Зам.-министър Иванов: Голям е интересът от арабски страни за изкупуване на агнета, люцерна и слама

11 април 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

От арабските страни има голям интерес за изкупуване не само на агнета, шилета, но и люцерна и слама от България. Това заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов на среща с фермери в Смолян. По думите му този пазар е шанс за българските животновъди, а запитванията от арабските страни са за износ на 1 милион животни годишно. Готов е проектът за наредбата относно въвеждането на термин за качество "планински продукт", предстои публикуването й за обществено обсъждане, заяви заместник-министър Иванов, цитиран от БТА.

Фермери от Родопите се оплакаха на заместник- министъра от ниските изкупни цени за агнета и овче мляко, от недостига на пастири. В област Смолян няма лицензирана кланица за червени меса и затова стопаните са потърпевши от пристигащи прекупвачи от други области. Агнетата се изкупуват при цена 3.50-4.50 лв. за килограм, което е неколкократно по-евтино от стойностите в магазините, посочи собственик на стадо от Смолянско. Според фермери изкупната цена на овчето мляко е 1.20 лв., а кравето се изкупува по-евтино и от минерална вода.

Износ на агнета от България ще има и тази пролет. Според заместник- министър Иванов традиционно изнасяме агнешко около Великден и Гергьовден за Гърция, Италия и др. държави. В Турция се търсят повече шилета, така че производителите имат възможност да пласират останалите от Великден агнета. Заместник- министър Янко Иванов допълни, че се поддържат интензивни контакти с арабските страни относно интереса им за изкупуване на агнета. Проблемът според заместник- министъра е, че изискванията от арабските пазари са за определени тлъстоопашати породи, които у нас липсват. Ние пък имаме породи, които са близки и в първа кръстоска могат лесно да достигнат това, което те търсят като порода, вкусови качества и тегло, смята заместник- министър Иванов. Той посочи, че разговори относно тази възможност са водени с български животновъди, които имат желание за износ. Освен към живи животни, интерес от арабския свят проявяват за изкупуване на люцерни, слама, храна за животните, тъй като там липсват пасища.

Изготвено е и логото за въвеждането на марка "планински продукт", обясни заместник- министърът. Според него с наредбата ще даде възможност на купувачите, които харесват и предпочитат продукти от планинските райони, да направят информиран избор.

Производители от Смолянска област заявиха на срещата недоволството си от рекламирането на млечни продукти от Северна България, представяни на пазара като родопски.

На практикуващите ветеринарни лекари в селата е възложено да направят цялостна инвентаризация на наличните животни, информира заместник-министърът. Това се налага след извършени проверки във ферми в 4 области в страната, при които са установени пропуски и разминавания в идентификацията на животните и регистрацията на животновъдните обекти. При проверките са установени както неидентифицирани животни, така регистрирани животновъдни обекти без животни, а и екземпляри с разминаване на ушните марки. Очакванията са инвентаризацията да приключи до средата на май и от системата да се изчистят фиктивните, заклани, изгубени или мъртви животни.

Фермери и производители от Смолянска област заявиха на срещата, че очакват да бъде разработена и приета специална стратегия за земеделието в планинските райони.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Боровинките и ябълките в Чили изпитват топлинен стрес

Реколтата от боровинки и ябълки в Чили може да бъде унищожена от анормална топлина, поради която растенията изпитват топлинен стрес. Заради топлината износът на боровинки намалява,

Няма снимка

Утре ще превали на места, температурите до 18 градуса

Атмосферното налягане ще е по-високо от средното за месеца, през деня ще се задържи почти без промяна, предава БТА. През следващото денонощие облачността над страната ще е разкъсана, често значителна.

Няма снимка

Каракачански кучета и овце показват в с. Железница, край София

Национална изложба на Каракачански кучета ще се проведе на 20 април 2019г. от 11.00ч. на стадиона на с.Железница, край София, съобщават организаторите от Международната Асоциация Каракачанско куче и

Няма снимка

Слани за Цветница

Денят ще е с разкъсана облачност до обяд в Западна България. След обяд очакваме облачността да обхване цялата страна със слаби превалявания. По-значителни валежи,

Няма снимка

И днес пак дъжд

Облачността ще е променлива, често значителна. На места ще има превалявания, които до сутринта ще спрат. След обяд, главно в Източна България и планинските райони, отново ще има краткотрайни валежи.

Няма снимка

Утре - облачно, а на места ще вали дъжд

Облачността ще е променлива, често значителна. На места ще има превалявания, които до сутринта ще спрат. След обяд, главно в Източна България и планинските райони, отново ще има краткотрайни валежи.

Още от Фермер
Няма снимка

Защо да изхранвате на носачките едро смлян зърнен фураж?

Продължителният процес на намиране и изяждане на храната (ровене на постелята и кълване) доставя голямо удоволствие на кокошките. При безклетъчните системи на отглеждане това поведение се стимулира

Няма снимка

Рибен кебап с дребни лукчета

Продукти: 1 кг риба, 100 мл олио, 2 глави кромид лук, 300 г арпаджик, 1 глава чесън, 20 г брашно, 20 г доматено пюре, 70 мл вино, 100 г гъби, червен пинпер, магданоз, чубрица,

Няма снимка

Ползите от строителната рамка

Строителната рамка се използва освен за отглеждане на пило и складиране на мед и за други допълнителни дейности, произтичащи от желанията на пчеларите, напомнят от pchelar.net.

Няма снимка

SeeTree пусна първата умна мрежа за отглеждане на трайни насаждения

Обещава се, че потенциалът е огромен и ще увеличи добива с десетки проценти Алма Давидова Когато Израел Талпаз приключва повече от тридесет години служба в израелската отбрана,

Няма снимка

Сеят се цигулките

Какво трябва да имате предвид, ако сеете тикви цигулки: . Топлолюбиви растения са. Семената поникват при температура, не по-ниска от 15 градуса, но оптималната температура за развитието и растежа им

Няма снимка

Изрязвайте търтеевите далаци и веднага ги стопявайте

Изградените търтееви пити или т. нар. далаци на строителните рамки трябва да се изрязват и веднага да се стопяват. От тях се получава първокласен чист восък!