Медена торта с пралина*

12 април 2019 Кулинария 1     
Няма снимка
 

Продукти: За тестото: 3 ч. лъж. мед, 100 г масло, 100 г захар, 1 ч. лъж. сода, 2 яйца, 400 г брашно.

За крема: 400 г крема сирене, 400 мл сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 2 ч. лъж. мед.

За пралина: 150 г ядки, 150 г захар.

Приготвяне на блатовете: Разтопете захарта, меда, маслото в малка тенджерка, докато захарта се разтвори, като разбърквате от време на време. Добавете содата, разбъркайте и оставете на котлона за около 1 минута. Добавете яйцата и разбийте с миксер. Сипете цялото брашно, разбъркайте до получаването на гладка смес. Охладете и оставете в хладилника за 1 час.

Разделете тестото на 16 топки. Разточете блатовете и всеки един печете за 3-4 минути при температура 190 градуса, до златистокафяво. Докато блатовете са топли, изрежете кръгове с диаметър от 20 см. Два от блатовете раздробете на трохи с помощта на миксер.

Крем: Разбийте крема сиренето с пудрата захар и меда. Постепенно добавете сметаната и разбийте до получаването на гладък крем.

Пралина: Запечете леко ядките и оставете настрана. В малка тенджерка загрейте захарта, докато се получи течен карамел. Поставете ядките върху фолио или хартия за печене и ги залейте отгоре с карамела. Охладете. Натрошете пралина.

Сглобяване: Подредете блатовете върху чиния за сервиране, като между тях мажете с крем и поръсвайте с трохите и с пралина. Поръсете тортата и отвън и поставете в хладилник за 12 часа.

* Пралина е сладкарски продукт, състоящ се главно от раздробенa карамелизирана захар и ядки, най-често бадеми. Използва се като компонент на различни храни, например като украса на торти или пълнеж на сладкиши.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусна запеканка от тиквички и кашкавал

Въздушна и нежна, напомня суфле или омлет Продукти: 600 г тиквички, 3 яйца, 200 г лук, 3 парчета топено сирене, 3 суп. лъж. олио, 2 скилидки чесън, сол на вкус.

Няма снимка

Мариновано пиле с картофи

Продукти: 1 пиле (около 1 кг), 1 суп. лъж. хрян, 1,5 суп. лъж. пълномаслено кисело мляко, 1 суп. лъж. горчица, 1,5 суп. лъж. майонеза, 2 скилидки чесън, 0,5 ч. лъж. млян лют червен пипер, 0,5 ч. лъж.

Няма снимка

Лека торта с извара и праскови

Продукти (за блата): 5 яйца, 5 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. брашно (за крема): 20 г желатин, 10-12 суп. лъж. вода, 300 г извара, 5 суп. лъж. пудра захар, 250 мл сладкарска сметана,

Няма снимка

Плодова салата с кисело мляко

Продукти: 100 г високомаслено кисело мляко, 2 ябълки, 2 круши, 2 банана, 1-2 портокала, клонче прясна мента Приготвяне: Още в началото трябва да кажем, че това е само едно предложение за плодовете,

Няма снимка

Френска млечна супа

Продукти: 500 мл пилешки бульон, 75 г кашкавал, 75 мл сухо бяло вино, 1 суп. лъж. брашно, 2 жълтъка, 30 г масло, 2 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. чесново масло,

Няма снимка

Млечен сос със зелени подправки

Вкусен и лесен за приготвяне. Идеален за месни ястия Продукти: 100 г твърд кашкавал, 4 суп. лъж. майонеза,1 връзка магданоз, 1/2 ч. лъж. сушен чесън, червен пипер на вкус.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии