Има ли качествена разлика между майките, отгледани от яйца или ларви

25 април 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Качествата на майката и възрастта на племенния материал е от първостепенно значение за проуктивността на пчелната майка, напомнят водещи специалисти в пчеларството на nbps.press.bg.

Известно е, че при производството на пчелни майки всеки пчелар или производител на разплоден материал се старае те да бъдат отглеждани или от яйце, или от колкото е възможно по-млада, еднодневна до тридневна ларва.

В практиката, когато се работи чрез пренасянето на материала в изкуствена восъчна чашка, се използват излюпени пчелни ларви. А при методите без пренасяне - още неизлюпени, т.е. яйца.

Основателно е да се зададе въпросът - има ли разлика в качествата на пчелните майки, отглеждани от яйца и на тези, отглеждани от ларви. Още повече че още от самото начало тези ларви се хранят с малко по-различна храна от тази за ларвите на пчелите-работнички. Затова би трябвало да се очаква, че с увеличение на възрастта на племенния материал (яйце или ларва) ще има промени в теглото на майките в полза на тези, отгледани от яйце.

За учудване на изследователите такава разлика в теглото има, но тя е в полза на майките, отгледани от яйце, а не от такива, отгледани от еднодневна или дори един и половина дневна възраст.

Това се обяснява с размерите на маточника. Отглеждането на майка от яйце става при естествени условия в килийка с обикновени размери, която пчелите по-късно разширяват, а отглеждането на такова от ларва - в изкуствено направена килийка (с диаметър 9 мм). Според немския специалист в тази област д-р К. Вейс, размерът на килийката е от много важно значение.

По-различен е резултатът за теглото на майките, които са отглеждани от еднодневни, двудневни и тридневни ларви. В този случай теглото на отгледаните от еднодневни ларви значително превишава това на тези, получени от двудневни и по-стари ларви.

Правени са и опити за определяне на медопродуктивността на пчелните семейства в зависимост от пчелните майки, отглеждани от яйца, от по-млади или по-стари ларви. Разлики в това отношение при семейства с майки, отглеждани от яйца или от ларви на еднодневна или един и половина дневна възраст не са установени.

На основата на такива и други подобни изследвания е доказано, че не е от съществено значение за практиката и за качествата на пчелните майки, дали са отглеждани от яйце или от еднодневни или дори двудневни ларви. По-голяма възраст от двудневната на ларвата определяна за отглеждане на пчелна майка вече има значителни неблагоприятни последици.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Подготовка за медосбора, ако кошерите ви са лежак

Изпълненото с пити гнездо на кошер лежак трябва да се преустрои за медосбора. За тази цел срещу входа се подреждат питите с открито пило и майката и до тях се поставят две пити с мед и прашец,

Няма снимка

България е на второ място в света по засети площи с лавандула! Невероятно, нали!?

България заема второ място в света по засети площи с лавандула, но въпреки това рядко можем да намерим висококачествен натурален лавандулов мед на бг пазара.

Няма снимка

От 1 ха цъфнала лавандула се добива 120–200 кг лавандулов мед

Яркият килим на цъфналата лавандула омагьосва и вдъхновява. Струва си поне веднъж да се потопите в уханието на цъфтящото лавандулово поле.  Ще ви остане спомен за цял живот!

Няма снимка

При липса на вода пчелите изхвърлят личинките от килийките!

Най-голямо е потреблението на вода от пчелите е през пролетното им интензивно развитие. И, разбира се, за охлаждане на гнездото през горещите летни дни.

Няма снимка

Идва и дълго очакваното вадене на първия мед за настоящата година!

През май пчеларите работят наравно със своите подопечни пчелите – от изгрев до залез слънце. Не бива да се изпуска моментът: да се поставят нови рамки в кошерите,

Няма снимка

Май е подходящ за придаване на маточник в приемното семейство

Маточникът се изрязва заедно с част от питата на която се намира. Придава се в новото семейство, като частта от питата се прикрепя с клечица, съветват от to-bee.blogspot.com.

Още от Фермер
Няма снимка

Малките стопани на куче да са минимум 7-годишни

Това съветват кинолози Кинолози не съветват родителите да вземат куче, докато детето е съвсем малко заради несформираната му отговорност. Малките деца - на 2-5-годишна възраст,

Няма снимка

Лоши навици - преследване на автомобили

Лаещите любимци задоволяват естествения си ловен, пастирски и стражеви инстинкт Някои кучета обичат да гонят котки, а други топки за тенис. За нещастие многo кучета имат навика да гонят автомобили.

Няма снимка

Одри Азуре: ЮНЕСКО се бори за чиста природа и биоразнообразие

Опазването на околната среда и биологичното разнообразие са част от предизвикателствата пред света, за чието разрешаване Организацията на ООН за образование, наука и култура - ЮНЕСКО активно работи.

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Прореждане на завързите

Някои сортове са склонни да образуват повече плодове. При ябълката това са: Айвания, Карастоянка, Златна превъзходна, Йелоуспър, Старкримсон и др., при круша Вилямова масловка,

Няма снимка

Хранене на млекодайни крави през преходния период

Тодор Арбов, Международен експерт по говедовъдство Преходният период обхваща времето между 60 дни преди и 60 дни след отелването. Най-критичното време в този период е 21 дни преди и 21 дни след