Как да се грижим за нежната мимоза

13 април 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Семейство бобови отново ни изумява

В него е поместено малкото подсемейство Мимози, а едно растение от представителите му е особено интересно.

Тя е нежна и срамежлива. Тя е лесна за отглеждане и много ефектна.

Тя е онова изумяващо деца и възрастни храстче, което реагира при допир и мигновено прибира листенцата си. Тя е Mimosa pudica или Срамежливата мимоза.

Реакцията й е много нетипична за познатия ни растителен свят, затова малки и големи се дивят. Но запомнете, не бива да гъделичкате често срамежливката, бързо се изтощава. 

Стартът е много важен

Трябва да е топло, а има и други тънкости

Срамежливка идва от топли страни. Там дори е обявена за досаден плевел, което не пречи у нас да се цени високо като декоративно саксийно цвете.

Мимоза рядко се намира в търговската мрежа, затова, ако я искате, трябва да си я отгледате от семенце.

Самото засяване с нищо не се различава от познатите ни техники. Тънкият момент е да стимулирате семената да поникнат бързо.

На помощ идва добре познатото рътене (накисване на семената за определен период от време - в случая около 24 часа са достатъчни). След него - по-непознатата скарификация (повърхностно нараняване на твърдата семенна обвивка за улесняване на покълването).

Така подготвените семена се засяват в малки саксийки в групи по 3-5 броя. Не е нужно да ги поставяте дълбоко или да ги покривате прекалено - 3 мм са достатъчни.

Поддържайте почвата влажна и осигурете много светлина. Температурата не бива да пада под 21 градуса, защото ще се забави поникването. Добре подготвените семена ще покълнат за седмица-две.

Ще цъфти през лятото

Няма смисъл да я пазите за догодина

Засейте семената сега и изнесете младите растения в градината или на балкона, когато времето трайно се затопли.

Изберете слънчево място или такова, което се засенчва в следобедните часове.

Поддържайте почвата влажна и честичко я аерирайте.

Може да подхранвате ведъж месечно с двойно разреден концентрат от комплексен тор за цъфтящи растения.

Ако някое стъбълце започне да гони слънцето, спокойно можете да го отрежете.

Мимозата ще разцъфти с прелестни розови пухчета лятото. Когато цветовете прецъфтят, ще се оформят семенни кутийки, от които можете да си съберете семена за следващата година. Оставете кутийките да узреят добре върху растението.

Няма смисъл да я съхранявате през зимата.

При липса на достатъчно светлина и топлина срамежливката линее и се мъчи. Затова в края на есента се примирете и я оставете да отмре сама. 

Големите братовчедки са за градината

Албицията мръзне в млада възраст

Обикновено препоръчваме да засаждате дръвчета есента или в ранна пролет. Е, при албицията не го правете!

Нашите зими и повратни мразове са пагубни за младите растения, особено ако не са се прихванали добре. А дръвчетата са сравнително скъпи.

Изберете защитено място от ветрове и течения. Едни от най-важните условия за успешно отглеждане на коприненото дърво са защитеното и слънчево място.

Поливайте редовно, докато се прихване, както и през летните жеги. Сигурен знак, че растението има нужда от вода, е затварянето на листенцата.

Едно обилно подхранване с бавноразградим тор в началото на сезона е достатъчно. Ако искате изобилие от цветове, внесете тор за цъфтящи дървета и храсти.

През първите една-две години може да се наложи да "обличате" фиданката с топло зимно якенце. След третата или четвъртата година няма да е необходимо.

Албицията е като чадър

Не се престаравайте с грижите за нея

През първите години дървото ще има нужда от опорно колче. Когато стволът заякне достатъчно, може да го отстраните.

Естествената форма на короната на албицията наподобява чадър.

Трудно ще е да я оформите по друг начин, но няма и нужда.

Резитбите, за които трябва да се подготвите, са почистване на счупени или повредени клонки. Това е! Ако евентуално избие някое младо стъбло от основата на дървото, спокойно го отстранете.

Албицията може да се отглежда практически сама. Много често градинарите се оплакват, че не успяват да се справят с нея. Съветваме ви да не се престаравате с грижите, защото понякога именно прекаленото обгрижване води до повечепроблеми. 

Облечена в сребро, а цъфти в злато

Acacia dealbata е за ценители и колекционери

Вечно зелена и с нестандартно облистване тази братовчедка се появи сравнително скоро на пазара у нас.

И веднага внесе смут и много въпроси.

Напътствията за отглеждането й са доста противоречиви. Според едни търговци не мръзне, според други издържа отрицателни температури до около -9 градуса, а пък трети твърдят, че дори една слана може да й навреди много.

Къде е истината не знаем с точност, но за по-сигурно препоръчваме да я отглеждате в контейнер.

Вечно зелената мимоза притежава нежна сребърна до синьо оцветена листна маса и може да цъфти два пъти годишно. Цветовете й са наситено жълти, събрани в голямо съцветие. Използват се във флористиката и в парфюмерийната промишленост. Листата пък намират приложение в индийското ястие чътни.

Изберете ѝ най-слънчево и специално място

Бъдете готови за резитба, щом прецъфти

Евтин вариант да се сдобиете с растението е да засеете семена.

Трудно се намират, но не е невъзможно. По-скъпо, но и по-сигурно все пак е да си купите развито растение. Цените започват от 10 лв и варират спрямо размера.

Контейнерното отглеждане на Acacia dealbata не е толкова трудно, стига да знаете какво да правите и кога.

Растението изисква редовни поливки без задържане на излишна влага.

Почвеният субстрат трябва да е с повече пясък и много добър дренаж. Избягвайте глинестите почви.

Задължително изберете най-специалното и слънчево място. Разположете саксията така, че да е близо до вас, когато почивате в градината или на балкона. Първият разцъфнал цвят ще ароматизира всичко наоколо.

След прецъфтяване е време за лека резитба. Отстранете върховете на изцъфтелите клонки или оформете дръвчето, както намерите за добре. Ако закъснеете, по-добре не режете, защото няма да се радвате на следващия цъфтеж.

За подхранване може да се мисли през пролетта, но не е задължително.

За да съхраните вечнозеленото дръвче зимата е достатъчно да го приберете в хладно и добре осветено помещение. Не забравяйте да поливате от време на време. Не позволявайте температурата да пада под нулата, защото ще изгубите красавицата.

И да! Знаем, че грешим като наричаме една акация мимоза, но ботаниците ще ни простят. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Малка оранжерия на балкона

инж.Васил Гонгалов Много са любитeлите на цветята, които ги отглеждат в дървени сандъчета на балкона. Често обаче пролетните студове пречат на растежа на растенията и те започват да се развиват чак

Няма снимка

Циклами в градината

Отглеждат се по-лесно Често сме дискутирали цикламите като стайни растения - прекрасен, но капризен вид с покой и изисквания, които остават неразбрани, въпреки изобилната информация

Няма снимка

Как да се грижим за коледната звезда за да няма тъжен край след празниците

Нищо не може да донесе коледно настроение повече от домашния уют, елхата, играчките, аромата на чай, вино, домашни гозби и... една прелестна Euphorbia pulcherrima

Няма снимка

Африкански теменужки и техните капризи

Тънкости за цъфтеж и размножаване Ходили ли сте на сафари в Африка? Е, и аз не съм. Сигурно преживяването е незабравимо, но също толкова сигурно е, че повечето от нас никога няма да отидат

Няма снимка

Топ 10 на най-ароматните цветя

Без съмнение ароматът, който се носи около някои цветове, е незабравим и много любим. Като терапия, като пречистватели, като хоби, цветята и растенията около нас доказано ни правят по-щастливи

Няма снимка

Как да си направите пролет посред зима

Предстоят все по-мрачни и студени дни. Повечето растения не цъфтят в такива условия, но пък можем да излъжем някои от тях така, че да внесат глътка свежест през зимните месеци. Да

Още от Фермер
Няма снимка

2019 - "черна" година за европейските пчелари!

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

Няма снимка

Как плододават ябълките

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

Няма снимка

Заливайте гранулите на котето само с вода

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

Няма снимка

Култивационните съоръжения са необходимост за хоби градините

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

Няма снимка

Телетата се нуждаят от топла закуска и чиста постеля

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

Няма снимка

Тютюнът ще се изкупува и след Нова година

Търговските дружества, с които тютюнопроизводителите са сключили договори, ще продължат да изкупуват тютюн след 5 януари 2020 година. Това съобщи председателят на Националната асоциация на