Вредни ли са наистина лишеите за дърветата?

09 април 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Боряна Плашкова

Много хора вярват, че когато по болното им дърво има лишеи, именно те са причината за лошото му състояние. Това обаче е невъзможно и е много вероятно лишеите да са били върху него още преди то да се разболее. Лишеите, както и мъховете, са непаразитни организми, колонизиращи кората на дърветата, камъните и други твърди повърхности. Те често биват бъркани с причинители на болести, но за щастие не нанасят никаква вреда на растенията, върху които живеят.

Лишеите представляват симбиоза между гъби, зелени водорасли и/или цианобактерии. Организмите съществуват като едно цяло, на базата на симбиотични взаимоотношения. Лишеите са едни от първите организми, заселили се на сушата, успели чрез взаимни усилия да пренесат живота извън океана. Както гъбите, така и водораслите в тялото на лишея осигуряват нещо необходимо за другия организъм, без това да нанася вреда върху растението.

Гъбата заема до 80% от тялото на лишея, като образува външната му повърхност, осигурявайки му структура и защита, абсорбира влагата и улавя фини минерални частици от въздуха. Тъй като не могат да произвеждат собствената си храна, те са зависими от водораслите и цианобактериите, които да им я осигуряват. Те притежават зеления пигмент хлорофил, който е необходим за процеса фотосинтеза, чрез който си набавят въглехидрати. Кората на дървото не е източник на хранителни вещества за тях, а само повърхност за която се закрепват, без да навлизавт в дълбочина.

Видовете лишеи достигат до 20 хиляди и силно варират по цвят, форма и размер. През лятото листата на дърветата осигуряват сянка за тях, спомагайки запазването на влагата за първоначалното им развитие, а след листопада се засилва притокът на светлина и те продължават да нарастват през зимните месеци.

Лишеите всъщност имат многобройни ползи:

- играят важна екологична роля на заселници-пионери на територии, в които малко други организми биха оцелели, тъй като се нуждаят само от гола скала, слънце и влага.

- служат като индикатор за замърсяването на околната среда. Способни са да оцеляват в екстремни студове, горещини и суши, но при високо ниво на замърсяване на въздуха постепенно спират на нарастват и в последствие отмират. В процеса на фотосинтезата, те приемат въглероден диоксид от въздуха и отделят кислород, а в същото време задържат в себе си и големи количества от замърсителите.

- Много животни, като например елени, диви кози и дори жаби, ги използват като източник на храна; ларвите на хищните насекоми, наречени златоочици, ги използват за камуфлаж, а пък за птиците и за някои дребни бозайници са полезен материал за строене на гнезда.

- По време на историческото развитие на цивилазиите, те са били използвани за естесвен оцветител на тъкани. Днес също се използват с тази цел, като също така влизат в състава и на индикаторната лакмусова хартия. Широко приложение намират и в медицината, поради антибактериалните си свойства и ценните витамини, които съдържат.

Единственият случай, в който могат да са вредни за дърветата

е, когато в определени тропически условия достигнат такива големи размери, че да засенчат клоните им. Добре развитите лишеи са най-очевидни върху старите или изостанали в растежа си дървета и храсти, тъй като техните клони са най-добре огрявани, поради липса на достатъчна листна маса.

Големият брой лишеи върху едно дърво, може да е симптом на влошеното му здраве, защото ако то расте достатъчно бързо, кората му се олющва с такова темпо, че да затрудни закрепването им. Например период на продължителна суша, може да забави развитието на дървото достатъчно, че да могат лесно да се заселят. Тесе възползват от забавеното му развитие, но не черпят от неговите ресурси. В такъв случай, то най-често има проблеми с кореновата система, с неблагоприятните екологични фактори или с развиваща се инфекция, причинена от бактерии, вируси или други видове гъби.

Инфекциите, причинявани от видовете гъби, които не живеят в симбиотични отношения с други организми, могат да доведат до смъртта и последващото разлагане на материята на вашите дървета. Тези гъби, обаче са едни от малкото живи същества в природата, които са сбособни да разложат всички съединения в дървесината, като по този начин играят и важната роля на “чистачи” в екосистемите, превръщайки мъртвите в храна за живите.

Заболелите дървета най-често носят върху себе си, както лишеи, така и паразитиращи гъби. Стопаните трябва да следят редовно и внимателно за проявили се симптоми и да предприемат на време нужните мерки.

Лишеите не са част от проблема, но ако все пак, поради естетически или други причини, не са желан гост върху дърветата,

има начини и за тяхното отстраняване

Първият е механичен - чрез остъргване на кората с телена четка или дори изрязване на цели клони, но той е предпоставка за отварянето на рани и навлизането на патогени.

Вторият е химичен - използват се препарати за растителна защита на базата на мед, сяря или желязо. Пръскането се прави през пролетта, във фаза “спящи пъпки” най-често с 2 или 3%-ов бордолезов разтвор или 2% р-р на зелен камък.

Третият и най-безопасен начин е превенцията. Ежегодните просвелтяващи резитби увеличават притока на въздух към кората и подтискат прекомерното развитие на лишеите, тъй като те предпочитат по-влажна среда. От решаващо значение е и засилването на растежа на дърветата чрез редовно поливане, почвено и листно подхранване и мулчуране на почвената повърхност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Слънчогледът обещава максимални добиви

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати Ваня Велинска Продължителните валежи са

Няма снимка

Вредители по царевицата през лятото

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През по-късните фази от вегетацията на царевицата сериозни щети нанася царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis).

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Няма снимка

Ефективна защита и опазване на зърното демонстрираха от USL

Предстои жътвата, като прибирането на ечемика в някои райони на страната вече започна, но е добре фермерите да мислят за съхранението на зърното. Темата бе сред акцентите,

Няма снимка

Сортове пшеница, подходящи за капризите на климата

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен Радина Иванова, Садово Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр.

Няма снимка

Над 40 сорта житни култури представи Добруджанският земеделски институт

Над 40 сорта зърнено-житни култури представи Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево днес на традиционния Ден на отворени врати, съобщава регионална медия.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии