САЩ: Европа ще плати за игнорирането на технологиите в земеделието

13 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Европа е "зона без технологии", когато става дума за земеделие и ще плати цената за това, заяви американският министър на земеделието Сони Пердю, съобщава euroactiv.

Той критикува ЕС за игнориране на науката и новите технологии в земеделието пред Камара на представителите на САЩ на среща по аграрния бюджет 2020, която се проведе на 9-и април във Вашингтон. 

Американският служител направи това изявление след въпрос за бъдещето на най-разпространения в света хербицид, Bayer's Roundup, който съдържа противоречивото химично вещество глифозат.

Първоначално Roundup беше създаден от гигантската агро-индустрия Monsanto, но компанията бе купена от Bayer миналата година за 55,8 милиарда евро.

"Би било буквално опустошително за производителността", отговори той на въпрос какви ще бъдат последиците за американския агробизнес, ако Roundup бъде отстранен от пазара поради продължаващите съдебни дела срещу него.

На равнище ЕС лицензът за глифозат беше подновен през ноември 2017 г. за да продължи още  5 години, след като първоначалният й план за 10 години не получи достатъчна подкрепа. Европейската комисия настоя, че е следвала научнообоснован подход, докато някои държави-членки като Франция гласуваха против повторното му оторизиране.

Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО) и Световната здравна организация (СЗО) одобриха химичното вещество, заявявайки, че „е малко вероятно да представляват канцерогенен риск за хората от експозицията чрез диетата“. Същото становище се споделя от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), както и от Европейската агенция по химикали (ECHA).

Това обаче е в контраст с оценката на IARC (Международна агенция за изследване на рака), която през 2015 г. заяви, че хербицидният разтвор е „вероятно канцерогенен за хората“. Това е основният аргумент на еколози като Грийнпийс, които изискват пълна забрана на глифозата.

Компанията Bayer е получила повече от 11 200 съдебни дела заради Roundup досега и ищците твърдят, че продуктът е причинил рак. Два случая вече са довели до присъди и обезщетения на обща стойност хиляди евро.

"Страхувам се, че докато противопоставящи се на съставката групи не са успели да спечелят от науката, са избрали пътя на съдебните спорове", каза американският министър и добави, че се надява съдиите да вземат по-добри решения в процес на обжалване.

Това не е първият път, в който Пердю критикува позицията на Европа по отношение на новите технологии.

През август 2018 г. той нарече решението на Съда на Европейските общности за нови техники за размножаване на растенията (НПБТ) „неуспех“, който не се основава на науката.

На 25 юли Съдът постанови, че организми, получени чрез техника за размножаване на мутагенеза са ГМО и по принцип следва да попадат в обхвата на Директивата за ГМО.

Решението на Сметната палата беше приветствано като победа на неправителствените организации, докато биотехнологичната индустрия го определи като сериозен удар за иновациите в селското стопанство на ЕС с дългосрочни икономически и екологични последици.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Витенис Андрюкайтис наскоро каза в EURACTIV в интервю, че следващият изпълнителен орган на ЕС ще трябва да предложи нова регулаторна рамка за тези техники, които не са свързани с ГМО, според него.

През септември 2018 г. проучване, поръчано от пестицидната индустрия CropLife International, установи, че липсата на достъп до съвременни технологии, съчетана с крехкия политически пейзаж, поставя европейското земеделие под огромен натиск в момент, когато други големи аграрни пазари в света нарастват.

„САЩ, Бразилия и Китай забелязаха драстично увеличаване на селскостопанската производителност поради приемането на нови технологии, като растителна биотехнология и модерни продукти за растителна защита”, се отбелязва в доклада.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Тютюнопроизводителите получиха над 80 млн. лева за Кампания 2018

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 80 млн. лв. (80 038 268 лева) субсидии на 41 116 земеделски стопани по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ),

Няма снимка

Млад фермер зърнопроизводител прави дестилерия за маслодайни

Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства Ивона Величкова Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите

Няма снимка

Икономическият и социален съвет на България настоява да не се режат средства от ОСП

Това се казва в приета рeзолюция относно многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г., приета от Икономическият и социален съвет /ИСС/ към Министерски съвет.

Няма снимка

Аграрният университет в Пловдив среща бизнеса със студентите на 23-и април

Среща на бизнеса и студентите от Аграрен университет - Пловдив организира ръководството на учебното заведение. Събитието под надслов „Бизнесът в подкрепа на образованието“ ще е на 23 април 2019 г.

Няма снимка

Търсенето на картофи расте

Географска диверсификация на производството препоръчват експертите от Rabobank Алма Давидова Бизнесът с картофи остава с растящ тренд, от който се възползват както производителите,

Няма снимка

Обучават ветеринарни техници с помощ от бизнеса и институт

Възпитаниците на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд получават добри умения и подготовка,

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.