревната си проходимост и при недостатъчно й количество рискувате храносмилателни проблеми в зайчарника. 

Грешка е използването на клетки за средни породи

В тях едрите животни се чувстват дискомфортно

Голяма грешка е отглеждането на зайци великани в клетки за средни породи зайци. В малките в сравнение с габаритите на животното клетки то изпитва дискомфорт. Скелетът на заека се развива неправилно и той е предразположен към различни заболявания.

Така че е много важно клетката да е просторна: не само дълга и широка, но и висока. Великаните често се изправят на задни лапи, а за това им е необходимо пространство.

Ето каква подова площ трябва да осигурите на заек:

възрастен - 0,5-0,7 кв. м;

подрастващи за угояване - 0,12 кв. м;

млади зайкини - 0,17 кв. м;

самци - 0,3-0,5 кв. м.

Поради тежината си, ако великанът се отглежда върху мрежест под (което по-хигиенично), има риск от развитие на пододерматит. Затова подът на клетката им трябва да е гладък и цял, в краен случай - дървен.

Най-добре е великаните да се отглеждат върху дебела постеля - пласт слама или стърготини - 5-7 см. Сменяйте постелята всяка седмица. Не използвайте сено за постеля. Сеното, напоено със заешка урина, започва да гние, а животното може да го яде и да се отрови.

Ако използвате бункерна хранилка тя трябва да е достатъчно голяма, за да се побира главата на заека.

КРАТКИ ВЪПРОСИ, БЪРЗИ ОТГОВОРИ

"Колко фураж изяжда един заек великан?", пита Теодор Димитров от Кочериново.

Разходът на фураж варира от 200 до 500 г в зависимост от физиологичното състояние и от теглото на животното.

l l l

"Защо заек великан има криви зъби?", пита Трифон Пелтешки от Габрово.

Най-често това е свързано с наследственост или с неправилна селекционна дейност. Това може да бъде предизвикано и от близкородствено съешаване.

l l l

"Колко често трябва да се чисти клетката на великан?", пита Христо Чешмеджиев от Шумен.

Клетката трябва да се чисти при замърсяване - средно това се прави веднъж или два пъти седмично. За зайците великани е особено важно да бъдат отглеждани в хигиенични условия.

l l l

"Колко зайчета раждат зайкини от едрите породи?", пита Дора Петрова от Годеч.

Зайкините от едрите породи могат да родят толкова зайчета, колкото и самките от средните и дребните породи. Средно от 4 до 10 малки на раждане. Голямо е влиянието на генетичния фактор на родителите.

l l l

"Ако зайци великани се хранят с тревно брашно, може ли да не им се дава сено?, пита Никола Филипов от Костенец.

Европейските селекционери на зайци смятат, че дажбата на отглежданите за разплод зайци непременно трябва да съдържа сено. Без значение дали в дажбата им присъства тревно брашно грубият фураж е задължителен за производителите. Но ако зайците се угояват за месо, е достатъчно те да получават комбиниран фураж.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

Хранене на яре с биберон

Може да изхраните осиротяло яре или близнак изкуствено с пълномаслено мляко или с млекозаместител. Важно е ярето близнак да не забозава от майка си, а веднага да свикне да се храни от шише с биберон.

Няма снимка

Не оставяйте яйца в полога

Кокошките ще започнат да снасят по-малко, ако яйцата "залежават" в полога. Това е така, защото това пробужда инстинкта за мътене което води до намаляване на яйценосността на кокошките.

Няма снимка

Линеенето на зайците зависи от възрастта

Освен това има пролетно и есенно Който отглежда зайци е важно да отчете линеенето им, за да може да планира угояването и клането им Важно е да се знае,

Няма снимка

Брадавици по вимето на кравата

Ако е млечна, пресушете я, съветват ветеринарите Брадавиците (медицинското им име е папиломи) се предизвикват от вирусно заболяване и могат да бъдат излекувани с инжекции или да се изгорят със

Няма снимка

Давайте сочна трева на отбитите прасета

При възможност вече ги пускайте на паша През периода на отбиването на прасетата, докато кантарът покаже 50-60 кг (което обикновено става на 3,5-4-месечна възраст),

Няма снимка

Кози пазят овчите стада от хищници като припадат

В Америка отглеждат една странна порода кози, които са по-известни като нервни или миотонични. За първи път такава коза е открита в американския щат Тенеси през 1880 г. А от 1950 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.