Важно за агробраншовете: До 12 май умувайте върху нова наредба за плащанията и отказа им

11 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

МЗХГ предлага нова методика за опростените разходи, одобрена от комитета по наблюдение на ПРСР

МЗХГ публикува за обществено обсъждане проект на наредба за изменение и допълнение на наредба 4 от 2018 г. за плащане, намаляване или отказ за плащане, както и за оттегляне на изплатена финансова помощ.

Тя засяга мерки и подмерки по чл. 9б от Закона за подпомагане на земеделските производители.

Причините, които налагали приемането на нова наредба са изредени на база на регламент на ЕС 1303 от 2013 г. на ЕП и на Съвета от 17 декември 2013 г.

Става дума за определяне на общоприложимите разпоредби за най-важните фондове - Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство.

По силата на евродокумента се налагало определяне на общи разпоредби за тези фондове и за отмяна на регламент (ЕО) 1083/2006 на Съвета от 20 декември 2013 г., обяснява аграрното министерство.

Още се обяснява, че методиката за определяне на вариантите на опростените разходи по мярка 19 за водено от общностите местно развитие от ПРСР 2014-2020 г. е била изготвена в края на 2014 г. от Съюза на икономистите в България и е одобрена от ЕК и включена като приложение към ПРСР 2014 – 2020 г.

Но в края на 2018 г. е разработена нова методика, изготвена от екип на УНСС, която се базира на проучване на пазарните цени за определените видове разходи.

Необходимостта от новата методика се основава на препоръки, направени от одитен екип на ЕК, обясняват от МЗХГ.

Тя е одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР 2014-2020 г. и като част от петата нотификация на програмата е

в процес на одобрение от ЕК

Предвидено е започналите производства по издадените до датата на влизането в сила на този закон наредби по прилагането на мерките и подмерките от ПРСР 2014–2020 г. да се довършват по досегашния ред до изтичане на периода на мониторинг.

Внимание!

Браншовете да се запознаят навреме с новостите за изплащане на финансовата помощ, когато за нея са предвидени опростени разходи и да дадат становищата си.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Недекларираният труд в земеделието ни е 48,1%

Заплатите да се вдигнат с 15% настоява Федерацията на независимите синдикати в сектора Радина Иванова Селското ни стопанство ще се развие, ако преборим социалния дисбаланс, каза пред в.

Няма снимка

Младите земеделски стопани получиха над 3,47 млн. лева за Кампания 2018

4 137 млади фермери получиха общо 3 476 695 лв. по Схемата за млади земеделски стопани (МЗС) за Кампания 2018 г., съобщава Държавен фонд „Земеделие“.  Изискванията за допустимост по схемата са

Няма снимка

Десислава Танева: Около 5.4 млн. тона е очакваният добив на пшеница в страната

„Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона“. Това съобщи министърът на земеделието,

Няма снимка

Агропарад 2019 събира край Завет земеделци от цялата страна

Петото издание на демонстрационно шоу на земеделска техника Агропарад събира на 3 юли в гр. Завет, обл. Разград земеделци от цялата страна. Мащабното събитие организира фирма Оптиком,

Няма снимка

Как работят товарачите JCB при големи натоварвания в българска зърнобаза? (Видео)

Стартираме нашата рубрика “Оптифен” със серия видеа, посветени на товарачите JCB. Ще ги видите в реални условия в българските стопанства и ще разберете кое ги прави товарачи № 1 у нас.

Няма снимка

Европейският съвет по иновации коренно промени подхода си

Компании кандидатстват и на евроравнище за грантове от 2,5 млн. и капиталова инвестиция до 50 млн. - вече чрез интервюта, а не с проекти на хартия, оценяват ги частни експерти,

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.