Как да се грижим за нежната мимоза

13 април 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Семейство бобови отново ни изумява

В него е поместено малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно.

Тя е нежна и срамежлива. Тя е лесна за отглеждане и много ефектна.

Тя е онова изумяващо деца и възрастни храстче, което реагира при допир и мигновено прибира листенцата си. Тя е Mimosa pudica или Срамежливата мимоза.

Реакцията й е много нетипична за познатия ни растителен свят, затова малки и големи се дивят. Но запомнете, не бива да гъделичкате често срамежливката, бързо се изтощава. 

Стартът е много важен

Трябва да е топло, а има и други тънкости

Срамежливка идва от топли страни. Там дори е обявена за досаден плевел, което не пречи у нас да се цени високо като декоративно саксийно цвете.

Мимоза рядко се намира в търговската мрежа, затова, ако я искате, трябва да си я отгледате от семенце.

Самото засяване с нищо не се различава от познатите ни техники. Тънкият момент е да стимулирате семената да поникнат бързо.

На помощ идва добре познатото рътене (накисване на семената за определен период от време - в случая около 24 часа са достатъчни). След него - по-непознатата скарификация (повърхностно нараняване на твърдата семенна обвивка за улесняване на покълването).

Така подготвените семена се засяват в малки саксийки в групи по 3-5 броя. Не е нужно да ги поставяте дълбоко или да ги покривате прекалено - 3 мм са достатъчни.

Поддържайте почвата влажна и осигурете много светлина. Температурата не бива да пада под 21 градуса, защото ще се забави поникването. Добре подготвените семена ще покълнат за седмица-две.

Ще цъфти през лятото

Няма смисъл да я пазите за догодина

Засейте семената сега и изнесете младите растения в градината или на балкона, когато времето трайно се затопли.

Изберете слънчево място или такова, което се засенчва в следобедните часове.

Поддържайте почвата влажна и честичко я аерирайте.

Може да подхранвате ведъж месечно с двойно разреден концентрат от комплексен тор за цъфтящи растения.

Ако някое стъбълце започне да гони слънцето, спокойно можете да го отрежете.

Мимозата ще разцъфти с прелестни розови пухчета лятото. Когато цветовете прецъфтят, ще се оформят семенни кутийки, от които можете да си съберете семена за следващата година. Оставете кутийките да узреят добре върху растението.

Няма смисъл да я съхранявате през зимата.

При липса на достатъчно светлина и топлина срамежливката линее и се мъчи. Затова в края на есента се примирете и я оставете да отмре сама. 

Големите братовчедки са за градината

Албицията мръзне в млада възраст

Обикновено препоръчваме да засаждате дръвчета есента или в ранна пролет. Е, при албицията не го правете!

Нашите зими и повратни мразове са пагубни за младите растения, особено ако не са се прихванали добре. А дръвчетата са сравнително скъпи.

Изберете защитено място от ветрове и течения. Едни от най-важните условия за успешно отглеждане на коприненото дърво са защитеното и слънчево място.

Поливайте редовно, докато се прихване, както и през летните жеги. Сигурен знак, че растението има нужда от вода, е затварянето на листенцата.

Едно обилно подхранване с бавноразградим тор в началото на сезона е достатъчно. Ако искате изобилие от цветове, внесете тор за цъфтящи дървета и храсти.

През първите една-две години може да се наложи да "обличате" фиданката с топло зимно якенце. След третата или четвъртата година няма да е необходимо.

Албицията е като чадър

Не се престаравайте с грижите за нея

През първите години дървото ще има нужда от опорно колче. Когато стволът заякне достатъчно, може да го отстраните.

Естествената форма на короната на албицията наподобява чадър.

Трудно ще е да я оформите по друг начин, но няма и нужда.

Резитбите, за които трябва да се подготвите, са почистване на счупени или повредени клонки. Това е! Ако евентуално избие някое младо стъбло от основата на дървото, спокойно го отстранете.

Албицията може да се отглежда практически сама. Много често градинарите се оплакват, че не успяват да се справят с нея. Съветваме ви да не се престаравате с грижите, защото понякога именно прекаленото обгрижване води до повечепроблеми. 

Облечена в сребро, а цъфти в злато

Acacia dealbata е за ценители и колекционери

Вечно зелена и с нестандартно облистване тази братовчедка се появи сравнително скоро на пазара у нас.

И веднага внесе смут и много въпроси.

Напътствията за отглеждането й са доста противоречиви. Според едни търговци не мръзне, според други издържа отрицателни температури до около -9 градуса, а пък трети твърдят, че дори една слана може да й навреди много.

Къде е истината не знаем с точност, но за по-сигурно препоръчваме да я отглеждате в контейнер.

Вечно зелената мимоза притежава нежна сребърна до синьо оцветена листна маса и може да цъфти два пъти годишно. Цветовете й са наситено жълти, събрани в голямо съцветие. Използват се във флористиката и в парфюмерийната промишленост. Листата пък намират приложение в индийското ястие чътни.

Изберете ѝ най-слънчево и специално място

Бъдете готови за резитба, щом прецъфти

Евтин вариант да се сдобиете с растението е да засеете семена.

Трудно се намират, но не е невъзможно. По-скъпо, но и по-сигурно все пак е да си купите развито растение. Цените започват от 10 лв и варират спрямо размера.

Контейнерното отглеждане на Acacia dealbata не е толкова трудно, стига да знаете какво да правите и кога.

Растението изисква редовни поливки без задържане на излишна влага.

Почвеният субстрат трябва да е с повече пясък и много добър дренаж. Избягвайте глинестите почви.

Задължително изберете най-специалното и слънчево място. Разположете саксията така, че да е близо до вас, когато почивате в градината или на балкона. Първият разцъфнал цвят ще ароматизира всичко наоколо.

След прецъфтяване е време за лека резитба. Отстранете върховете на изцъфтелите клонки или оформете дръвчето, както намерите за добре. Ако закъснеете, по-добре не режете, защото няма да се радвате на следващия цъфтеж.

За подхранване може да се мисли през пролетта, но не е задължително.

За да съхраните вечнозеленото дръвче зимата е достатъчно да го приберете в хладно и добре осветено помещение. Не забравяйте да поливате от време на време. Не позволявайте температурата да пада под нулата, защото ще изгубите красавицата.

И да! Знаем, че грешим като наричаме една акация мимоза, но ботаниците ще ни простят. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Защо магнолията не иска да цъфти?

Здравейте! Имам магнолия от 2 години. Отглеждам я в саксия на слънчев балкон. Подхранвам я с тор за цъфтящи и много се старая да е доволна, но тя не иска да разцъфти, откакто е при мен.

Няма снимка

Цветове и билки в помощ на пчелите

Здравейте! Наскоро се сдобих с къща в почти изоставено българско село. Ще отглеждам чиста храна, а искам да си направя и малък пчелин. Колебая се какви растения да засадя около кошерите,

Няма снимка

Ботаници ще водят софиянци в планината за любителски курс по билкарство

За трета поредна година ще се проведе любителски курс по билкарство от 11 май до 6 юни 2019 г. в София. Времето на провеждане е съобразено с периода на активния цъфтеж на лечебните растения – през

Няма снимка

Билки срещу безсъние

Всеки човек рано или късно се сблъсква с безсънието. Дори само една нощ да не се наспим пълноценно това се отразява на тонуса и настроението ни на следващия ден.

Няма снимка

Подхранете лехите

За бърз старт и оптимално развитие подхранете многогодишните цветя с бавноразградим комбиниран тор. Гранулите разхвърляйте равномерно по почвената повърхност около цветята. Полейте обилно и окопайте.

Няма снимка

Нетрадиционни цветя. Защо не?

Иберисът цъфти 2 пъти Пониква бързо и не е капризен Нисичък, обилно цъфтящ и много нежен, иберисът е много подходящ за подчертаване на цветните лехи.

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.