Има ли качествена разлика между майките, отгледани от яйца или ларви

25 април 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Качествата на майката и възрастта на племенния материал е от първостепенно значение за проуктивността на пчелната майка, напомнят водещи специалисти в пчеларството на nbps.press.bg.

Известно е, че при производството на пчелни майки всеки пчелар или производител на разплоден материал се старае те да бъдат отглеждани или от яйце, или от колкото е възможно по-млада, еднодневна до тридневна ларва.

В практиката, когато се работи чрез пренасянето на материала в изкуствена восъчна чашка, се използват излюпени пчелни ларви. А при методите без пренасяне - още неизлюпени, т.е. яйца.

Основателно е да се зададе въпросът - има ли разлика в качествата на пчелните майки, отглеждани от яйца и на тези, отглеждани от ларви. Още повече че още от самото начало тези ларви се хранят с малко по-различна храна от тази за ларвите на пчелите-работнички. Затова би трябвало да се очаква, че с увеличение на възрастта на племенния материал (яйце или ларва) ще има промени в теглото на майките в полза на тези, отгледани от яйце.

За учудване на изследователите такава разлика в теглото има, но тя е в полза на майките, отгледани от яйце, а не от такива, отгледани от еднодневна или дори един и половина дневна възраст.

Това се обяснява с размерите на маточника. Отглеждането на майка от яйце става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват, а отглеждането на такова от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм). Според немския специалист в тази област д-р К. Вейс, размерът на килийката е от много важно значение.

По-различен е резултатът за теглото на майките, които са отглеждани от еднодневни, двудневни и тридневни ларви. В този случай теглото на отгледаните от еднодневни ларви значително превишава това на тези, получени от двудневни и по-стари ларви.

Правени са и опити за определяне на медопродуктивността на пчелните семейства в зависимост от пчелните майки, отглеждани от яйца, от по-млади или по-стари ларви. Разлики в това отношение при семейства с майки, отглеждани от яйца или от ларви на еднодневна или един и половина дневна възраст не са установени.

На основата на такива и други подобни изследвания е доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки, дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви. По-голяма възраст от двудневната на ларвата определяна за отглеждане на пчелна майка вече има значителни неблагоприятни последици.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Пчеларството в Холандия: потенциалът му е изчерпан!

Холандия, заедно с Великобритания, Белгия и Германия, са включени в групата на страните от ЕС, които напълно са изчерпали потенциала за развитие на своето пчеларство,

Няма снимка

Основите на пчеларска 2020 г. се полагат сега

Защото се люпят пчелите, които ще изкарат зимата Благополучното зимуване и интензивно пролетно развитие на пчелните семейства зависи от пчеларя. През август, септември и октомври се излюпват пчелите,

Няма снимка

Защо има различни видове от тъмния мед

Зависи от начина на получаване Много често пчеларите добиват по-големи или по-малки количества манов мед, и то, без да знаят откъде пчелите го събират Както и какви са условията за получаването на

Няма снимка

Отглеждане на пчели помага на китайски селяни да се отърват от бедността

Сгушено в отдалечен планински район в провинция Гансу в Северозападен Китай, село Юинуан е било изправено пред предизвикателството да се отърве от бедността, пише oralo.bg.  През 2017 г.

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Певци и пчелари се събират за поредна година на Беклемето

Певци и пчелари се събират за поредна година в планинския туристически комплекс "Беклемето", където на 24 август /събота/ ще се открият 26-ият Национален събор-надпяване на пенсионерски състави и

Още от Фермер
Няма снимка

Зад пожарите в Амазония: Световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира изследователи.

Няма снимка

Ягодите се садят в облачен ден

Градинарите, които искат да направят нова ягодова леха, трябва да се съобразят с някои правила. Най-подходящото време за засаждане на ягоди е по-хладен ден, по възможност облачен.

Няма снимка

Каи растения помагат в борбата с хипертонията

Хипертонията е бичът на нашето време. Една от най-често срещаните болести и болест, която отнема живота на милиони хора всяка година. Ето защо на този проблем трябва да обърнат внимание не само

Няма снимка

Защо котката ми мяука дрезгаво?

Това пита Елена Коруджиева от София Най-често гласът на котката се променя при заболявания, причинени от вирусни инфекции, когато са засегнати фаринксът (гълтачът), ларинксът и гласните струни.

Няма снимка

Страничните коренчета на хряна да се махат

Така се образува по-голям корен Хрянът не е сред най-популярните растения в градината, но някои любители го отглеждат. Ако и вие сте сред тях, трябва добре да се грижите за растенията,

Няма снимка

Жеги и утре, температурите остават до 37 градуса

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е слънчево, около и след пладне - горещо. В следобедните часове, главно над планинските райони ще има временни увеличения на облачността,