Форум за бъдещето на земеделието се проведе в Брюксел

11 април 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
 

Ваня Велинска,

наш специален пратеник

Традиционният форум за бъдещето на земеделието, който се провежда в Брюксел, тази година бе с акцент върху новото поколение фермери.

Европейски комисари, политици, представители на различни организации, учени, както и земеделски производители дебатираха на 9 април за бъдещото на сектора.

Безспорен акцент бе по-устойчивото производство на храна, което да бъде с все по-изразена зелена насоченост. Да, трябва да произвеждаме повече, но като още повече се стремим да опазваме околната среда, подчертаха неколкократно участниците във форума.

Другите сериозни дискусии бяха свързани с променящите се климатични условия и предизвикателствата пред фермерите.

Интерес сред участниците в срещата бе представянето на работата на младите фермери от различни райони на Европа. След тях бе и българката Галина Пейчева - Митева, земеделски производител от Стара Загора.

Сред говорителите на престижния форум бе и еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Слънчогледът обещава максимални добиви

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати Ваня Велинска Продължителните валежи са

Няма снимка

Вредители по царевицата през лятото

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През по-късните фази от вегетацията на царевицата сериозни щети нанася царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis).

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Няма снимка

Ефективна защита и опазване на зърното демонстрираха от USL

Предстои жътвата, като прибирането на ечемика в някои райони на страната вече започна, но е добре фермерите да мислят за съхранението на зърното. Темата бе сред акцентите,

Няма снимка

Сортове пшеница, подходящи за капризите на климата

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен Радина Иванова, Садово Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр.

Няма снимка

Над 40 сорта житни култури представи Добруджанският земеделски институт

Над 40 сорта зърнено-житни култури представи Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево днес на традиционния Ден на отворени врати, съобщава регионална медия.

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии