Важно за агробраншовете: До 12 май умувайте върху нова наредба за плащанията и отказа им

11 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

МЗХГ предлага нова методика за опростените разходи, одобрена от комитета по наблюдение на ПРСР

МЗХГ публикува за обществено обсъждане проект на наредба за изменение и допълнение на наредба 4 от 2018 г. за плащане, намаляване или отказ за плащане, както и за оттегляне на изплатена финансова помощ.

Тя засяга мерки и подмерки по чл. 9б от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Причините, които налагали приемането на нова наредба са изредени на база на регламент на ЕС 1303 от 2013 г. на ЕП и на Съвета от 17 декември 2013 г.

Става дума за определяне на общоприложимите разпоредби за най-важните фондове - Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

По силата на евродокумента се налагало определяне на общи разпоредби за тези фондове и за отмяна на регламент (ЕО) 1083/2006 на Съвета от 20 декември 2013 г., обяснява аграрното министерство.

Още се обяснява, че методиката за определяне на вариантите на опростените разходи по мярка 19 за водено от общностите местно развитие от ПРСР 2014-2020 г. е била изготвена в края на 2014 г. от Съюза на икономистите в България и е одобрена от ЕК и включена като приложение към ПРСР 2014 – 2020 г.

Но в края на 2018 г. е разработена нова методика, изготвена от екип на УНСС, която се базира на проучване на пазарните цени за определените видове разходи.

Необходимостта от новата методика се основава на препоръки, направени от одитен екип на ЕК, обясняват от МЗХГ.

Тя е одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. и като част от петата нотификация на програмата е

в процес на одобрение от ЕК

Предвидено е започналите производства по издадените до датата на влизането в сила на този закон наредби по прилагането на мерките и подмерките от ПРСР 2014–2020 г. да се довършват по досегашния ред до изтичане на периода на мониторинг.

Внимание!

Браншовете да се запознаят навреме с новостите за изплащане на финансовата помощ, когато за нея са предвидени опростени разходи и да дадат становищата си.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Тютюнопроизводителите получиха над 80 млн. лева за Кампания 2018

Държавен фонд „Земеделие“ преведе над 80 млн. лв. (80 038 268 лева) субсидии на 41 116 земеделски стопани по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството (ПНДТ),

Няма снимка

Млад фермер зърнопроизводител прави дестилерия за маслодайни

Станчо Станчев разширява бизнеса и инвестициите само с лични средства Ивона Величкова Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите

Няма снимка

Икономическият и социален съвет на България настоява да не се режат средства от ОСП

Това се казва в приета рeзолюция относно многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г., приета от Икономическият и социален съвет /ИСС/ към Министерски съвет.

Няма снимка

Аграрният университет в Пловдив среща бизнеса със студентите на 23-и април

Среща на бизнеса и студентите от Аграрен университет - Пловдив организира ръководството на учебното заведение. Събитието под надслов „Бизнесът в подкрепа на образованието“ ще е на 23 април 2019 г.

Няма снимка

Търсенето на картофи расте

Географска диверсификация на производството препоръчват експертите от Rabobank Алма Давидова Бизнесът с картофи остава с растящ тренд, от който се възползват както производителите,

Няма снимка

Обучават ветеринарни техници с помощ от бизнеса и институт

Възпитаниците на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство "Св. Георги Победоносец" в град Костинброд получават добри умения и подготовка,

Още от Фермер
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.