Какво може да провали яйценосната дейност на майката

25 април 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Отначало броят на снесените яйца е много малък. Но с трайното затопляне на времето и след първото облитане на пчелите яйценосната дейност на майката бързо се увеличава. При постъпването на пресен цветен прашец и нектар количеството на снесените яйца за едно денонощие нараства.

Максималното количество яйца майката снася по време на пашата - май-юни, когато броят им за денонощие достига 1500 и повече. А за да може да снася такова голямо количество яйца, майката трябва усилено да се храни от грижещите се за нея пчели.

Ето защо е важно в семейството да има

0 достатъчно пчели работнички;

0 достатъчно пчели кърмачки за отглеждането на получените от яйцата личинки;

0 да има мед, прашец и празни пити.

Ако липсва някое от тези условия, яйценосната дейност на майката бързо намалява.

Например:

1) По време на медосбора яйцеснасянето се ограничава поради липса на достатъчно свободни килийки.

2) В края на лятото майката още веднъж увеличава за известно време яйцеснасянето с оглед семейството да се запаси с достатъчно млади пчели за през зимата.

Затова трябва да се знаят тези особености, свързани с яйценосната дейност на майката, за да може пчеларят да подпомага майката и цялото семейство. Особено когато става дума за подготовка за зимата или напролет - когато пък трябва да се подсили семейството.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Напомняме! Вземете мерки срещу мравките! И те складират храна за зимата!

Мравките нападат пчелните семейства, погубват пилото, похищават меда. При масово нападение за едно денонощие тези насекоми могат да изнесат до 1 кг мед.

Няма снимка

Медоносни пчели оцеляват от хилядолетия в Сахара

Живата природа намира начини да се съхрани – даже и на най–неподходящите за живот места. В пустинята Сахара има пчели, които живеят в изолация от поне 5 хил. години, информира pcheli.net.

Няма снимка

Надниквайте по-често в плодниците

Юли е най-горещият летен месец, напомнят специалистите от pcheli.net. Средните температури са над 30°C. Отделянето на нектар е все още добро. Инстинктът за запасяване се засилва и пчелите активно

Няма снимка

Внимавайте събраният прашец да не е замърсен!

Изключително много трябва да се внимава цветният прашец да не е замърсен. Особено, ако е събиран от растения, третирани с пестициди. Прашец не трябва да се събира по време на и в продължение на

Няма снимка

Ръчно събиране на прашец

През юли пчеларите могат да съберат ръчно известно количество прашец - главно от царевицата чрез изтръскване на метлиците. Независимо, че хранителната стойност на прашеца от царевица е по-ниска,

Няма снимка

Грижи за новосъздадените семейства през май и юни

През този месец се обръща внимание и на новосъздадените семейства (през май и юни). Целта е до есента да се развият нормално, да имат запаси от мед и прашец и да отгледат достатъчно пило.

Още от Фермер
Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Д-р Мирослав Първанов: Африканската чума по свинете се превръща в световен проблем

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство и Асоциацията на свиневъдите свикват среща с журналисти по повод разрастващата се зараза  в страната и последствията за сектора, съобщи БНР.

Няма снимка

Висок риск от инвазия на гъби в силажите

Особено при влажно време и високи температури Жени Владинова Историята на едно отравяне разказва ветеринарният лекар Саймън Тимерманс от Айова, САЩ.

Няма снимка

Прокуратурата претърства кабинети в ДФ "Земеделие" по делото Миню Стайков

Специализираната прокуратура извършва действия по разследването в Държавен фонд „Земеделие“, свързани с делото срещу Миню Стайков, съобщиха от държавното обвинение.

Няма снимка

От 3 до 10% доходност от рента

Няма по-лесен начин да си я докараш годишно и да знаеш, че няма да си загубиш парите Алма Давидова Пазарът на земеделска земя през последните години претърпя доста трансформации,

Няма снимка

Не прибирайте чадърите, и днес ще вали

До обяд облачността ще е разкъсана, предимно висока. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщи БТА. Ще има превалявания от дъжд на повече места в Южна България.