Не пестете от фуража на отелените крави

14 април 2019 Животновъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Намаляването на количеството изхранван фураж на кравите след отелването осигурява известни икономии, но в дългосрочен план няма да имате положителен ефект.

За крави с млечна производителност над 8 000 л разходът на фураж за лактация е до 2,5 т, което е в рамките на приемливата рентабилност. Така че намаляването на потреблението дори за няколко седмици няма да окаже съществено влияние върху общите разходи на млекопроизводство.

А краткосрочният ефект от това решение ще бъде незабавното намаляване на производството на мляко. Трябва да се вземат предвид обаче и по-дългосрочни последици. Намаляването на фуража може да причини проблеми с отелването и последващото заплождане, които са важен фактор за ефективност.

Проучвания на американски учени показват, че фермери, които практикуват намалено изхранване на кравите след отелване, получават с 5% по-малко мляко.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Кои свине-майки трябва да се бракуват?

След опрасването трябва да отговорите на следния въпрос за всяка свиня-майка - ще може ли това животно благополучно да се опраси и да изхрани още едно прасило от 11-12 новородени

Няма снимка

Уплашените кокошки спират да снасят

Погрижете се кокошките носачки да свикнат с хора. Уплахата от човешко присъствие в птицефермата се отразява и на продуктивността на стадото, и на качеството на снесените яйца

Няма снимка

Причини, поради които кокошето стадо губи оперение

Като се изключат сезонното линеене и канибализмът, домашните птици може да започнат да губят оперение и по други причини.  Те могат да бъдат: - Недостиг на аминокиселини, витамини

Няма снимка

Кои свине-майки развиват ММА синдром и защо?

При някои свине-майки млякото намалява или спира напълно във всички цицки на втория-третия ден след началото на лактационния период. Най-често това става поради възпаление (мастит) цицките поради

Няма снимка

Чревната спирохетоза в птицефермата се контролира с висока биосигурност

Чревната спирохетоза може да получи широко разпространение в птицефермата, като се има предвид значителните промени, които ще настъпят през следващите години по отношение на постепенното намаляване

Няма снимка

По-високата плътност води до намаляване на средния дневен прираст на прасетата

При изграждането на свинеферма необходимо да се определи не само общият производствен капацитет, но и броят на главите в едно помещение. Трябва да се вземе предвид въздействието на гъстотата на

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни