Компанията Syngenta призовава ЕС да ускори иновациите и прецизните технологии

12 април 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Глобалните екологични предизвикателства се променят твърде бързо, затова се нуждаем от бързи реакции, включително новаторски технологии и цифровизация на земеделието.

Това заяви Александра Бранд, която е главен директор по устойчиво развитие в агрохранителния гигант Syngenta, в интервю за EURACTIV.com.

По-рано тази седмица

компанията представи новата си стратегия

Тя има за цел да ускори иновациите в селскостопанския сектор, за да посрещне нарастващите екологични и обществени предизвикателства.

Стратегията е резултат от широки консултации със заинтересованите страни, вариращи от групи на гражданското общество до академичните среди и производители.

Има драматични промени по отношение на околната среда и загубата на биологично разнообразие, затова заедно с партньорите в хранителната верига и фермерите ще работим за по-бързо въвеждане на иновации и вземаме на решения за това.

Според Бранд иновациите при размножаването на растенията са едни от технологиите, които компанията усилено търси, защото ще дадат по-устойчиви на суша или наводнения култури.

Представителят на Syngenta казва също, че цифровизацията на сектора ще бъде от решаващо значение за по-добро прогнозиране и на болестите по растенията, някои от които вече се появяват поради изменението на климата.

Цифровите инструменти ще помогнат на производителите много по-точно да се борят с дадена болест. А това означава, че равнищата на остатъчни вещества в околната среда ще бъдат намалени - нещо, което всеки иска.

В това отношение обаче

Европа се нуждае от открита и прозрачна дискусия

която трябва и да се ускори.

Защото е все още проблем научно обоснованото вземане на решения и са поляризирани заинтересованите страни.

С всички компании като нас заедно да преосмислим нов подход, заедно с групите производители и други партньори от гражданското общество, предлага тя.

Тя призовава ЕС да не проявява досегашната предпазливост, когато става въпрос за нови технологии, което е причината да не се повишава равнището на иновации в стопанствата.

Компанията приветства идеите за новия модел на ОСП след 2020 г., даващ повече простор на държавите-членки да изработят свои собствени селскостопански национални стратегии. Защото селското стопанство в Южна Испания или Гърция е много различно от това в Дания.

Според Александра Бранд /на снимката/ вече има драматични промени - става въпрос за загуба на околна среда и биологично разнообразие

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Недекларираният труд в земеделието ни е 48,1%

Заплатите да се вдигнат с 15% настоява Федерацията на независимите синдикати в сектора Радина Иванова Селското ни стопанство ще се развие, ако преборим социалния дисбаланс, каза пред в.

Няма снимка

Младите земеделски стопани получиха над 3,47 млн. лева за Кампания 2018

4 137 млади фермери получиха общо 3 476 695 лв. по Схемата за млади земеделски стопани (МЗС) за Кампания 2018 г., съобщава Държавен фонд „Земеделие“.  Изискванията за допустимост по схемата са

Няма снимка

Десислава Танева: Около 5.4 млн. тона е очакваният добив на пшеница в страната

„Страната ни очаква поредна добра година в зърнопроизводството, като по прогнозни данни общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона“. Това съобщи министърът на земеделието,

Няма снимка

Агропарад 2019 събира край Завет земеделци от цялата страна

Петото издание на демонстрационно шоу на земеделска техника Агропарад събира на 3 юли в гр. Завет, обл. Разград земеделци от цялата страна. Мащабното събитие организира фирма Оптиком,

Няма снимка

Как работят товарачите JCB при големи натоварвания в българска зърнобаза? (Видео)

Стартираме нашата рубрика “Оптифен” със серия видеа, посветени на товарачите JCB. Ще ги видите в реални условия в българските стопанства и ще разберете кое ги прави товарачи № 1 у нас.

Няма снимка

Европейският съвет по иновации коренно промени подхода си

Компании кандидатстват и на евроравнище за грантове от 2,5 млн. и капиталова инвестиция до 50 млн. - вече чрез интервюта, а не с проекти на хартия, оценяват ги частни експерти,

Още от Фермер
Няма снимка

Испанските производители на цитруси могат да останат без печалба

Настоящата кампания за износ е станала катастрофална за испанските производители на цитрусови плодове. Причината за това е съвпадението на сезоните с ЮАР.

Няма снимка

Прасетата сукалчета - на кантара

Ефективността на родилния бокс в свинефермата се определя от растежа на прасетата. Доброто наддаване свидетелства за това, че прасетата сучат много мляко,

Няма снимка

Животновъдите кандидатстват от 28 юни по схемата de minimis

 Помощта ще бъде изплатена на стопаните до 9 август 2019 г. От 28 юни до 15 юли 2019 г. ще продължи приемът на документи по схемата de minimis за земеделските стопани, отглеждащи крави, юници, биволи,

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Няма снимка

Куцащите крави лежат в нехарактерна поза

Пасището представлява здравословна среда за копитата на кравите, тъй като почвата е мека и осигурява добро сцепление. Освен това на пасището има по-малко болестотворни бактерии, опасни за копитата.

Няма снимка

Общините се отчитат, кметовете набелязват новите приоритети

Това ще стане на 27 и 28 юни на "Боровец" Заключителната конференция на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ ще направи равносметка на постигнатото през общински мандат 2015 – 2019.